Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουκρανία χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία με τη Ρωσία, Zelensky: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις - Biden: Ο Putin εγκληματίας πολέμου

H Ουκρανία χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία με τη Ρωσία, Zelensky: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις - Biden: Ο Putin εγκληματίας πολέμου
Zelensky: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις
Σχετικά Άρθρα

Ρωσία και Ουκρανία φέρονται να σημειώνουν πρόοδο, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας και κατάπαυσης πυρός, αλλά οι διαφωνίες και τα εμπόδια είναι πολλά, με τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, μάλιστα, να αποκαλεί τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου».

Zelensky: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι αρκετά περίπλοκες.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του στο NBC.
"Πρώτα από όλα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι αρκετά περίπλοκες" ανέφερε ο Zelensky
Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε ότι οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση «μπορεί να σταματήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Παράλληλα, δεν σχολίασε τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν νωρίτερα στα ΜΜΕ για τους υποτιθέμενους όρους πιθανής συμφωνίας των μερών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC ότι η Ρωσία και Ουκρανία, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αυτές τις διατυπώσεις, αναφερόμενος στην κουλτούρα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας.
Αφού τα μέρη συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου στην Belovezhskaya Pushcha και στις 7 Μαρτίου στην περιοχή της Βρέστης.
Στις 10 Μαρτίου, στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Lavrov και Kuleba

To προσχέδιο της συμφωνίας

Προσχέδιο συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας από τους FT υποτίθεται πως περιλαμβάνει την παραίτηση της Ουκρανίας από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Ωστόοσο, το Κρεμλίνο απαντά μέσω του Dmytri Peskov πως είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν οι πιθανές συμφωνίες Μόσχας, Κιέβου, ενώ ο Ουκρανός διαπραγματευτής Podolyak ανάρτησε ένα νέο tweet με το οποίο σχολίαζε ότι «Εν ολίγοις, οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τη θέση της ρωσικής πλευράς.
Τίποτα περισσότερο.
Η oυκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις.
Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η Μόσχα και το Κίεβο σημειώνουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι ως προς το ότι «ο Vladimir Putin είναι αφοσιωμένος στην ειρήνη», σύμφωνα με όσα διαμηνύουν οι Ρώσοι διαπραγματευτές.
«Υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για απάτη και ψευδαίσθηση.
Λένε ψέματα για τα πάντα: την Κριμαία, τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα και την… υστερία για την εισβολή», είπε μια ουκρανική πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, δεν έδειξε κανένα σημάδι συμβιβασμού την Τετάρτη, υποσχόμενος ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ουκρανία να γίνει προπύργιο επιθετικών ενεργειών εναντίον της χώρας μας», είπε.
Στο μεταξύ, ρωσική πηγή με γνώση των συνομιλιών είπε ότι η προτεινόμενη διευθέτηση, εάν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να δώσει και στις δύο πλευρές έναν αξιόπιστο τρόπο να κηρύξουν τη νίκη στον πόλεμο.
«Κάθε πλευρά χρειάζεται μια νίκη», είπε η πηγή προσθέτοντας:
«Πρέπει να μπορεί να το πουλήσει στον κόσμο.
Ο Putin μπορεί να πει ότι θέλαμε να σταματήσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την τοποθέτηση ξένων βάσεων και πυραύλων στο έδαφός της.
Αν το κάνουν αυτό οι Ουκρανοί, μπορεί να πει… ΟΚ».

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Μεγάλο εμπόδιο σε οποιοδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει το είδος των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια, όπως και η αποδοχή τους από τη Ρωσία.
Δεύτερο σημαντικό «αγκάθι» είναι το μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία έχει την απαίτηση να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014 όπως και την πρόσφατη ανακήρυξη της ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο περιφερειών που αποσχίσθηκαν στο Ντονμπάς.
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία αρνείται κάθε τέτοια συζήτηση, ωστόσο ο Podolyak αναφέρει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα.
«Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Podolyak ανέφερε ότι κάθε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια και ειδικότερα από τα σημεία που κατελήφθησαν από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της εισβολής.
Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τα νότια παράλια κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης και τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Σφοδροί βομβαρδισμοί

Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι πόλεις της Ουκρανίας δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ το Κίεβο δήλωσε ότι εξαπολύει αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων.
Τοπικοί αξιωματούχοι στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ένα θέατρο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πτώση βόμβας στο θέατρο προκάλεσε ισχυρή έκρηξη και μετέτρεψε σε συντρίμμια την όαση του πολιτισμού, που αποτελούσε καταφύγιο για δεκάδες κόσμου.

Βiden: Ο Putin είναι «Εγκληματίας πολέμου»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Biden στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα ο Aμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
«Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο -- μέσω τηλεδιάσκεψης – «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Biden, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει επίσης drones στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης