Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι είπε για την απόφαση του ΣτΕ η διοίκηση του ΟΛΠ – Στοχεύει σε καλύτερα αποτελέσματα το 2022

Τι είπε για την απόφαση του ΣτΕ η διοίκηση του ΟΛΠ – Στοχεύει σε καλύτερα αποτελέσματα το 2022

Η κα Li Jin, οικονομική διευθύντρια και αναπληρώτρια CEO του ΟΛΠ, έκανε λόγο για εντυπωσιακό τζίρο και κέρδη, εξαιτίας της ανθεκτικότητας της εταιρείας παρά τις συνθήκες που επικράτησαν

Σχετικά Άρθρα

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν στραμμένη, όπως αναμενόταν η προσοχή των αναλυτών, στην τηλεδιάσκεψη του ΟΛΠ, για τα αποτελέσματα χρήσης 2021.
Όπως ανέφερε η διοίκηση έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για την απόφαση σύμφωνα με την οποία το ΣτΕ μπλοκάρει τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Master Plan του Οργανισμού.
Ουσιαστικά το ΣτΕ ακύρωσε το πλαίσιο έγκρισης των επενδύσεων που είχαν συμφωνηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα το 2016 στην Cosco.
Όπως είπε η διοίκηση δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση και θέλει να δει το επίσημο έγγραφο μαζί με τους δικηγόρους της.
Όσο δεν το έχει δεν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση της κατάστασης.
Ίσως η ακύρωση να έχει να κάνει με τη μη ύπαρξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία όμως βρίσκεται προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο.
Αν οφείλεται σε αυτό τότε ίσως να μην έχει νόημα, αναφέρουν πηγές από τη διοίκηση και να προχωρήσουν όλα ομαλά μόλις εγκριθεί, αλλά και πάλι θα πρέπει να δουν την απόφαση πριν κάνουν κάποιο παραπάνω σχόλιο.
Η υλοποίηση του υποχρεωτικού επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ πέραν της ενδυνάμωσης της οικονομικής θέσης της Εταιρείας αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, σύμφωνα με την εταιρεία.
Με την Σύμβαση Παραχώρησης, οι υποχρεωτικές επενδύσεις της Εταιρείας ανέρχονται σε κόστος αναφοράς ποσού 293,8 εκατ. ευρώ και οι επιπρόσθετες οικειοθελείς επενδύσεις ανέρχονται σε κόστος αναφοράς 167 εκατ. ευρώ.
Έως το τέλος του 2021 το σωρευτικό συμβασιοποιημένο ποσό των ως άνω επενδύσεων ανέρχεται σε 250,5 εκατ. ή 89,9% του κόστους αναφοράς.
Σωρευτικά (από ενάρξεως υλοποίησης εκάστου έργου) έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις συμβατικού αντικειμένου ύψους 117,8 εκατ. που αφορούν ολοκληρωμένα έργα ποσού 60,3 εκατ., έργα υπό εκτέλεση ποσού 51,7 εκατ. καθώς και προκαταβολές ποσού 5,8 εκατ.
Επιπλέον των παραπάνω, η Εταιρεία έχει ολοκληρώσει και πρόσθετες οικειοθελείς επενδύσεις συντήρησης και επισκευής λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων ποσού 6,8 εκατ. ευρώ.
Η κα Li Jin, οικονομική διευθύντρια και αναπληρώτρια CEO του ΟΛΠ, έκανε λόγο για εντυπωσιακό τζίρο και κέρδη, εξαιτίας της ανθεκτικότητας της εταιρείας παρά τις συνθήκες που επικράτησαν.
Τα μεγέθη από το 2016 που ανέλαβε τη διοίκηση έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλες τις γραμμές, από το τζίρο μέχρι και τα μερίσματα, ανέφερε η διοίκηση.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από Ουκρανία σημειώθηκε πως δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στο σχεδιασμό στην κρουαζιέρα και στα πλάνα που έχουν γίνει.
Τα πρώτα πλοία έχουν ήδη ξεκινήσει να έρχονται.
Για τα εμπορεύματα δεν ξέρουν ακόμα πόση θα είναι η επίπτωση, καθώς δεν γνωρίζουν πόσο θα κρατήσει και ο πόλεμος.
Αναφορικά με την επίπτωση που είχαν οι απεργίες το 2021, η διοίκηση δεν έδωσε κάποιο νούμερα και αρκέστηκε να πει πως κόστισε κάποιες διακοπές σε δραστηριότητες, ενώ σημείωσε και τον πολύ κακό καιρό.
Πάντως τόνισε πως παρά τις απεργίες και τον καιρό έπιασε το στόχο και έφερε πολύ καλά αποτελέσματα.
«Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στο να φέρουμε ακόμα καλύτερα το 2022» κατέληξε η διοίκηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης