Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ρούβλια του Putin και το ενεργειακό crash test στη Γερμανία που έβγαλε … πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τα ρούβλια του Putin και το ενεργειακό crash test στη Γερμανία που έβγαλε … πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Έλλειμμα 25% στην γερμανική ηλεκτροπαραγωγή χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο
Σχετικά Άρθρα

Για τον Ρώσο πρόεδρο η 23 Μαρτίου θα μείνει στην ιστορία της χώρας Ρωσίας:
Ο Putin έδωσε εντολή οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που εξάγεται να γίνονται σε ρούβλια.
Τρελό;
Ο Putin ίσως πιστεύει ότι έτσι θα παρακάμψει τις κυρώσεις των δυτικών και σύμφωνα με την προπαγάνδα του Κρεμλίνου έτσι θα γεννηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα… αυξημένης ζήτησης και αξιοπιστίας!.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο συνολικός όγκος της αγοράς φυσικού αερίου το 2020 ανήλθε σε 446 δισεκ. δολάρια.
Τα αποτελέσματα του 2021 δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο όγκος του εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί στα 553 δισεκ. και μέχρι το 2025, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αγορά φυσικού αερίου θα διογκωθεί σε 758 δισεκ.
Περίπου το 80% όλων των τραπεζικών εργασιών για την αγορά και πώληση μπλε καυσίμου πραγματοποιούνται σε δολάρια.

Πρόβλημα στην Ευρώπη

Τώρα οι μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες έρχονται αντιμέτωπες με την επιλογή: να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια ή να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Μη φιλικές χώρες η Ρωσία θεωρεί: Ουκρανία, ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Λιχτενστάιν , Μονακό, Ανδόρα.
Από αυτές τις χώρες οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου αερίου, εκτοπίζοντας πρόσφατα την Αυστραλία και το Κατάρ από το βάθρο.
Αλλά στην Ευρώπη, η οποία ακολούθησε υπάκουα την αντιρωσική πολιτική της Ουάσιγκτον, τα πράγματα είναι πολύ λιγότερο ρόδινα.

Τα κέρδη εξανεμίζονται

Οι στατιστικές αναφέρουν ότι το 2020 η Γερμανία αγόρασε και εισήγαγε 155 δισεκ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου.
Το Βερολίνο ξοδεύει 75 δισεκ. για να καλύψει τις δικές του ενεργειακές ανάγκες και μεταπωλεί τη μερίδα του λέοντος από τα υπόλοιπα, βάζοντας τα κέρδη αυτά στον προϋπολογισμό της.
Αν λάβουμε υπόψη ότι με τους όρους των μακροπρόθεσμων συμβολαίων οι Γερμανοί παίρνουν ρωσικό αέριο για 850 δολάρια και οι σημερινές τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του Απριλίου στο χρηματιστήριο TTF ξεπέρασαν τα 1.300 δολάρια (ενώ έφτασαν και τα 2.500 δολάρια), είναι κατανοητό πόσα κερδίζει η Γερμανία από το εμπόριο φυσικού αερίου.

Μη βιώσιμη η γερμανική οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να βλάψει τους Γερμανούς πολίτες.
Η οικονομία της χώρας, η οποία εξαρτάται κατά 55% από το ρωσικό φυσικό αέριο, το 52% από τον άνθρακα και το 34% από τα προϊόντα πετρελαίου, απλά δεν θα επιβιώσει από μια άμεση διακοπή των εμπορικών και οικονομικών δεσμών με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Γερμανοί ειδικοί για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους, προσομοίωσαν την κατάσταση της πλήρους απόρριψης των ρωσικών υδρογονανθράκων.
Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ήταν συγκλονιστικά.

Μειωμένη κατά 25% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Το εικονικό crash test που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι χωρίς μπλε καύσιμο από τη Ρωσία, το σύστημα θέρμανσης σε ολόκληρη τη χώρα θα έπαυε απλώς να υπάρχει!
Μαζική έλλειψη βασικών αγαθών, φαρμάκων προβλέπεται σε φαρμακεία, ιατρικά ιδρύματα και άλλες κοινωνικές εγκαταστάσεις όπως οίκους ευγηρίας.
Η έλλειψη φυσικού αερίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην ελαφριά βιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων και την κτηνοτροφία, των οποίων οι μισές ανάγκες καλύπτονται από το ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται με αγωγούς.
Η απόρριψη των ρωσικών πόρων (φυσικό αέριο, άνθρακας και μαζούτ), θα μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25%.

Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης