Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σχέδιο για μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου κατά 80% το 2022 - Τι προβλέπεται

Κομισιόν: Σχέδιο για μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου κατά 80% το 2022 - Τι προβλέπεται
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσει να χαράξει έναν δρόμο για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο περιορισμού έως και κατά 80% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο (Τρίτη 8 Μαρτίου) η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές από τους ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται το Bloomberg.
Ειδικότερα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσει να χαράξει έναν δρόμο για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, περιορίζοντας τις ανάγκες εισαγωγών από τη Μόσχα κατά σχεδόν 80% μέσα στο 2022, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, θα προτείνει βήματα όπως η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, είπε ένας από τους αξιωματούχους, ενώ παράλληλα στοχεύει στην απεξάρτηση από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων της περιοχής πολύ πριν από το 2030 - νωρίτερα από προηγούμενες προβλέψεις. 
Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία ήταν αισθάνονταν άβολα με την επένδυση που απαιτείται για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε αύριο ένα σχέδιο που θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο ήδη φέτος και μέσα σε χρόνια θα μας κάνει ανεξάρτητους από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, France Timmermans, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δευτέρα βράδυ.
«Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό.
Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό».
Τις εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, μια κρίση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο οδήγησε το ενεργειακό κόστος σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες από τις επιπτώσεις της κρίσης ενώ οι τιμές εκτινάχθηκαν ξανά τη Δευτέρα.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα, ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού.
Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ θα συστήσει στα κράτη μέλη να αρχίσουν να εργάζονται τώρα για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.

Επιτάχυνση του Green Deal

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή πρόκειται να αναφέρει πως επιβάλλεται η επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η θωράκιση της οικονομίας από τις αυξήσεις τιμών. 
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη στραφεί προς την ενίσχυση της προμήθειας LNG και φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη και την διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη αναλυτικές οδηγίες για τον σχεδιασμό των μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων.
Πρόκειται επίσης να ανακοινώσει την δημιουργία ενός προσωρινού πλαισίου, που θα επιτρέπει την στήριξη της ρευστότητας για επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση.
Προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους μέτρα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιβολή προσωρινής φορολογίας σε κέρδη ενεργειακών επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης