Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η αμυντική γραμμή κατά της χρεοκοπίας - Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις πληρωμές ομολόγων σε δολάρια

Ρωσία: Η αμυντική γραμμή κατά της χρεοκοπίας - Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις πληρωμές ομολόγων σε δολάρια
Η Ρωσία διαθέτει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα σε κυκλοφορία (η αξία των οποίων είναι εκπεφρασμένη σε δολάρια), τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία απέφυγε πιστωτικό επεισόδιο καθώς κατέβαλε τους οφειλόμενους τόκους σε δύο κρατικά ομόλογα σε δολάρια, που έληγαν την περασμένη εβδομάδα (συγκεκριμένα την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022), ωστόσο οι παγκόσμιες αγορές αναμένουν τις εξελίξεις στη ρωσική αγορά ομολόγων με κομμάνη την ανάσα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022.

Εξυπηρέτηση του χρέους

Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε αποτυχία πληρωμής θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη στάση πληρωμών για τα ρωσικά ομόλογα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
Την περασμένη Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές.

Οι κάτοχοι ομολόγων

Κι όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι ευρωπαίοι κάτοχοι ομολόγων δήλωσαν ότι έλαβαν οφειλόμενα κεφάλαια σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ δύο πιστωτές στην Ταϊβάν είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι τα κεφάλαια βρισκόταν σε διαδικασία εξόφλησης.
Αξίζει ωστόσο, ότι δεν ήταν σαφές εάν οι εγχώριοι κάτοχοι των ομολόγων, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, είχαν λάβει πληρωμές.
Τα κουπόνια έληγαν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, αλλά η Ρωσία είχε περίοδο χάριτος 30 ημερών για την πληρωμή.
Ρωσικά εταιρικά ομόλογα

Will Russian Bonds Default? There's Debate About That - The Washington Post
Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων, με το ομόλογο του 2043, μια από τις εκδόσεις για τις οποίες οφειλόταν ένα κουπόνι, να αυξάνεται στα 45 σεντς ανά δολάριο.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ενώ οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλοί, σημειώθηκε άνοδος από το χαμηλό ρεκόρ των 12 σεντς που σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου.
Η Ρωσία έχει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικά ομόλογα σε κυκλοφορία, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών.
Οι πληρωμές της περασμένης εβδομάδας ήταν οι πρώτες από τις πολλές που πρέπει να κάνει η Ρωσία για να διατηρήσει τον περίπλοκο ιστό εξωτερικού δανεισμού της.
Πρέπει να πληρώσει άλλα 615 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους αυτόν τον μήνα, ενώ στις 4 Απριλίου θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα τεράστιο ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συνολικά, περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους και λήξεις οφείλονται μέχρι το τέλος του έτους.
Και το επόμενο διεθνές «κουπόνι» που αναμένεται στις 21 Μαρτίου είναι μια πληρωμή 66 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ομόλογο δολαρίου λήξεως 2029, το οποίο όπως και άλλα που πωλήθηκαν μετά το 2018, αναφέρει το ρούβλι ως εναλλακτική επιλογή νομίσματος. Έχει επίσης περίοδο χάριτος 30 ημερών.
R4JNNJH6FZPJBF2OQZVXOENDBI_1.webp
Οι καταβολές σε ρούβλια

Ο αναλυτής της JPMorgan, Jonny Goulden, δήλωσε ότι οι επερχόμενες πληρωμές μπορεί να αντιμετωπίζουν τους επενδυτές διαφορετικά “είτε επειδή αυτά τα ομόλογα εκκαθαρίζονται μέσω του ρωσικού μηχανισμού διακανονισμού NSD είτε επειδή έχουν το ρούβλι ως νόμισμα πληρωμής, το οποίο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει σε ρούβλια.

Τι αναμένεται την 25η Μαΐου - Η εξαίρεση και οι κυρώσεις 

Αλλά έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το αναμένεται να συμβεί με τα ρωσικά ομόλογα που λήγουν μετά τις 25 Μαΐου.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) εξέδωσε τη γενική άδεια 9Α στις 2 Μαρτίου, εξουσιοδοτώντας πολίτες  των ΗΠΑ να λαμβάνουν μερίσματα και πληρωμές ομολόγων σε ρωσικούς τίτλους από το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα ή το εθνικό ταμείο περιουσίας — όλα τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις.
Αυτή η εξαίρεση εξαντλείται στις 25 Μαΐου, αφήνοντας σε υπόλοιπο σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικές πληρωμές κρατικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2022.
Russia's bonds rally on signs Moscow to avoid first default since 1998. Russian  bond interest payme | mehabe
Περιπλοκές στις συναλλαγές

Ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος της TS Lombard εκτιμά ότι η ροή των χρημάτων θα συνεχιστεί, με πιθανές περαιτέρω εξαιρέσεις από το OFAC.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, ενώ η Μόσχα με τη σειρά της ανταπέδωσε, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να περιπλέκονται.

Πότε θα κηρυχθεί χρεοκοπία

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει να στείλει το ισοδύναμο ποσό πληρωμής τόκων σε ρούβλια εάν οι πληρωμές σε δολάρια δεν έφταναν σε ξένους κατόχους ομολόγων, κάτι που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch είπε ότι θα συνιστούσε κρατική χρεοκοπία, εάν δεν διορθωθεί εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης