Χρηματιστήριο

Ποιοι ευθύνονται για την πτώση του Χρηματιστηρίου το Φεβρουάριο – Οι ξένοι που έβαλαν πλάτη

Ποιοι ευθύνονται για την πτώση του Χρηματιστηρίου το Φεβρουάριο  – Οι ξένοι που έβαλαν πλάτη

Οι επενδυτές από ΗΠΑ είχαν εκροές περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ εισροές 27 εκατ. ευρώ είχαμε από Ηνωμένο Βασίλειο και 63,2 εκατ. ευρώ από Γερμανία

Σχετικά Άρθρα

Η ισχυρή πίεση που δέχθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ερμηνεύτηκε ως αποχώρηση μαζική των ξένων επενδυτών από τις ελληνικές μετοχές.
Έως ένα βαθμό αυτή η άποψη δεν απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα, καθώς το παρελθόν έχει δείξει πως όταν αυξάνεται σημαντικά ο τζίρος στο ΧΑ, η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών δυναμώνει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, οι ξένοι επενδυτές είχαν εκροές 32,7 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο με τους εγχώριους επενδυτές να έχουν εισροές 32,7 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και από τότε αυξήθηκε ο τζίρος και η μεταβλητότητα.

Ήταν όμως λίγες οι συνεδριάσεις μέσα στο συγκεκριμένο μήνα, ενώ η πίεση στην αγορά, η μεταβλητότητα και ο υψηλός τζίρος συνεχίστηκε και τον Μάρτιο.
Πάντως, τον Φεβρουάριο είχαμε την αγορά από την Τράπεζα Πειραιώς του ποσοστού που είχε η Wred στην Trastor, μία συναλλαγή που ήταν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και κάπως άλλαξε τις ισορροπίες.
Αν δούμε τι έγινε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα παρατηρήσουμε πως οι ξένοι είχαν καθαρές εισροές 46,4 εκατ. ευρώ έναντι εκροών των εγχώριων επενδυτών 46,4 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές από ΗΠΑ είχαν εκροές περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ εισροές 27 εκατ. ευρώ είχαμε από Ηνωμένο Βασίλειο και 63,2 εκατ. ευρώ από Γερμανία.
Οι Γερμανοί επενδυτές και τον Ιανουάριο είχαν καθαρές εισροές ύψους 56,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδυτές από ΗΠΑ είχαν εισροές 16 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές από Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο είχαν εκροές 40,2 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι εκροές είχαν να κάνουν με κατοχύρωση κερδών στις τραπεζικές μετοχές από μεγάλους επενδυτές του Λονδίνου.
Από τους εγχώριους επενδυτές οι ιδιώτες ήταν αυτοί που είχαν σημαντικές ρευστοποιήσεις ύψους 47,2 εκατ. ευρώ με τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν εισροές 99 εκατ. ευρώ, προφανώς λόγω Trastor.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες είχαν εκροές 29,3 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα εκροές 2,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης