Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics για ευρωομόλογο: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες - Στα 300 δισ. το κόστος του πολέμου για την ΕΕ

Capital Economics για ευρωομόλογο: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες - Στα 300 δισ. το κόστος του πολέμου για την ΕΕ
Το ευρωομόλογο θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους, το οποίο εκτιμάται στα 300 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Στην πιθανή έκδοση κοινού χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των δαπανών άμυνας και ενέργειας, ΄ύψους 200 δισ. ευρώ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρεται η Capital Economics.
«Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Εάν αυτό συμφωνηθεί, ο διάβολος θα βρίσκεται στις λεπτομέρειες και τα ποσά που εμπλέκονται μπορεί να είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Θα μπορούσε ωστόσο να καλύψει μεγάλο μέρος του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους που εκτιμούμε ότι θα υποστούν οι χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Και η ετοιμότητα της ΕΕ να συγκεντρώσει ξανά δημοσιονομικούς πόρους θα ήταν πολύ καθησυχαστική για τους επενδυτές», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Στα 300 δισ. ευρώ το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος

Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος για τρεις βασικούς λόγους: βοήθεια για τους πρόσφυγες, αυξημένες αμυντικές δαπάνες και οικονομική βοήθεια για τα νοικοκυριά και πιθανώς τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο ενεργειακό κόστος.
 Η κλίμακα του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους είναι εξαιρετικά αβέβαιη, αλλά η Capital Economics εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να ανέλθει σε περίπου 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, ή σχεδόν 300 δισ. ευρώ.

Οι επιλογές της ΕΕ

Όπως τονίζεται, υπάρχουν σαφείς παραλληλισμοί μεταξύ των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων της πανδημίας της Covid 19.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα παρόμοιο εξωγενές σοκ για την οικονομία της ΕΕ για το οποίο καμία κυβέρνηση της ΕΕ δεν είναι υπεύθυνη.
Και ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι πιο ευάλωτες από άλλες, όλες επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό.
Με το χρέος να είναι ήδη βαρύ μετά την πανδημία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται έναν ακόμη γύρο κοινής έκδοσης ομολόγων.
Κατ' αρχήν, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να βοηθήσει η Κομισιόν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος.
Μια επιλογή –η οποία πιθανώς προτιμάται από ορισμένες κυβερνήσεις– θα ήταν να επιτραπεί η διεύρυνση των ελλειμμάτων του εθνικού προϋπολογισμού, αλλά η ΕΕ να διατηρήσει όλους τους δημοσιονομικούς κανόνες της σε αναστολή και η ΕΚΤ να παράσχει ένα αποτελεσματικό backstop για τις αποδόσεις.
Οι Βρυξέλλες ενδέχεται επίσης να χαλαρώσουν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η επαναχρησιμοποίηση χρημάτων από το NextGenerationEU που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής.
«Πολύ λίγες χώρες έχουν επιλέξει να βασιστούν στα δάνεια  επομένως υπολογίζουμε ότι σχεδόν 200 δισ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα.
Ωστόσο, αυτά τα χρήματα προορίζονται για ορισμένες προτεραιότητες (κυρίως πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις), επομένως η ανακατεύθυνσή τους για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν πρόκληση», σημειώνει η Capital Economics.

Στο τραπέζι η έκδοση ευρωομολόγου 200 δισ. ευρώ

Ως εκ τούτου, η κοινή έκδοση ομολόγων βρίσκεται σταθερά στο τραπέζι ως βιώσιμος τρόπος για την ελάφρυνση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης των εθνικών κυβερνήσεων.
«Ενώ οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί φαινόταν μέχρι στιγμής να μην ενθουσιάζονται, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ υπέρ και θα περιμέναμε να είναι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi.
Οι ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής είναι επίσης πιθανό να συμμετέχουν.
Οπότε, η πιθανότερη εικασία μας είναι ότι, αν και η αρχική αντίσταση από τη Γερμανία και την Ολλανδία σημαίνει ότι είναι απίθανη οποιαδήποτε συμφωνία στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, η αντίθεσή τους είναι πιθανό να υποχωρήσει και ενδεχομένως πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα εάν η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται», σημειώνουν οι αναλυτές.
Τα παραπάνω στρώνουν το έδαφος για περισσότερες κοινές εκδόσεις ομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή επιχορηγήσεων σε χώρες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση πρόσθετων αμυντικών δαπανών και την επιτάχυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία.
Το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει στα 200 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με ορίζοντα αρκετών ετών.
Το ύψους του ευρωομολόγου ενδέχεταιί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες – ενώ σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα και πότε, ούτε πώς θα κατανεμηθούν ανά χώρα.
Συνολικά, ωστόσο, 200 δισ. ευρώ θα ισοδυναμούσαν με 1,4% του ΑΕΠ της ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα κατανεμημένα σε αρκετά χρόνια.

Η ΕΕ... διέβη τον «δημοσιονομικό» Ρουβίκωνα

Το ποσό αυτό απέχει πολύ από το να είναι ασήμαντο και θα βοηθήσει αρκετά τις κυβερνήσεις της ΕΕ με το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που προέκυψε ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ίσως πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η ΕΕ εξετάζει έναν άλλο γύρο «εφάπαξ» κοινής έκδοσης ομολόγων τόσο σύντομα μετά την πρώτη, υποδηλώνει ότι η ΕΕ διέβη τον «δημοσιονομικό» Ρουβίκωνα.
Η κοινή έκδοση ομολόγων μοιάζει τώρα με ένα εργαλείο πολιτικής που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές κρίσεις.
Η αισιοδοξία σχετικά με την πιθανότητα μεγαλύτερου κοινού δανεισμού μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί το ευρώ και οι αγορές μετοχών παρουσίασαν ισχυρά κέρδη σήμερα.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα, είναι πιθανό να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι θα στηρίξει τις αγορές ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, αν και η ΕΚΤ δεν αναμένει κάποια ρητή δέσμευση περί επιτάχυνσης του ρυθμό των αγορών περιουσιακών της στοιχείων σε αυτό το στάδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης