Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 27.490 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Σοκ με 73 νεκρούς, 342 διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 27.490 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Σοκ με 73 νεκρούς, 342 διασωληνωμένους
Παυλάκης: Όλοι υποψήφιοι για μόλυνση
Σοκάρουν τα σημερινά (28/3) στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς ανακοινώθηκαν 27.490 κρούσματα αλλά και 73 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Επίσης, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 342 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid.
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις για το πρόστιμο αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε σχετικά πως «δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται».
Από τη μεριά του, ο κ. Παυλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των μέτρων.

Κρούσματα σήμερα (28/3) ανά περιοχή

koronoios-27-490-nea-kroysmata-73-thanatoi-342-diasolinomenoi0
Πηγή: ΕΟΔΥ

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (65.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 (58.77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41.23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 441 (ημερήσια μεταβολή +27.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πλεύρης: Όσα μέτρα για τον covid αναστέλλονται, θα επανεξεταστούν από Σεπτέμβριο

Την θέση πως όσα περιοριστικά μέτρα κατά κορωνοϊού αίρονται, θα επανεξεταστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης
«Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού.
Τον Σεπτέμβριο υπάρχει φόβος, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, ο κορωνοϊός να επιστρέψει επιθετικά» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλεύρης, αναφέροντας πως τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες.
«Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει το γεγονός ότι σχεδόν το 85% των ενηλίκων και το 90% άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19» ανέφερε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος επισήμανε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του.
«Αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Αναστολή προστίμων

Επιπλέον, ο κ.Πλεύρης είπε ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι και το μέτρο αυτό θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν βάση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Όσον αφορά την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είπε ότι την Τετάρτη ψηφίζεται η διάταξη που προβλέπει την παραμονή τους εκτός ΕΣΥ έως 31 Δεκεμβρίου.
«Δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι όσο υπάρχει πανδημία ο υγειονομικός για να μπορεί να εργαστεί σε δομές υγείας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά της covid-19 και αυτό έχει να κάνει τόσο με την δημόσια υγεία όσο και με το γεγονός ότι κάποιος που αρνείται την επιστήμη του δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης, επισημαίνοντας πως σχεδόν οι μισοί από τους 7.000 που ήταν σε αναστολή έχουν επιστρέψει είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με πιστοποιητικό νόσησης.

Παυλάκης: Όλοι υποψήφιοι για μόλυνση με την Omicron 2 - Λάθος η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Τη θέση πως είναι λάθος η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού διατυπώνει ο γιατρός και ερευνητής, Γ. Παυλάκης, ο οποίος προειδοποιεί ότι εάν χαλαρώσουν πάρα πολύ όλοι και όλα θα το πληρώσουμε και πάλι.
«Στο Χονγκ Κόγνκ υπάρχει ένα τεράστιο κύμα έξαρσης από Omicron 2.
Η μετάλλαξη αυτή, χτύπησε κυρίως τους ηλικιωμένους, καθώς οι περισσότεροι δεν ήταν εμβολιασμένοι.
Τα εμβόλια σώζουν.
Υπάρχει περίπτωση από τον επόμενο χρόνο να έχουμε επιδημία και γρίπης και κορωνοϊού, θα είναι στατιστικά πιο εύκολα να πιάσει και τα δύο.
Όπως έχουμε τις παραλλαγές του κορωνοϊού, έτσι έχουμε και διαφορετικούς τύπους γρίπης.
Υπάρχουν στο εμβόλιο της γρίπης, 4 τύποι γρίπης και οι επιστήμονες κάθε φορά βάζουν ένα νέο τύπο.
Έτσι όπως θα εξελιχθεί και ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουμε, θα εξαρτηθεί εάν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης αλλά και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Παυλάκης.

Μην χαλαρώσουμε

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων του κορωνοϊού και την ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Παυλάκης δήλωσε πως, «είναι λάθη που πληρώθηκαν στο παρελθόν και θα πληρωθούν ξανά εάν χαλαρώσουν πάρα πολύ όλοι και όλα».
«Οι μόνες χώρες που κρατούν αντίσταση είναι η Ταϊβάν και η Κίνα, που δεν τα έχουν ανοίξει όλα λόγω του φόβου νέας έξαρσης που υπολογίζεται ότι μπορεί να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι.
Σε αυτές τις χώρες δεν έχουν εμβόλια mRNA και δεν είναι προστατευμένοι τόσο, ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες» τόνισε ο κ.Παυλάκης.

Όλοι υποψήφιοι για μόλυνση

«Με την Omicron 2 όλοι είναι υποψήφιοι να μολυνθούν.
Θα πρέπει να κρατιούνται τα μηχανικά μέτρα, δηλαδή οι μάσκες, οι αποστάσεις και ο εξαερισμός του χώρου.
Τα κρούσματα είναι απαράδεκτα ψηλά, δυστυχώς εάν συνεχιστεί η κατάσταση, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί τριπλά δεν αποκλείεται να νοσήσουν» είπε ο κ.Παυλάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης