Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση: Με τον κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού θα ατονήσει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

Προειδοποίηση: Με τον κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού θα ατονήσει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες
Γενικά η ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών έχει σημαντικά μειωθεί και όσο μαίνεται το Ουκρανικό και ο ενεργειακός πόλεμος η ανοδικότητα θα ξεθωριάζει…
Σχετικά Άρθρα

Σε μια άκρως αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδυτές, να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποδεχθούν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το ράλι του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στηρίχθηκε σε μια απλή παραδοχή.
Η οικονομία της Ελλάδος θα ανακάμψει 4% με 5%, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανοδική προοπτική, οι τράπεζες θα χορηγήσουν 20-24 δισεκ. δάνεια και θα καταφέρουν να πετύχουν κέρδη σχεδόν 1,8 δισεκ. το 2022 και σχεδόν 2 δισεκ. το 2023.
Θα διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022 και έχοντας πετύχει μονοψήφια ποσοστά στα NPEs δηλαδή έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους επιστρέφουν μετά από 10 χρόνια στην κανονικότητα.
Το αφήγημα αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει.

Αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών των τραπεζών

Το νέο αφήγημα για τις τράπεζες στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δυσμενές.
Το 2022 και 2023 ο κίνδυνος η Ελλάδα και η διεθνής οικονομία να βιώσει ύφεση έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ειδικά οι μεγάλες οικονομίες θα επιβραδυνθούν καίρια.
Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις για ΑΕΠ 6% το 2022 δεν υπάρχουν είναι ουτοπία, οι νέοι στόχοι είναι ανάπτυξη 2%.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά και στάσιμος για καιρό, πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι έχει εκτιμηθεί.
Οι οικονομίες θα βιώσουν σκηνικό πληθωρισμού και στασιμοπληθωρισμού πολύ χειρότερων προδιαγραφών από ότι έχει εκτιμηθεί.

Οι συνθήκες στις αγορές εμπορευμάτων είναι δραματικά επιδεινωμένες, ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξαν τόσο ακραίες τιμές σε τόσο μεγάλο αριθμό εμπορευμάτων.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων είναι χαοτικό.
Η Ελλάδα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι όχι μόνο αδύναμη αλλά γυμνή ως οικονομία.
Εξάντλησε όλες τις εφεδρείες στην δύσκολη περίοδο του covid 19 και η τρέχουσα κρίση που είναι ακόμη χειρότερη βρίσκει την Ελλάδα να έχει εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά της και περιμένει ως ζητιάνος από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια.
Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδεινωθεί.

Τι θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζες;

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι μπορούν οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω μιας τόσο γενικευμένης επιδείνωσης να ξεχωρίσουν;
Η απάντηση είναι όχι δεν πρόκειται να ξεχωρίσουν.
Μπορεί να εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους και αυτό είναι θετική εξέλιξη αλλά σε περίοδο επιβράδυνσης ή και ύφεσης στην οικονομία δεν υπάρχει περίπτωση να διαθέσουν 20 με 24 δισεκ. σε δάνεια.
Αυτή η παράμετρος θα έχει επιπτώσεις στα έντοκα έσοδα και βεβαίως στις προμήθειες.
Το 2022 μπορεί να μην είναι κακή χρονιά αλλά δεν θα μπορούν οι βάσεις για την μεγάλη ανάκαμψη που είχαν προβλέψει οι τραπεζίτες.
Θα πρέπει πολλοί στόχοι να αναθεωρηθούν επί τα χείρω και αυτό θα πρέπει να αποτιμηθεί και στις τραπεζικές μετοχές.
Γενικά η ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών έχει σημαντικά μειωθεί και όσο μαίνεται το Ουκρανικό και ο ενεργειακός πόλεμος η ανοδικότητα θα ξεθωριάζει…
Γενικώς ή ειδικώς αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι οι επενδυτές πρέπει να κατεβάσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης