Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με το Chernobyl - Φόβοι για διαρροή ραδιενεργών ουσιών - Διεκόπη πλήρως η ηλεκτροδότησή του

Θρίλερ με το Chernobyl - Φόβοι για διαρροή ραδιενεργών ουσιών - Διεκόπη πλήρως η ηλεκτροδότησή του
Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Chernobyl και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» αναφέρουν οι ουκρανικές Αρχές
Σχετικά Άρθρα

(upd) Φόβοι για τη διαρροή ραδιενεργών ουσιών από τον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί διατυπώνει η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.
Νωρίτερα η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε πως η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Chernobyl και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.
Όπως αναφέρει η Ukrenergo, ο πυρηνικός σταθμός του Chernobyl «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του Ρώσου κατακτητή».
«Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία» αναφέρει η Ukrenergo, με την Energoatom να υποστηρίζει ότι «οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών».
54333333_2.JPG

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Κατάπαυση πυρός για να αποκατασταθεί το πρόβλημα

Την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Chernobyl επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
Ο Kuleba ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να πείσει τη Ρωσία να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός «και να επιτρέψει στα συνεργεία επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας το συντομότερο δυνατόν».
Όπως λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, όλη η γραμμή τροφοδοσίας του πυρηνικού σταθμού και όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό έχουν υποστεί ζημιές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Kuleba υπογράμμισε ότι οι εναλλακτικές γεννήτριες θα τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό για 48 ώρες ακόμα.
«Στη συνέχεια, θα τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης, κάτι που προκαλεί τον κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας.
Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας απειλεί όλη την Ευρώπη.
Ο Putin πρέπει να το σταματήσει αμέσως» τόνισε ο Kuleba.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchensko ανέφερε σε δηλώσεις του πως αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες ουκρανικές Αρχές δεν έχουν πρόσβαση στο σταθμό και στα δεδομένα του και συνεπώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν υπάρχει ή όχι διαρροή ραδιενεργών ουσιών.

ΔΟΑΕ: Δεν έχουμε δεδομένα από το Chernobyl

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Chernobyl έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε νωρίτερα ο Οργανισμός.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού.
O Rafael Grossi, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl έχει διακοπεί».
Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.
Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Chernobyl και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια» υποστήριξε ο Grossi.
Σημειώνεται πως στο Chernobyl εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης