Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: H Κίνα συμφώνησε να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία - Διαψεύδει το Πεκίνο

ΗΠΑ: H Κίνα συμφώνησε να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία - Διαψεύδει το Πεκίνο
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή οι Financial Times την Κυριακή 13 Μαρτίου αποκάλυψαν πως η Ρωσία είχε κάνει το αίτημα για βοήθεια μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα εξέφρασε την προθυμία της να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Τα τηλεγραφήματα, τα οποία στάλθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία, δεν διευκρίνιζαν αν η Κίνα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στη Ρωσία ή αν σκοπεύει να το κάνει - ούτε ανέφεραν σε ποιο σημείο της σύγκρουσης το Πεκίνο φαίνεται να προτίθεται να προσφέρει τη βοήθεια.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή οι Financial Times την Κυριακή 13 Μαρτίου αποκάλυψαν πως η Ρωσία είχε κάνει το αίτημα για βοήθεια μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. 
Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αναμένεται να θίξει το θέμα σήμερα στη Ρώμη σε συνάντηση με κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.
Πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον την Κυριακή, ο Sullivan είπε ότι θα προειδοποιήσει τους Κινέζους να μην επιχειρήσουν να «διασώσουν» τη Ρωσία.
«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα μπορέσει να αποζημιώσει τη Ρωσία για αυτές τις απώλειες», δήλωσε ο Sullivan στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC την Κυριακή. «Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέσα για να γίνει αυτό, και πάλι, δεν πρόκειται να τα δημοσιεύσω όλα αυτά δημόσια, αλλά θα τα κοινοποιήσουμε ιδιωτικά στην Κίνα».
Νωρίτερα, η κυβέρνηση Biden ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους να στείλουν ηχηρό μήνυμά προς την Κίνα ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερη δύναμη, παρά τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς της με τη Μόσχα.
Επισημαίνεται πως τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και Κινέζοι διπλωμάτες επιχειρηματολογούν υπέρ της ρωσικής εισβολής, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν επίσης ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανία να κατασκευάσει εργαστήρια βιολογικών όπλων.
Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κοινής τους δυσαρέσκειας απέναντι στις ΗΠΑ και τις δυτικές στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο που διαμήνυε ότι η ολοένα και πιο στενή συνεργασία τους «δεν έχει όρια».
Ο Ewan Mendeiros, ειδικός σε θέματα κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Ασία, προειδοποίησε ότι θα ήταν «βαθιά ανησυχητικό» εάν η Κίνα προσέφερε όπλα στη Ρωσία. «Θα άλλαζε το παιχνίδι για την παγκόσμια γεωπολιτική» τόνισε.
«Κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στις μέρες της σινο-σοβιετικής συμμαχίας της δεκαετίας του 1950.
Η Ουκρανία μπορεί να γίνει η πρώτη σύγκρουση "αντιπροσώπων" σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο». 

Tι λένε οι Κινέζοι

Κάποιες δυνάμεις στη διεθνή σκηνή επιχειρούν να δυσφημήσουν τη θέση της Κίνας για την κρίση στην Ουκρανία.
Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ισπανό ομόλογό του Jose Manuel Albarez, Υπουργό Εξωτερικών, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Wang Yi.
«Οι δυνάμεις αυτές δεν σταματούν να συκοφαντούν την αντικειμενική και δίκαιη θέση της κινεζικής πλευράς στο ουκρανικό ζήτημα και να κατασκευάζουν κάθε είδους ψευδείς πληροφορίες», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η κινεζική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, δήλωσε ο Wang Yi.
«Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση και δεν θέλει απολύτως οι κυρώσεις να αντανακλούν την κινεζική πλευρά», είπε.
Ο Wang Yi είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.
«Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στις διεθνείς πλατφόρμες για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης