Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτινάσσονται οι καταθέσεις σε γιουάν στις ρωσικές τράπεζες μετά τον αποκλεισμό από το SWIFT

Εκτινάσσονται οι καταθέσεις σε γιουάν στις ρωσικές τράπεζες μετά τον αποκλεισμό από το SWIFT
H ρωσική VTB Bank  προσφέρει λογαριασμό ταμιευτηρίου σε κινεζικό γουάν με μέγιστο επιτόκιο 8%
Σχετικά Άρθρα

Με τη Ρωσία πλέον επίσημα αποκομμένη τόσο από τα συστήματα πληρωμών σε δολάριο όσο και σε ευρώ, η VTB Bank της Ρωσίας βλέπει μια άνοδο των καταθέσεων σε κινεζικό γιουάν, που προσελκύεται από την τράπεζα που προσφέρει σημαντικά υψηλότερα επιτόκια καθώς ο Putin στρέφει ενδιαφέρον του πλέον σε «φιλικά» έθνη.
Η κρατική τράπεζα προσφέρει λογαριασμό ταμιευτηρίου κινεζικού γουάν με μέγιστο επιτόκιο 8%, χαιρετίζοντας το νόμισμα ως «μία από τις πιο προσιτές και πολλά υποσχόμενες επιλογές για την επένδυση κεφαλαίων» μετά τις δυτικές κυρώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το επιτόκιο καταθέσεων τριών μηνών είναι 8% σε δολάρια και 7% σε ευρώ, ενώ το εξαμηνιαίο επιτόκιο για καταθέσεις σε ρούβλι είναι 21%, σύμφωνα με την VTB.

Το τρόπος των συναλλαγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάρχοντες πελάτες μπορούν να ανοίγουν καταθέσεις εξ αποστάσεως στο VTB Online με ελάχιστο ποσό 100 γιουάν (16 δολ.).
Στα υποκαταστήματα της VTB, μπορούν να καταθέσουν τουλάχιστον 500 γιουάν.
Η VTB ανακοίνωσε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα οι πελάτες έχουν τοποθετήσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (15 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παραδοσιακά προϊόντα αποταμίευσης.
«Ορισμένες ρωσικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα νομίσματα, επομένως το γιουάν είναι πιθανώς η καλύτερη εναλλακτική λύση», δήλωσε στο Bloomberg ο Khoon Goh, επικεφαλής αναλυτης για την Ασία στο Australia & New Zealand Banking Group.

Διεθνείς συναλλαγές

«Παρόλα αυτά, ο ευκολότερος τρόπος για τη Ρωσία να αντλήσει γιουάν θα ήταν να το χρησιμοποιεί γιστις συναλλαγές
Οι πελάτες των ρωσικών τραπεζών που είναι εξαγωγείς θα μπορούσαν να συναλλαγούν στην Κίνα και να λάβουν renminbi ως πληρωμή».
Το σύστημα UnionPay
Όπως αναφέρει η The Telegraph, η κίνηση έρχεται λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι μια σειρά από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank και της Alfa Bank, σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα UnionPay της Κίνας για την παροχή τραπεζικών καρτών στους πελάτες, αφού η Visa και η Mastercard μποϊκόταραν τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Το UnionPay είναι ο κυρίαρχος φορέας διαχείρισης πληρωμών στην Κίνα, αλλά έχει μικρό μερίδιο αγοράς εκτός της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης