Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε την ενέργεια - Αναζητούμε νέες «γραμμές άμυνας», για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ΕΕ

Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε την ενέργεια - Αναζητούμε νέες «γραμμές άμυνας», για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ΕΕ
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει το καλύτερο εφικτό, αλλά ταυτόχρονα αναζητά στην Ευρώπη νέες «γραμμές άμυνας» για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών

«Την εβδομάδα που έρχεται θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τα θέματα που έχουν τεθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η πρώτη αφορά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείματα του μέλλοντος, με οδηγία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η δεύτερη είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο στην Ευρώπη που θα αξιοποιεί τους ρύπους και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη μέλη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο για να μπορέσουμε να έχουμε την αναγκαία ρευστότητα και τον δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΕ και αλλαγές

Οι αλλαγές στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη θα είναι αρκετές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν.
Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόκειται να νομοθετηθεί σε λίγες ημέρες ο νέος χαμηλότερος μόνιμος ΕΝΦΙΑ.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι παραμένει η δέσμευση για μείωση της ανεργίας και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι γενναία και ρεαλιστική.
Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, είπε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι με βάση τις εκτιμήσεις ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί μεγαλύτερη ενίσχυση για να επιδοτηθεί ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
«Δεν μπορούμε να το καλύψουμε όλο.
Καμία χώρα δε μπορεί μόνη της να καλύψει αυτή την τεράστια αύξηση του κόστους», επεσήμανε.

Η βούληση της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να αποφασίσει για μια ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Για τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είπε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκταση του πολέμου στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.»
Ενδεικτικά, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η αίσθηση ήταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Δύο εβδομάδες μετά η εκτίμηση είναι ότι περίπου οι σημερινές τιμές θα παραμείνουν για όλο το 2022, είπε ο υπουργός.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5% από 3,4% για το 2022.
«Η χώρα μας θα έχει και πάλι ισχυρή ανάπτυξη, αλλά αν υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις θα επηρεαστεί και η Ελλάδα», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχει το κόστος της αβεβαιότητας που αυξάνει το κόστος δανεισμού και υπάρχει και το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η στήριξη της Ουκρανίας και των προσφύγων, καθώς και η βοήθεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που πλήττονται.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να αμβλύνει, στο μέτρο του δυνατού, τις επιπτώσεις 

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ελληνική οικονομία, επιτείνοντας ένα ήδη αρνητικό κλίμα στο μέτωπο του πληθωρισμού, που επηρεάζει αρνητικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο αντίποδα αυτής της ζοφερής κατάστασης, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να αμβλύνει, στο μέτρο του δυνατού, τις επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του Alpha, την χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» σε ένα σημαντικό αριθμό πολιτών, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται μέσα στον μήνα, όταν και θα υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική εικόνα.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας»

Σχετικά με την επίδοση της οικονομίας, αναφορικά με το ύψος της ανάπτυξης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο 8,3%, ο υπουργός τονίζει ότι «η ελληνική οικονομία, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2021, εμφάνισε μεγάλη ανθεκτικότητα και επέδειξε ισχυρή και βιώσιμη δυναμική».
Ωστόσο αναφέρει ότι «όλα αυτά "θολώνουν" από το νέο -παγκόσμιο- περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Περιβάλλον που απαιτεί ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, με βασικό χαρακτηριστικό την τεράστια αύξηση -κυρίως- του ενεργειακού κόστους, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση:

  • Θα συνεχίσει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Μειώνει -περαιτέρω- τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
  • Θα αυξήσει, για 2η φορά εφέτος, γενναία αλλά ρεαλιστικά, τον κατώτατο μισθό.
  • Προχωρά τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δυνητικό δημοσιονομικό χώρο, στην έκτακτη στήριξη αδύναμων συμπολιτών μας.
  • Τέλος, αναζητά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέες "γραμμές άμυνας", για πρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση πάντως δίνουν μεγάλο βάρος στη συνδρομή από τον ΕΕ και στην ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας.
Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς την Κομισιόν, η οποία και έγινε αποδεκτή για την συγκρότηση Ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha «έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Δεν ξέρω ακόμα ποια μορφή θα πάρει αυτή.
Πιστεύω σίγουρα, όμως, ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρώπη να έχουμε μια πρόσθετη στήριξη, γιατί απλούστατα η κρίση αυτή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα».
Τέλος να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές διότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες και σημειώνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να αποτέλεσμα σωστής ανάλυσης και στοχευμένων παρεμβάσεων προκειμένου να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης