Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ανάπτυξη 4,3% στην Ελλάδα το 2022 - Απρόβλεπτες για την Ευρώπη οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής

DBRS: Ανάπτυξη 4,3% στην Ελλάδα το 2022 - Απρόβλεπτες για την Ευρώπη οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής
Υποβαθμίζει κατά 0,1% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022
Σχετικά Άρθρα
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,3% το 2022 (-0,1% σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου) και 3,4% (+0,3% έναντι του Δεκεμβρίου), προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος πρόσφατα αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ (high), ένα «σκαλί» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
Η ανεργία αναμένεται στο 13,5% το 2022 και στο 13,1% το 2023.
Σε έκθεσή τους για τα μακροοικονομιά σενάρια του 2022, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης κάνουν λόγο για μέτρια επιδείνωση των εκτιμήσεών για τις περισσότερες οικονομίες το τελευταίο τρίμηνο, ενώ προειδοπιούν για τους κινδύνους και τις απρόβλεπτες συνέπειες που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιδείνωση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

«Αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2022 τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προσθέσει άλλη μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές σημαντικές παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της γεωργίας, των λιπασμάτων και των μετάλλων», σημειώνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την DBRS, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί, συμβάλλοντας σε πληθωριστικές πιέσεις και αποδυναμώνοντας τις προοπτικές για πραγματική ανάπτυξη.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, προστέθηκαν στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να αυξηθεί, παράλληλα με τη διάρκεια και το εύρος της σύγκρουσης.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ενώ η Ρωσία εμφανίζεται όλο και πιο απομονωμένη, αυτή η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει και να παρατείνει τις εντάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό, και μπορεί
να αποτελέσει το έναυσμα για άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Εν τω μεταξύ, η πανδημία φαίνεται να έχει περάσει σε μια νέα φάση, με πολλές χώρες να χαλαρώνουν τους περιορισμούς υγείας, ενώ άλλοι (ιδιαίτερα η Κίνα) εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στα κρούσματα με αυστηρά αλλά στοχευμένα τοπικά lockdown.
«Με τον πληθωρισμό ήδη υψηλό, τις προηγμένες οικονομίες σε φάση ανάκαμψης και το ενδεχόμενο πρόσθετων κλυδωνισμών στην προσφορά, βλέπουμε μια σειρά από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους.
Αν και οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων παραμένουν εξαιρετικά ασαφείς όσον αφορά  τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, θεωρούμε ότι οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω εμπόδια», τονίζουν οι αναλυτές.

Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται…αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι

Οι βασικές προβλέψεις ανάπτυξης της DBRS για το 2022 έχουν επιδεινωθεί ελαφρώς για τις περισσότερες οικονομίες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, έναντι των εκτιμήσεων του Δεκεμβρίου 2021.
Το βασικό outlook για τις μεγάλες οικονομίες παραμένει σχετικά θετικό, με ανάπτυξη πάνω από τους δυνητικούς ρυθμούς σε γενικές γραμμές. 
Οι προβλέψεις για την ανεργία έχουν επίσης βελτιωθεί στις περισσότερες χώρες, αντανακλώντας τις ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία. 
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη κάποιο αντίκτυπο στις μακροοικονομικές προβλέψεις, ιδιαίτερα στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
«Αν δεν υπάρξει μία σχετικά άμεση επίλυση της σύγκρουσης, θα περιμέναμε περαιτέρω επιδείνωση, ιδιαίτερα εάν οι χώρες της G-7 επιδιώξουν να ασκήσουν πρόσθετη οικονομική και χρηματοπιστωτική πίεση στη Ρωσία.
Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων των τελευταίων εβδομάδων ήταν σχετικά μέτριες και γενικά υποθέτουν ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι διαχειρίσιμος, ακόμη και σε χώρες που εξαρτώνται από τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι μέχρι τώρα ενέργειες αξιολόγησης της DBRS Morningstar βασίζονται σε παρόμοιες υποθέσεις σχετικά με τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης», εξηγούν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η DBRS προειδοποιεί ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης θα μπορούσαν να ενταθούν με διάφορους τρόπους:
(1) σημαντική και παρατεταμένη μείωση των ροών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
(2) αυξημένη καταστροφή εντός της Ουκρανίας που οδηγεί σε πρόσθετες ροές προσφύγων μεγάλης κλίμακας, πιο εκτεταμένες στρατιωτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και αυξημένες εντάσεις σε χώρες που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία ή την Ουκρανία.
(3) οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που επεκτείνονται σε επιπλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της Κίνας,
(4) διεύρυνση της στρατιωτικής σύγκρουσης για να συμπεριλάβει χώρες της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ ή
(5) κλιμάκωση άλλων περιφερειακών συγκρούσεων (π.χ. στη Μέση Ανατολή ή Ασία) καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη προς όφελός τους.

Οι επιπτώσεις οποιασδήποτε από αυτές τις πιθανές εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν πλήρως, αλλά πιθανότατα θα έχουν πρόσθετες αρνητικές συνέπειες για τις παγκόσμιες προοπτικές και για τις αξιολογήσεις των κρατών.

DBRS1_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης