Τελευταία Νέα
Διεθνή

Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Όχι σε ουδετερότητα μοντέλου Αυστρίας – Σουηδίας

Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Όχι σε ουδετερότητα μοντέλου Αυστρίας – Σουηδίας
Θέλουμε πλήρης εγγυήσεις ασφαλείας υποστήριξε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου
Σχετικά Άρθρα

Τα σενάρια περί εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου ουδετερότητας» απορρίπτει το Κίεβο, το οποίο αναφέρει ότι ζητά πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία.
Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι «ουκρανικό».
Απαιτούνται πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης» ανέφερε ο Mikhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, επισημαίνοντας πως αυτό που ζητά το Κίεβο είναι πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν ενεργά στο στρατιωτικό σκέλος - όχι όπως συμβαίνει σήμερα - καθώς και να την προμηθεύσουν άμεσα με όλο τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Επίσης, η Ουκρανία δεν θέλει να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες σχετικά με το εάν θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνει ο εναέριος χώρος της.
Θέλουμε άμεσες και σταθερές δεσμεύσεις ότι ο εναέριος χώρος θα κλείνει» αναφέρει ο Podolyak, επισημαίνοντας πως ουδέποτε η Ουκρανία ήταν ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή που σχεδιάζει να επιτεθεί σε γειτονικά της κράτη.

Τα περί «σουηδικού και αυστριακού μοντέλου» όσον αφορά το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας έφερε στο προσκήνιο ο Ρώσος διαπραγματευτής, Vladimir Medinsky, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως αυτή είναι πρόταση του Κιέβου.
Σημειώνεται πως το σουηδικό και αυστριακό μοντέλο προβλέπουν ότι μια χώρα μπορεί να διατηρεί τις δικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά δεν της επιτρέπεται να φιλοξενεί στο έδαφος της ξένα στρατεύματα ή βάσεις.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε διαμηνύσει πως εφόσον η πρόταση αυτή γινόταν αποδεκτή από το Κίεβο θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβιβασμός.
32111111.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης