Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορρίπτουν το ρωσικό τελεσίγραφο οι Ουκρανοί για Μαριούπoλη – Διαρροή χημικών στη Σούμι, σκληροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Απορρίπτουν το ρωσικό τελεσίγραφο οι Ουκρανοί για Μαριούπoλη – Διαρροή χημικών στη Σούμι, σκληροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο
Στόχος των Ρώσων και η Οδησσός - Στην Ευρώπη ο Biden αλλά δεν πάει στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στην πιο αιματηρή του φάση εκτιμάται πως εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν συνεχώς το Κίεβο και τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις και να απευθύνουν τελεσίγραφα για παράδοση των όπλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κινήσεις που αν μη τι άλλο προμηνύουν ένα ακόμα πιο ισχυρό κύμα νέων επιθέσεων.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί αντιστέκονται, ενώ απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για κατάθεση των όπλων και παράδοση της Μαριούπολης, με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να διαμηνύουν πως θα αντισταθούν μέχρι να πέσει και ο τελευταίος στρατιώτης.
Ο ρωσικός στρατός έχει περικυκλώσει και αποκόψει τη Μαριούπολη, τη στιγμή που εκτιμάται πως περισσότεροι από 300.000 πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη και ενώ αμφισβητείται κατά πόσο οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτουργούν.
Εάν ο ρωσικός στρατός καταλάβει τη Μαριούπολη, θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία, καθώς πέρα από το ότι καταφέρνουν να ενώσουν χερσαία την Κριμαία με τη Ρωσία, θα απελευθερώσουν δυνάμεις τόσο για το Κίεβο όσο και για την Οδησσό, πόλεις που αποτελούν στρατηγικούς στόχους για τη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο συνεχίζονται – τις τελευταίες ώρες «χτυπήθηκαν» κατοικημένες περιοχές και ένα εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι -, όπως και στο Χάρκοβο, στο Τσερνίγκιβ και στη Σούμι, όπου μάλιστα αναφέρθηκε διαρροή χημικών (εξαιρετικά τοξικής αμμωνίας) από χημικό εργοστάσιο.
Παράλληλα, αυξημένη ρωσική δραστηριότητα καταγράφεται και στην Οδησσό, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, drones «σάρωσαν» την πόλη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν επιθέσεις.
7_3.png
Όχι Ουκρανών στο τελεσίγραφο για Μαριούπολη: Δεν παραδινόμαστε

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψαν οι Ουκρανοί το τελεσίγραφο των Ρώσων για παράδοση της πόλης της Μαριούπολης, η οποία τελεί υπό ασφυκτική πολιορκία εδώ και τρεις εβδομάδες.
Τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και οι δημοτικές αρχές της πόλης απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο, το οποίο έληξε στις 05:00 σήμερα Δευτέρα 21/3 το πρωί.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων
Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά» ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, η οποία έκανε λόγο για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων».
4_125.jpg
Το τελεσίγραφο

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε χθες Κυριακή 20/3 με 8σέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και να δώσουν «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του σήμερα 21/3 για να σωθούν όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.
«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν «μάρτυρες της Μαριούπολης».
Καταθέστε τα όπλα.
Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (...). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πάντως, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα.
«Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (...) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εκτιμάται ότι στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 300.000 πολίτες καθώς και ότι περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις του έχουν προχωρήσει άλλα 12 χιλιόμετρα στο Donbass, ενισχύοντας την παρουσία του στην ανατολική Ουκρανία και εντείνοντας την πίεση στη Μαριούπολη, η οποία εάν πέσει, θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι να έχουν αποκτήσει χερσία σύνδεση της Κριμαίας με την Ρωσία.
6_3.png
Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, στους 8 οι νεκροί

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και το εμπορικό κέντρο Retroville στη συνοικία Ποντίλσκι, στα βορειοδυτικά του Κιέβου.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο χτυπήθηκαν», ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko, ο οποίος πρόσφατα εκτίμησε πως αναμένεται «χτυπήματα» στο Κίεβο, αντίστοιχα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε Μαριούπολη και Χάρκοβο.
99.jpg
98.jpg
5433333.jpg
Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο.
Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ.
Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι όχι μόνο κρατούν αλλά και ότι προχωρούν σε αντεπιθέσεις.
Πάντως, είναι προφανές πως ο ρωσικός κλοιός «σφίγγει» ολοένα και περισσότερο στο Κίεβο, το οποίο έχουν ήδη εγκαταλείψει οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του.
Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε από τις 20:00 σήμερα 21/3 το βράδυ νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα είναι σε ισχύ έως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης 23/3.
Στο πλαίσιο αυτό, κλειστά θα μείνουν τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Στο Κίεβο εκτιμάται ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Επίσης, 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Κιέβου.
222_13.jpg

Μ. Βρετανία: Το Κίεβο ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος των Ρώσων

Την θέση πως το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
Σε σχετική έκθεση του αναφέρει πως σφοδρές μάχες συνεχίζονται βόρεια του Κιέβου, αν και η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει.
«Οι δυνάμεις που προελαύνουν από την κατεύθυνση του Hostomel προς τα βορειοδυτικά έχουν απωθηθεί από σκληρή ουκρανική αντίσταση.
Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει πάνω από 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας.
Είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια περικύκλωσης της πόλης τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Διαρροή χημικών σε εργοστάσιο στη Σούμι

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές Αρχές κάνουν λόγο για διαρροή χημικών (εξαιρετικά τοξικής αμμωνίας) από χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, ύστερα από ρωσικό βομβαρδισμό.
Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν, τη στιγμή που συνεχίζονται οι μάχες.
Ο κυβερνήτης της Σούμι, Dmytro Zhyvytsky είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων.
Η αμμωνία, ουσία με ιδιαίτερα έντονη οσμή, είναι ελαφρύτερη από το οξυγόνο.
Πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως πλέον η διαρροή έχει περιοριστεί.
Ο Zhyvytsky δεν διευκρίνισε πώς προκλήθηκε η διαρροή.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες πως «Ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Sumykhimprom με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε πρόσφατα τις αρχές της Ουκρανίας ότι καταρτίζουν σχέδια προκειμένου να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσουν τη Ρωσία.
Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, επέστρεψαν την κατηγορία, ερίζοντας ότι η Ρωσία ψεύδεται και ότι εκείνη έχει σκοπό να κάνει χρήση χημικών όπλων.
224.jpg
Drones σαρώνουν την Οδησσό

Όσον αφορά την Οδησσό, η οποία φαίνεται και αυτή να είναι ένας από τους ζωτικής σημασίας στόχος για τους Ρώσους, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χθες Κυριακή.
Πάντως, σήμερα αναφέρθηκαν ρωσικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στα προάστια της Οδησσού.
Ο δήμαρχος της Οδησσού, Gennadiy Trukhanov είπε πως από την επίθεση αυτή δεν υπήρξαν θύματα, παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα πληττόμενα κτήρια.

Ουκρανικός στρατός: Αντιστεκόμαστε

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις.
Μάλιστα, αναφέρει πως το τελευταίο 24ωρο χτύπησε 7 αεροπορικούς στόχους της Ρωσίας, ανάμεσα τους ένα μαχητικό αεροσκάφος, 4 drones και δύο πυραύλους.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τις τελευταίες 24 ώρες δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική αλλαγή στις αμυντικές θέσεις των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, ενώ υποστηρίζει πως ήταν σχετικά μειωμένη και η ρωσική δραστηριότητα με εξαίρεση τα drones.

Ρωσική επίθεση

Η επιχειρησιακή τακτική και η στρατιωτική αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν 62 στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 20 Μαρτίου 2022.
Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konashenkov.
Ανάμεσά τους ήταν τρεις θέσεις διοίκησης, μία εγκατάσταση πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης, δύο αποθήκες πυραύλων και όπλων πυροβολικού και μία αποθήκη καυσίμων, καθώς και 52 θέσεις συσσώρευσης στρατιωτικού εξοπλισμού».
Χθες Κυριακή 20/3 η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι κατέστρεψε ουκρανικές αποθήκες καυσίμων με πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς Kh-47M2 «Kinzhal» ή «στιλέτο», τους οποίους χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά για «χειρουργικά» χτυπήματα.
Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 207 drones, 1.467 άρματα μάχης και 148 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων της Ουκρανίας.
Επίσης έχουν καταστρέψει 148 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, 573 πυροβόλα και όλμους πεδίου, καθώς και 1.262 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.
4020cc789b9d46a2f696d23e5231c9a4_XL.jpg
Περιοδεία Biden στην Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία …αλλά δεν πάει Κίεβο

Περιοδεία στην Ευρώπη για τον καλύτερο συντονισμό των συμμαχικών δυνάμεων όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος όμως δεν θα μεταβεί στο Κίεβο.
«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του Putin στην Ουκρανία.
Δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανάρτηση της μέσω του twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki.

Το πρόγραμμα Biden

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο πρόεδρος Biden θα επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή 25/3 την Πολωνία έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, ο Biden θα αρχίσει την επίσκεψη του στην Ευρώπη από τις 23/3 καθώς την Πέμπτη 24/3 θα δώσει το παρών σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες.
Στις 25/3 θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία όπου θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του, Andrej Duda.
«Ο Αμερικάνος πρόεδρος θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, αντιδρούν στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιούργησε ο αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Psaki.

Στα 10 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Τουλάχιστον 10 από τα 44 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ.
Όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα της χώρας ενώ οι υπόλοιποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης