Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πολιορκία η Ουκρανία, σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο και τη Μαριούπολη οι Ρώσοι - Βομβαρδισμοί και σε δυτικές πόλεις

Υπό πολιορκία η Ουκρανία, σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο και τη Μαριούπολη οι Ρώσοι - Βομβαρδισμοί και σε δυτικές πόλεις
Χτυπήθηκαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι πόλεις Λουτσκ και Ντνίπρο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μετά τις χθεσινές άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba στην Τουρκία, όπου η μεν Ρωσία διεμήνυσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις μέχρι να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και με τη δε Ουκρανία να επισημαίνει πως δεν πρόκειται να παραδοθεί, ο ρωσικός στρατός δείχνει έντονη κινητικότητα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Ρώσοι επιχειρούν να πολιορκήσουν τις μεγάλες πόλεις του Χάρκοβο, της Μαριούπολης και του Τσερνίγκιφ ενώ με την ίδια στρατηγική προχωρούν και προς το Κίεβο, από το οποίο απέχουν πλέον μόλις 15 χιλιόμετρα.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα ρωσικά στρατεύματα να είναι σε θέσεις μάχης ενώ η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου «χτυπήθηκαν» οι πόλεις Λούτσκ (στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας), Ντνίπρο και Ιβανο-Φρανκιφσκ.
Αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία θα επιχειρήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα έχει επιτύχει τους στόχους της στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, γεγονός που επί της ουσίας σημαίνει πως η ρωσική εισβολή θα ενταθεί με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ανθρώπινες απώλειες.
Το ερώτημα είναι εάν η διπλωματία θα προλάβει τα χειρότερα και εάν ναι, σε ποιες παραχωρήσεις θα προχωρήσει στο τέλος η κυβέρνηση Zelensky.
1_13.png
Σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός προωθείται ολοένα και περισσότερο προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, την οποία έχουν ήδη εγκαταλείψει οι μισοί κάτοικοι της.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Ρώσοι προέλασαν κατά περίπου 5 χιλιόμετρα το τελευταίο 24ωρο, με μονάδες του να βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.
Ο δήμαρχος του Κιέβου έχει αναφέρει πως όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε φρούριο ενώ η Μόσχα προειδοποίησε από χθες Πέμπτη 10/3 πως θα θεωρείται στόχος όποιος Ουκρανός φέρει όπλα και επιτίθεται στα ρωσικά στρατεύματα.
Ήδη υπάρχουν αναφορές πως τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και προϊόντα ολοένα και λιγοστεύουν.
2_10.png
Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.
Η Maxar αναφέρει ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο.
Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.
1_108.jpg
Υπό πολιορκία Χάρκοβο, Μαριούπολη, Τσερνίγκιφ

Παράλληλα, αναφέρεται ότι γίνονται προσπάθειες του ρωσικού στρατού να περικυκλώσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και τη Τσερνίγκιφ.
Το Χάρκοβο τελεί υπό το ανηλεές σφυροκόπημα των Ρώσων.
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν 89 βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές και ότι έχουν ήδη καταστραφεί 48 σχολεία στο Χάρκοβο ενώ γίνεται αφορά και για επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην πόλη Ιζιούμ.
Από τους βομβαρδισμούς στη Τσερνίγκιφ, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως η πόλη δεν είχε πρόσβαση σε νερό.
Στη Μαριούπολη εκτυλίσσεται ένα ανθρωπιστικό δράμα, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 400.000 πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.
Μάλιστα αναφέρεται πως τελειώνουν και τα τρόφιμα στην πόλη, με τον δήμαρχο της Μαριούπολης να κάνει λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς και να καταγγέλλει την χρήση απαγορευμένων όπλων από τους Ρώσους.

Ουκρανία: Κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη, καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 11/3 πως κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα, η οποία που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης.
Πρόκειται για μια πόλη - λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.
Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

 

3_12.png
Νέα χτυπήματα


Εν τω μεταξύ, η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής «χτυπήθηκαν» οι πόλεις Λουτσκ και Ντνίπρο.
Όπως αναφέρεται, στην πόλη Λουτσκ που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας, στόχοι ήταν ένα αεροδρόμιο και ένα εργοστάσιο, όπου επισκευάζονται μηχανές μαχητικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές από τις επιθέσεις αυτές σκτοώθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν.
Στο Ντνίπρο, καταγράφηκαν τρεις εκρήξεις, η μια σε ένα εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων και οι άλλες κοντά σε ένα νηπιαγωγείο και σε ένα πολυόροφο κτήριο.
Από τις επιθέσεις αυτές στο Ντνίπρο σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
Τις επιθέσεις στο Λουτσκ αλλά και στο Ιβάνο-Φρανκιφσκ (και εκεί χτυπήθηκε αεροδρόμιο) επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάνοντας λόγο για υψηλής ακρίβειας χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους.
18.jpg
Πυρά Zelensky

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.
«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ.
Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (...).
Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος» υποστήριξε ο Zelensky.
Όπως είπε, περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

 

Keqiang (πρωθυπουργός Κίνας): Αληθινά ανησυχητική η κατάσταση στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην καταστούν ανεξέλεγκτες οι εξελίξεις.
Σε δηλώσεις του ο Keqiang είπε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν.
Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης» υποστήριξε ο Κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» υπογράμμισε ο Keqiang.

Δεν τα βρήκαν Ρωσία – Ουκρανία ούτε για τα πυρηνικά

Τη θέση πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Rafael Grossi, αν και σημείωσε ότι υπήρξαν και θετικές εξελίξεις.
«Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας» είπε ο Grossi, τονίζοντας πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.
Με αρκετές ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να έχουν καταληφθεί, υποστεί ζημιές ή τεθεί σε κίνδυνο τις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, ο Grossi απηύθυνε επείγουσα έκκληση να διεξαχθούν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος.
Ο Grossi εξέφρασε ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες.
«Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε ο Grossi.
6_38.jpg
Επίθεση και σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο

Εν τω μεταξύ, ανησυχία υπάρχει και για την επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.
Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά χθες το βράδυ το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.
Ο είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

ΟΗΕ: Στα 2,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Στα 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες λόγω της ρωσικής εισβολής όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi.
Σύμφωνα με τον Grandi, άλλα δύο εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους αλλά παραμένουν στο εσωτερικό της χώρας.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για το «άνοιγμα» ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή εκκένωση αμάχων από τις ουκρανικές πόλεις.
Η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk ανέφερε ότι ελπίζει πως θα ξανανοίξει εντός της ημέρας ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από τη Μαριούπολη με κατεύθυνση τη Ζαπορίζια ενώ συνολικά ανακοίνωσε 12 διαδρόμους από διάφορες πόλεις που πλήττονται από τις ρωσικές επιθέσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης