Marks and Spencer, Burger King και οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Marriott και Accor που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στη Ρωσία μέσα από πολύπλοκες συμφωνίες franchise που τις δεσμεύουν στη χώρα
H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων από τη Δύση έκανε πολλές μεγάλες δυτικές εταιρείες να ανακοινώσουν ότι συρρικνώνουν δραστηριότητες ή και εγκαταλείπουν πλήρως τη Ρωσία.
Aλλά υπάρχει και μια ομάδα δυτικών εταιρειών που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά γιατί δεν μπορούν να κλείσουν.
Ο λόγος αφορά τη Marks and Spencer, την Burger King και τους ξενοδοχειακούς ομίλους Marriott και Accor που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στη Ρωσία μέσα από πολύπλοκες συμφωνίες franchise που τις δεσμεύουν στη χώρα.
Με δυο λόγια οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν αναθέσει τις ρωσικές δραστηριότητές τους σε τρίτους και δεν έχουν τον έλεγχό τους.
Όλες μαζί οι εταιρείες αυτές έχουν σχεδόν χίλια σημεία πώλησης ακόμα ανοιχτά στη Ρωσία.
Η M&S έχει 48 καταστήματα και το Burger King έχει 800 εστιατόρια. Οι αλυσίδες ξενοδοχείων Marriott και Accor έχουν ανοιχτά 28 και 57 ξενοδοχεία αντίστοιχα.
Οι εν λόγω εταιρείες έχουν προχωρήσει σε νόμιμες συμφωνίες franchise, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν διάρκεια πολλών δεκαετιών.
Για παράδειγμα, τα καταστήματα Marks and Spencer τα διαχειρίζεται μια τουρκική εταιρεία με την ονομασία FiBA, η οποία κατέχει τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων της βρετανικής σε όλη την Ανατολική Ευρώπη από το 1999.
Η Marks and Spencer δήλωσε ότι ανέστειλε τις αποστολές των προϊόντων του στη τουρκική FiBA ως απάντηση στον πόλεμο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Burger King, που σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη της στο BBC έχει «μακροχρόνιες νομικές συμφωνίες franhise που δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον».
Με παρόμοιες συμφωνίες δραστηριοποιούνται επίσης στη Ρωσία οι ξενοδοχειακές ομάδες Marriott, IHG και η γαλλική αλυσίδα Accor, η οποία έχει μεταξύ των εμπορικών σημάτων της τα Ibis και Novotel.
Η Marriott είπε στο BBC ότι τα ξενοδοχεία της στη Ρωσία ανήκουν σε τρίτα μέρη, αλλά είπε ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί την ικανότητα αυτών των ξενοδοχείων να παραμένουν ανοιχτά».
Το franchising είναι μια επιχειρηματική μέθοδος διανομής προϊόντων ή υπηρεσιών.
Περιλαμβάνει έναν δικαιοπάροχο, μια εταιρεία που έχει καθιερώσει το όνομα της επωνυμίας και έναν δικαιοδόχο, μια εταιρεία που πληρώνει μια αμοιβή για το δικαίωμα να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα με το όνομα του δικαιοπάροχου και να πωλεί τα προϊόντα της.
Ο Graeme Payne, ειδικός στο Ηνωμένο Βασίλειο και το διεθνές franchising στη δικηγορική εταιρεία Bird&Bird, είπε στο BBC ότι το franchising ήταν χρήσιμο για δυτικές μάρκες που θέλουν να εισέλθουν σε αγορές σε διαφορετικές χώρες, αλλά δεν έχουν τοπικές γνώσεις, χρήματα ή ικανότητα να εισέλθουν σε αυτές.
Όπως δήλωσε στο BBC η Victoria Hobbs, συνεργάτης της Bird&Bird που ασχολείται με υποθέσεις franchise, μια συμφωνία franchise θα μπορούσε θεωρητικά να τερματιστεί αν διαπιστωθεί ότι ένας ιδιοκτήτης franchise έχει δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Πότε μπορεί να τερματιστεί μια συμφωνία franchising
Οι συμφωνίες franchise έχουν συχνά μια ρήτρα που αναφέρει ότι «αν ο δικαιοδόχος κάνει κάτι για να βλάψει τη φήμη μας, μπορούμε να την τερματίσουμε», το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη Ρωσία είναι ότι πολλοί δικαιοδόχοι δεν κάνουν τίποτα λάθος, πρόσθεσε η ίδια.
«Είναι μια πρόκληση για εκείνους γιατί από την σκοπιά του αγγλικού δικαίου, οι δυτικές εταιρείες δεν έχουν πραγματικά το δικαίωμα να τερματίσουν τη συμφωνία - αυτό είναι το πρόβλημα», είπε.
Εν τω μεταξύ και οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην κατάσταση και όλες έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Η Accor, η οποία διαθέτει στη Ρωσία 57 επώνυμα ξενοδοχεία στη Ρωσία και 3.500 υπαλλήλους, έχει αναστείλει κάθε μελλοντική επέκταση δραστηριοτήτων και έχει σταματήσει τις υπηρεσίες και τη διανομή σε ξενοδοχεία που επηρεάζονται από τις κυρώσεις.
Η Burger King ανακατευθύνει τα κέρδη της από τις δραστηριότητες δικαιόχρησης στη Ρωσία σε ανθρωπιστικές προσπάθειες
Η Marriott και η IHG Hotels & Resorts, που το καθένα έχει 28 ξενοδοχεία που λειτουργούν στη Ρωσία με την επωνυμία τους, έχουν επίσης σταματήσει τις επενδύσεις στα ξενοδοχεία και έχουν κλείσει τα εταιρικά τους γραφεία - τα οποία κατέχουν οι ίδιοι.
Η M&S έχει δεσμεύσει ποσό άνω του 1,5 εκατ. £ για να στηρίξει τους πρόσφυγες και έχει κάνει δωρεά άνω των 20.000 παλτών και ισοθερμικών ρούχων.
Από τις άλλες δυτικές εταιρείες που έχουν παραμείνει στη Ρωσία λόγω franchise η Yum Brands, η οποία κατέχει την KFC και την Pizza Hut, δήλωσε ότι οριστικοποιεί μια συμφωνία με τον κύριο δικαιοδόχο της για την προσωρινή διακοπή των δραστηριοτήτων της Pizza Hut.
Η κ. Hobbs, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Bird&Bird είπε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες ανησυχούν «πολύ» για οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στη φήμη τους από τη συνέχιση της λειτουργίας τους στη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών