Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκάθαρο μήνυμα από Κίνα: Ολοένα και πιο εξοργιστικές οι κυρώσεις στη Ρωσία – Παράνομη η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Ξεκάθαρο μήνυμα από Κίνα:  Ολοένα και πιο εξοργιστικές οι κυρώσεις στη Ρωσία –  Παράνομη η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

«Οι συνέπειες του εξαναγκασμού μιας μεγάλης δύναμης, ειδικά μιας πυρηνικής δύναμης, να στριμωχθεί σε μια γωνία είναι ακόμη πιο αδιανόητες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng

Σχετικά Άρθρα

Ανώτερος κινεζικός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται από δυτικά έθνη στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας είναι ολοένα και πιο «εξοργιστικές», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Καταδίκη ΝΑΤΟ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng αναγνώρισε επίσης την άποψη της Μόσχας για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η συμμαχία δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω προς Ανατολάς, αναγκάζοντας μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία να στριμωχθεί «σε μια γωνία».

Εναντίον των κυρώσεων

Η Κίνα δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή την αποκαλεί εισβολή, αν και έχει εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο.
Το Πεκίνο έχει επίσης αντιταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, οι οποίες, όπως λέει, είναι μονομερείς και δεν εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο εξωφρενικές», είπε ο  Le Yucheng στο φόρουμ ασφαλείας στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες στερούνται περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό «χωρίς προφανή λόγο».
Η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα, σημείωσε.
Οι κυρώσεις θα βλάψουν μόνο τους απλούς ανθρώπους, θα επηρεάσουν το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα... και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομία», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Ειδική επιχείρηση»

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που λέει ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή 18 Μαρτίου μεταξύ του Joe Biden και του Xi Jinping,, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του για «συνέπειες» εάν το Πεκίνο παράσχει υλική υποστήριξη στην επίθεση της Ρωσίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωσή του.
Η Μόσχα ζήτησε νομικές δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα σύνορά του του 1997.
457OROFDT5PEXOFLSCPGRH3L5Q.jpg
«Αδιανόητος εξαναγκασμός»

«Αυτή η επιδίωξη μιας ομπρέλας ασφάλειας (από το ΝΑΤΟ) οδηγεί ακριβώς σε απόλυτη μη ασφάλεια», είπε ο Le.
«Οι συνέπειες του εξαναγκασμού μιας μεγάλης δύναμης, ειδικά μιας πυρηνικής δύναμης, να στριμωχθεί σε μια γωνία είναι ακόμη πιο αδιανόητες».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να δεχθεί διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας που δεν ανταποκρίθηκαν στον μακροχρόνιο στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Προκλητική η διέλευση αμερικανικού αντιτορπιλικού από την Ταϊβάν

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό Ralph Johnson που διέπλευσε τον Πορθμό της Ταϊβάν στις 17 Μαρτίου 2022 ήταν μια «προκλητική» ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έστειλε τα λάθος μηνύματα στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε το Σάββατο (19/3/2022) ο κινεζικός στρατός.
Μια τέτοια ενέργεια ήταν «πολύ επικίνδυνη», αναφέρει εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα οργανώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη διέλευση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου.
Η Κίνα δηλώνει ότι η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, αλλά είναι ο μεγαλύτερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden την Παρασκευή (18/3), ότι το θέμα της Ταϊβάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά προκειμένου ν' αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

To σινορωσικό συστημα πληρωμών που θα αντικαταστήσει το SWIFT

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού,, την ίδια ώρα,  για να δημιουργήσουν ένα δικό τους σύστημα SWIFT, δηλαδή ένα σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που θα συνδέει τα δικά τους ξεχωριστά χρηματοπιστωτικά συστήματα μηνυμάτων.
Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλεισθεί από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που τους εμποδίζει να μεταφέρουν χρήματα εκτός Ρωσίας.
Το σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων το οποίο ανέπτυξε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – System for Transfer of Financial Messages (SPFS) – μπορεί να διασφαλίζει την ροή των εγχώριων διατραπεζικών συναλλαγών, αλλά είναι περιορισμένο ως προς τον συγχρονισμό, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που μπορεί να πραγματοποιήσει.
Η σύνδεση τους με την κινεζική πλατφόρμα πληρωμών CIPS είναι μια άλλη πιθανή εκδοχή. Ωστόσο η κινεζική πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή πληρωμών σε γιουάν.
Καθώς η Μόσχα προσπαθεί να απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις, ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) δήλωσε: «Για να αποφύγουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τις εμπορικές συναλλαγές, χρειάζεται να καθιερώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας και της Κίνας».
«Γνωρίζω ότι μια τέτοια συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Κεντρική μας τράπεζα συνεργάζεται με την Λαϊκή Τράπεζα Κίνας και πιστεύω ότι η τρέχουσα κατάσταση θα δώσει ώθηση στις σχετικές διαδικασίες» ανέφερε ο Anatoly Aksakov.

Εκτίναξη του διμερούς εμπορίου

Ο Ρώσος βουλευτής πρόσθεσε ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά παραπάνω από 40% το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος και η σχέση των δύο χωρών αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε γιουάν, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια και ευρώ έχουν δεσμευτεί.
Εν τω μεταξύ, μερικές ρωσικές τράπεζες χρησιμοποιούν κάρτες του κινεζικού συστήματος πληρωμών UnionPay, καθώς μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό οι κάρτες Visa and Mastercard.
Caught between Russia and the West? China's Struggle for a Position on  Ukraine
The Graphic Truth: China-Russia trade ties - GZERO Media
Εξαγωγές Λιπασμάτων

Ο κίνδυνος για το δολάριο – Αν το εγκαταλείψουν χρεοκοπήσαμε λένε οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ


Εάν η Ρωσία και η Κίνα πείσουν και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε κατάχρηση του μονοπωλίου της στον έλεγχο του παγκόσμιο νομισματικού συστήματος, τότε και άλλα κράτη θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ υπέρ ενός νέου νομίσματος.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Ουάσιγκτον να χάσει ξαφνικά τον έλεγχο της οικονομίας που βασίζεται στο χρέος»
Πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ μιλούν για «παγκόσμιο οικονομικό σοκ που πυροδότησε η απόφαση Biden».
Ο στενός συνεργάτης του Donald Trump, Tucker Carlson, αποκαλύπτει τι έρχεται στην παγκόσμια οικονομία.
“Κανείς δεν είναι αντίθετος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Όμως αυτό ωθεί τις χώρες να εγκαταλείψουν το δολάριο.
Η Ρωσία από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να εγκαταλείπει το δολάριο από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα της. Οι Κινέζοι το παρατήρησαν και το Πεκίνο προωθεί το ψηφιακό γιουαν ως το πιο σταθερό νόμισμα από το “δολάριο”.
Αν αντικατασταθεί το δολάριο, τότε χρεωκοπήσαμε.
Η χώρα μας αλλάζει για πάντα.
Αυτό θα φέρει παγκόσμιες εξελίξεις”.
Russia is spiraling toward a US$150B default nightmare - BNN Bloomberg
Το πλέγμα των διεθνών κυρώσεων

ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της Ε.Ε., συμπορεύθηκαν και συμμάχησαν σε αυτό που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας.
Και οι δύο πλευρές έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στο εξωτερικό.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βοηθούν τις αρχές της χώρας να διαχειρίζονται τη ρωσική οικονομία, ενώ επιτρέπουν στις ρωσικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές.
The Russia-Ukraine conflict, the new «black swan» of 2022
Συναλλαγματικά αποθεματικά

Στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021, η Τράπεζα της Ρωσίας είχε περί του 16% των αποθεματικών της σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, 32,3% σε ευρώ, ενώ διαθέτει αποθεματικά σε χρυσό, στην Κίνα και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο.
Η συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ κατάφερε να δεσμεύσει σχεδόν τα μισά εξ αυτών σε όλο τον κόσμο
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας ανέρχονται σε 630 δισ. δολάρια και υπήρξαν φήμες ότι η Μόσχα είχε αναθέσει σε ενδιάμεσους να μεταφέρουν τα κεφάλαια που είχε στο εξωτερικό, ωστόσο οι άμεσες κυρώσεις απέτρεψαν τη μεταφορά αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης