Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Τάσσεται υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία

Κίνα: Τάσσεται υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία

 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken

Σχετικά Άρθρα

Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 .
Την ίδια ώρα, παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang κατά εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα αυτό.
Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό του στην «Αίθουσα του Λαού» περιορίστηκε στη γενικόλογη επισήμανση για ένα «αβέβαιο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον».
Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ενώ αντιθέτως στηλιτεύει τα αμερικανικά σχέδια για την προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ωστόσο ότι η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει, έστω και εμμέσως, τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου.
Όπως αναφέρει στην γερμανική τηλεόραση ο σινολόγος και οικονομολόγος Peter Folkes από το think tank MERICS, με έδρα το Βερολίνο, «μελλοντικά η Κίνα θα επιχειρήσει να θωρακιστεί καλύτερα σε εκείνους τους τομείς, στους οποίους σήμερα η Ρωσία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Για παράδειγμα θα αναπτύξει περαιτέρω το CIPS, που είναι η κινεζική εκδοχή του διεθνούς διατραπεζικού συστήματος πληρωμών SWIFT».

Για την Ταϊβάν

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δεν παρέλειψε να σχολιάσει την διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Κίνας με τη Λιθουανία, με αφορμή την αναγνώριση της Ταϊβάν, λέγοντας μάλιστα ότι «η Λιθουανία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση στις διμερείς σχέσεις».
Παράλληλα επανέλαβε με έμφαση τις γνωστές θέσεις του Πεκίνου στο ζήτημα της Ταϊβάν: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική της "μίας Κίνας" και στην συναίνεση του 1992», τονίζει ο .Li Keqiang
«Στηρίζουμε την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στα Στενά της Ταϊβάν και την επανένωση της Κίνας.
Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε αποσχιστική δραστηριότητα που οδηγεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αλλά και σε οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης