Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Η Ευρωζώνη στη δίνη του κυκλώνα λόγω Ουκρανίας - Το εισόδημα θα υποστεί πρωτοφανή διάβρωση

Danske Bank: Η Ευρωζώνη στη δίνη του κυκλώνα λόγω Ουκρανίας - Το εισόδημα θα υποστεί πρωτοφανή διάβρωση
H Danske Bank «βλέπει» σημαντικούς αντίθετους ανέμους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κλιμάκωση του πολέμου πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπως και διαφαίνεται, με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στέλνουν πολεμικό υλικό στο Κϊεβο, ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη αυξάνεται σημαντικά, σύμφωνα με την Danske Bank.
Οι καταναλωτές της ζώνης του ευρώ θα δουν το 2021 τη μεγαλύτερη διάβρωση του πραγματικού εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες, με τον μετρούμενο πληθωρισμό να ξεπερνά το 9% τους επόμενους μήνες.
H Danske Bank «βλέπει» σημαντικούς αντίθετους ανέμους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα και ενώ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για το 2022 στο 2,5% - «αλλά βλέπουμε περιθώρια για ανάκαμψη της δραστηριότητας με αύξηση του ΑΕΠ 2,8% το 2023».
Σύμφωνα με την τράπεζα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πορεία της για σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα η αμερικανική οικονομία δεν κινδυνεύει τόσο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημαντικός κίνδυνος, από την άλλη, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ είναι ο στασιμοπληθωρισμός, με την απάντηση της Fed να είναι επιθετικά… συσφιγκτική.
Όπως αναφέρει η Danske, το αμερικανικό ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 2,8% το 2022 και 2% το 2023, όμως δεν αποκλείεται επεισόδιο ύφεσης τύπου 1990 - 1991.
Στον αντίποδα, η Κίνα βαδίζει σε μια καλή ισορροπία στη σύγκρουση στην Ουκρανία.  

Ο πόλεμος της Ουκρανίας μακροσκοπικές προοπτικές

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η ταχεία απάντηση με κυρώσεις από τη Δύση πυροδότησε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει η Danske Bank.
Οι τιμές βασικών εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί από τα ήδη αυξημένα επίπεδα και επικρατεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων πετρελαίου, φυσικού αερίου, πολύτιμων μετάλλων και σιτηρών.
Αυτή η κατάσταση έχει ξυπνήσει φόβους για στασιμοπληθωρισμό ή ακόμα και για μια παγκόσμια ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1970.
Σε κάθε περίπτωση, ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να επιλυθεί η σύγκρουση και αν κλιμακωθεί περαιτέρω.
Ειδικά, αν υπάρξει κλιμάκωση πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, ως φαίνεται, με συμμετοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το παγκόσμιο συναίσθημα κινδύνου θα μπορούσε να δεχθεί τεράστιο πλήγμα, κάτι το οποίο μαζί με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρωζώνη βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, με αυξανόμενους στασιμοπληθωριστικούς ανέμους να πνέουν με πολλά μποφόρ. 
Μέχρι τώρα, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειχναν ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση, παρά τους αυξανόμενους αντίθετους ανέμους του πληθωρισμού, βοηθούμενα επίσης από την ευνοϊκή κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Οι επενδύσεις –ειδικά στις κατασκευές– υποστήριξαν την ανάπτυξη στα τέλη του 2021 και αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω το 2022, με τα κεφάλαια της NGEU να αρχίζουν να ρέουν και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και άμυνα να ενισχύονται.
Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν χαρτοφυλάκια και καταναλωτές.
Τα έσοδα από τις άδειες άνθρακα της ΕΕ διπλασιάστηκαν στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και τα «υπερβολικά κέρδη» από εταιρείες ενέργειας (που εκτιμάται σε έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ από την Επιτροπή της ΕΕ) θα μπορούσαν να διοχετευθούν εκ νέου στους καταναλωτές μέσω χαμηλότερων φόρων στα οικιακά ενεργειακά είδη ή ελέγχων τιμών.
Την ίδια στιγμή, οι εκκλήσεις για έναν ακόμη γύρο κοινής έκδοσης χρέους της ΕΕ επανήλθαν, αν και η Επιτροπή φαίνεται πρόθυμη να ενθαρρύνει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τα ανεκμετάλλευτα δάνεια NGEU (περίπου 200 δισ. ευρώ) ως πρώτο βήμα.
Τούτου λεχθέντος, οι καταναλωτές της ζώνης του ευρώ θα δουν τη μεγαλύτερη διάβρωση του πραγματικού εισοδήματος εδώ και δεκαετίες φέτος, με τον μετρούμενο πληθωρισμό να ξεπερνά τα ποσοστά του 8-9% τους επόμενους μήνες.
Η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων παρέμεινε συγκρατημένη στο 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά οι ρυθμοί του πληθωρισμού, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλότερων προσδοκιών, με αποτέλεσμα μισθολογικές προσαρμογές.
Μελέτες που προσπαθούν να μοντελοποιήσουν τον αντίκτυπο από το ράλι των εμπορευμάτων ανιχνεύουν απώλειες παραγωγής περίπου 0,4-0,5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται στο +2,5% το 2022, από +3,8%
Αυτό είναι μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από αυτό που προέβλεπε η ΕΚΤ στο βασικό της σενάριο, καταλήγει η Danske Bank.

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης