Διεθνή

Σοκάρει η μελέτη του University of Miami: Η Ivermectin που χλευάζουν, πιο αποτελεσματική από την εγκεκριμένη από τον FDA, Remdesivir

Σοκάρει η μελέτη του University of Miami: Η Ivermectin που χλευάζουν, πιο αποτελεσματική από την εγκεκριμένη από τον FDA, Remdesivir
Σχετικά Άρθρα

Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη θεραπεία του COVID-19 και τη σωτήρια όπως αναφέρεται σε έρευνα, χρήση της Ivermectin.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω φάρμακο φαίνεται πως σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη χρήση ρεμδεσιβίρης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ανέλυσαν αναδρομικά μια εθνική ομοσπονδιακή βάση δεδομένων ενηλίκων 18 ετών και άνω με καταγεγραμμένη μόλυνση COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021.
Συνέκριναν όσους χρησιμοποίησαν ιβερμεκτίνη αλλά όχι ρεμδεσιβίρη με αυτούς που χρησιμοποίησαν Remdesivir αλλά όχι Ivermectin.

Η διεξαγωγή της έρευνας


Ελέγχονταν οι μεταβλητές που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα επιβίωσης του COVID-19, όπως «ηλικία, φύλο, φυλή, εθνικότητα, χρήση νικοτίνης, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, χρόνια νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, τοσιλιζουμάμπη, γλυκοκορτικοειδή ή χρήση αναπνευστήρα».
«Μετά τη χρήση της αντιστοίχισης της βαθμολογίας τάσης και της προσαρμογής για πιθανούς συγχυτές, η Ivermectin συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα έναντι της ρεμδεσιβίρης», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη συσχέτισης ασθενών με COVID-19, θνησιμότητα και Ivermectin».
Η διαφορά κινδύνου αναφέρθηκε στο -5,224 τοις εκατό με ένα διάστημα εμπιστοσύνης μεταξύ -7,079 τοις εκατό και -3,369 τοις εκατό, με τιμή p <0,0001, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα είναι στατιστικά σημαντικό.
Από τους 1.761.060 πιθανούς ασθενείς με COVID-19 στη βάση δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο μοναδικές ομάδες ασθενών με COVID-19, από τους οποίους 1.072 έλαβαν θεραπεία με Ivermectin και 40.536 θεραπεύτηκαν με ρεμδεσιβίρη.
Πριν από τον έλεγχο των μεταβλητών, η κοόρτη της Ivermectin είχε μέση ηλικία 51,9 ± 17,8 ετών, ενώ η κοόρτη της ρεμδεσιβίρης είχε μέση ηλικία 62 ± 16 ετών.
Στην κοόρτη της Ivermectin, το 60% έπαιρνε γλυκοκορτικοειδή και το 1% χρειαζόταν υποστήριξη αναπνευστήρα, σε σύγκριση με το 64% για τα γλυκοκορτικοειδή και το 2 % χρειαζόταν υποστήριξη αναπνευστήρα στην ομάδα του ρεμντεσιβίρη.
«Απαιτούνται περαιτέρω ελεγχόμενα με εικονικό φάρμακο RCTs με μεγάλα δείγματα για σίγουρο συμπέρασμα», έγραψαν οι ερευνητές.
«Στο μέλλον, εάν δημοσιευθούν περισσότερες δημοσιεύσεις με παρόμοιο αποτέλεσμα με τις τρέχουσες αναλύσεις, η βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων θα αυξηθεί».

Ο αντίλογος 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την Ivermectin στον Κατάλογο των Απαραίτητων Φαρμάκων.
Είναι επίσης εγκεκριμένο ως αντιπαρασιτικός παράγοντας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Ωστόσο, ο FDA δεν έχει εγκρίνει το φάρμακο για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19 σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον FDA, η λήψη μεγάλων δόσεων Ivermectin μπορεί να είναι επικίνδυνη και οι παρενέργειες της περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, ναυτία και έμετο.
Το Remdesivir έχει εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης από τον FDA για τη θεραπεία του COVID-19 τόσο για νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και για άλλους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον FDA, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη Remdesivir περιλαμβάνουν αλλεργική αντίδραση, γενικευμένη κρίση, εξάνθημα.
Η Ivermectin έχει επαινεθεί από ορισμένους γιατρούς ως μια πρώιμη θεραπεία που σώζει ζωές για τον COVID-19.
Τουλάχιστον δύο ομάδες, η Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) και η British Ivermectin Recommendation Development Group (BIRD), έχουν υποστηρίξει τη χρήση εκτός ετικέτας της Ivermectin για τη θεραπεία του COVID-19 στα αρχικά της στάδια.
Από τις 8 Μαρτίου, υπάρχουν τουλάχιστον 151 μελέτες , από τις οποίες οι 103 είναι αξιολογημένες από ομοτίμους, σχετικά με τη θεραπεία του COVID-19 μεIvermectin.
Η American Medical Association, η American Pharmacists Association και η American Society of Health-System Pharmacists ανέφεραν σε κοινή δήλωση τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι ήταν αντίθετοι με τη χρήση της για τη θεραπεία του COVID-19 εκτός κλινικής δοκιμής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης