Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τη από την περίοδο του στασιμοπληθρωρισμού στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία
Η εν λόγω αύξηση των τιμών των τροφίμων έρχεται καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε στις αγορές εμπορευμάτων σημαντικε΄ς αναταράξεις, κάτι που δείχνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται και μπορεί να πυροδοτήσουν γεγονότα αναλογα της «Αραβικής Άνοιξης».
Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.
Πληθωρισμός και τιμολόγηση των ελλείψεων
Ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Goldman, Jeffrey Currie, προειδοποίησε πρόσφατα ότι δεν έχει δει ποτέ τις αγορές εμπορευμάτων να τιμολογούν τις δυνητικές ελλείψεις όπως τωρα.
Η αναστάτωση των παγκόσμιων αγορών τροφίμων πιθανότατα σημαίνει ότι η ιστορία του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, καθώς οι τιμές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν υψηλότερες. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, τις τιμές και στις ήδη επιβαρυμένες αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο Malpass είπε ότι η εισβολή έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, κάτι που αποτελεί «πραγματική προοπτική» για όσους ζουν σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, επειδή περισσότεροι από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών τους αφιερώνονται στην αγορά τροφίμων.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να προσαρμοστούμε αρκετά γρήγορα στην απώλεια της προσφοράς από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και έτσι αυτό αυξάνει τις τιμές».
Συμβολή της ενεργειακής κρίσης
Ο οικονομολόγος του FAO Upali Galketi Arachilage δήλωσε ότι οι ανησυχίες για την κατάσταση των καλλιεργειών και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας του γιατί οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται στα ύψη.
«Μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων προέρχεται, από τους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες τείνουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών τροφίμων, αποθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν και να επεκτείνουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Arachilage.
Κοινωνικές αναταραχές
Ο Albert Edwards της SocGen, προέβλεψε πριν από δύο χρόνια κλυδωνισμούς στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και πώς αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια άλλη Αραβική Άνοιξη.
Καθώς επίκειται μια επισιτιστική κρίση, η πρόβλεψη του Edwards για έναν ακόμη γύρο κοινωνικής αναταραχής λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσε να πλησιάζει καθώς οι τιμές των τροφίμων είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα του 2011.
Πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία
Η έκθεση του Φεβρουαρίου συντάχθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από τότε, οι αγορές εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Μόνο αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τη από την περίοδο του στασιμοπληθρωρισμού στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λόγω της αναταραχής.
Οι κατηγορίες
Ο FAO υπογράμμισε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε 8,5% από τον προηγούμενο μήνα σε νέο υψηλό, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε άνοδο 1,1%.
Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε 1,9% από τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, η απότομη αύξηση του δείκτη τιμών των λαχανικών οφειλόταν κυρίως στη διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, η οποία συνέπεσε με ορισμένους παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, οι χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική.
Το σιτάρι και η Μαύρη Θάλασσα
Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες ροές προσφοράς από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,1%, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση για αρωματικό ρύζι και την ανατίμηση των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγέων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Κρέας
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,1% από τον Ιανουάριο, με τις διεθνείς τιμές βοείου κρέατος να φτάνουν σε νέο υψηλό ρεκόρ εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένων προμηθειών βοοειδώνπρος σφαγή στη Βραζιλία και υψηλής ζήτησης νεων κοπαδιών στην Αυστραλία.
Ενώ οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, αυτές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών