Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνονται οι πιέσεις σε Κίνα για «ουδετερότητα» σε Ρωσία - Το μήνυμα της ΕΕ σε Xi Jinping

Εντείνονται οι πιέσεις σε Κίνα για «ουδετερότητα» σε Ρωσία - Το μήνυμα της ΕΕ σε Xi Jinping
Τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες θα έχουν την Παρασκευή (1/4/2022) ο Κινέζος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας
Σχετικά Άρθρα

Εντείνονται οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Κίνα ώστε να διατηρήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά τη Ρωσία. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης το θέμα αναμένεται να τεθεί στη τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχουν την Παρασκευή (1/4/2022), ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang.
Μεταξύ των δυτικών χωρών υπάρχει έντονη ανησυχία όσον αφορά τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραματίσει η Κίνα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επί του παρόντος, οι κινεζικές αρχές αρνούνται να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ απείχαν και από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Στο παρελθόν, εξάλλου, η Κίνα έχει στηρίξει τις καταγγελίες της Ρωσίας για απειλητική επέκταση του ΝΑΤΟ.

Η τηλεδιάσκεψη

Ο στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να «διασφαλιστεί, κατά κάποιο τρόπο, η ουδετερότητα της Κίνας, ώστε να μην βοηθήσει τη Ρωσία», δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι οικονομικοί δεσμοί ΕΕ-Κίνας και οι πρόσφατες εμπορικές διαφορές ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αλλά «το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σίγουρα στη Ρωσία».
Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής είναι μια «καθοριστική στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας». «Εάν η Κίνα ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία, προφανώς θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της με την ΕΕ», προσέθεσε.
Ένας τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής είχε αρχικά σκοπό να ανακοινώσει «μικρές πρωτοβουλίες». «Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «το βασικό μήνυμα θα πρέπει να είναι ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Κίνα παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις».

Οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα ήταν ταραχώδης τα τελευταία χρόνια.
Και οι δύο υπέγραψαν επενδυτική συμφωνία στα τέλη του 2020, λίγο πριν «εγκατασταθεί» στον Λευκό Οίκο ο Joe Biden. Ωστόσο, η ΕΕ, μόλις δύο μήνες αργότερα, αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία επικαλούμενη ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Πιο πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε μια υπόθεση κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υποστηρίζοντας τις εμπορικές πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις κατά της Λιθουανίας, ενός κράτους της ΕΕ.
«Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής προοριζόταν να είναι μια ευκαιρία για να ξεπεραστεί μια χρονιά εντάσεων ΕΕ-Κίνας και να δημιουργηθεί νέο έδαφος για συνεργασία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η άρνηση της Κίνας να καταδικάσει την επίθεση της Μόσχας, ωστόσο, μείωσαν αποφασιστικά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες για επαναφορά», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Eurasia Group.
«Η απογοήτευση της Ευρώπης για την Κίνα σχετικά με τον Ουκρανικό σε συνδυασμό με την ισχυρότερη διατλαντική ενότητα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες θα στηρίξουν τη στενότερη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου στο μέλλον», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης