Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Κιέλου, Γερμανία: Πέντε σενάρια διαφυγής από το αδιέξοδο και τέλους του πολέμου στην Ουκρανία

Πανεπιστήμιο Κιέλου, Γερμανία: Πέντε σενάρια διαφυγής από το αδιέξοδο και τέλους του πολέμου στην Ουκρανία
Το τέλος του πολέμου και πως μπορεί να έρθει αναλύει γερμανικό Ινστιτούτο
Σχετικά Άρθρα

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στην Γερμανία (Institut für Sicherheitspolitik der Universität Kiel) δίνει την δική του εκδοχή στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία την 32η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας.
Υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για το αν είναι δυνατόν να συναφθεί συμφωνία με τον Vladimir Putin, έναν παραβάτη των συνθηκών, όπως σημειώνει η Handelsblatt, που λέει ψέματα και κατηγορεί τους άλλους για παραβίαση των συνθηκών.
Ωστόσο, οι αναλυτές του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, με επικεφαλής τον καθηγητή Joachim Krause, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει "κάποια μορφή τερματισμού του πολέμου" και όσον αφορά στο ποια είναι αυτά τα σενάρια, οι αναλυτές ανοίγουν την βεντάλια των 5 εκδοχών:

1. Υποταγή της Ουκρανίας
Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία καταφέρνει να υποτάξει την Ουκρανία μετά από πολύμηνες μάχες όταν δεν θα έχει απομείνει τίποτα από μια λειτουργική ουκρανική κρατική οντότητα.
Αυτό το σενάριο είναι προς το παρόν αρκετά απίθανο, αλλά δεν αποκλείεται.
Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, αλλά είναι πιθανό ότι μετά από μήνες πολέμου και αυξανόμενες ουκρανικές εδαφικές απώλειες, η θέληση των Ουκρανών να υπερασπιστούν τον εαυτό τους θα αποδυναμωθεί και θα έρθουν στην εξουσία στο Κίεβο άνθρωποι που υπόσχονται να φέρουν επιτέλους την ειρήνη και που αποδέχονται τη μόνιμη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων και μη τακτικών μονάδων

2. Του "χειμερινού πολέμου"
Με τη Ρωσία να κατέχει περιοχές της Ουκρανίας από ανατολάς, αλλά να μην καταφέρνει να ρίξει τη χώρα από δυσμάς, επιτυγχάνεται μια πολιτική συμφωνία - όπως αυτή μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Χειμερινού Πολέμου του 1940, σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις κατοχής αποχωρούν, αλλά η Ουκρανία παραχωρεί εδάφη και θεωρεί τον εαυτό της μόνιμα ουδέτερο.
Φαίνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναζητά επί του παρόντος μια τέτοια λύση

3. Της λαϊκής δημοκρατίας
Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει πάγωμα της υφιστάμενης κατάστασης.
Οι μάχες θα σταματούσαν, αλλά χωρίς διευθέτηση με διαπραγματεύσεις, η Ρωσία θα επέτρεπε και υποδαύλιζε την υποστήριζε  τη δημιουργία πολλών μικρών "λαϊκών δημοκρατιών" στο έδαφος της Ουκρανίας.
Το σενάριο των Λαϊκών Δημοκρατιών θα σήμαινε ότι η Ουκρανία παραμένει σε μια αδύνατη και διχασμένη κατάσταση που θα καταστρέψει τη χώρα μακροπρόθεσμα.
Αυτό το σενάριο είναι πιθανό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία ως μοχλός πίεσης κατά του Κιέβου μετά την κατάπαυση του πυρός.

4. Της ντροπής και ατίμωσης
Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα υπέστη μια επαίσχυντη ήττα και ο στρατός θα αποσυρόταν αφού οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγάλες και το επιθυμητό αποτέλεσμα της εσωτερικής σταθεροποίησης θα διακυβευόταν, σενάριο εντελώς απίθανο, αλλά υπάρχει σας εκδοχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται από εσωτερικές πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία.

5. Το σενάριο παρέμβασης
Κάνει λόγο για περιορισμένη επέκταση του πολέμου ως αποτέλεσμα μιας επέμβασης των δυτικών δυνάμεων υπέρ της Ουκρανίας.
Η παρέμβαση αυτή δεν θα προκαλέσει "παγκόσμιο πόλεμο", αλλά ενδέχεται να υπάρξουν επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς σε στρατιωτικούς στόχους σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.

Μια στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να έχει διάφορες συνιστώσες (όχι απαραίτητα του ΝΑΤΟ) για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης, όπως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη δυτική Ουκρανία, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και οι αεροπορικές επιδρομές.
Μια τέτοια εμπλοκή είναι δικαιολογημένη εφόσον είναι αναγνωρίσιμο ότι υποστηρίζει τον νόμιμο αμυντικό αγώνα των Ουκρανών και βελτιώνει την ανθρωπιστική κατάσταση του πληθυσμού απέναντι στον βάναυσο ρωσικό πόλεμο.
Ο στόχος της παρέμβασης θα πρέπει να είναι να καταλήξει σε μια μορφή του σεναρίου του χειμερινού πολέμου που θα είναι πιο επωφελής για την Ουκρανία.
Για παράδειγμα, καμία παραχώρηση εδαφών, αλλά, αντίθετα, δέσμευση για ουδετερότητα και συμφωνία με τη Ρωσία για ένα καθεστώς ελέγχου των όπλων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια και των δύο πλευρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης