Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συναγερμός για φυσικό αέριο, σύσκεψη στο υπ. Ενέργειας - Ρωσία: Όχι άμεσα πληρωμή σε ρούβλια

Συναγερμός για φυσικό αέριο, σύσκεψη στο υπ. Ενέργειας - Ρωσία: Όχι άμεσα πληρωμή σε ρούβλια
Η Ρωσία διευκρίνισε σήμερα ότι δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για την επάρκεια της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, με την κυβέρνηση να προχωρά σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας.
Ωστόσο, η Ρωσία διευκρίνισε σήμερα ότι δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να υπόσχεται ότι θα υπάρξει μια σταδιακή μετάβαση.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για σήμερα (30/3/2022), με σκοπό την αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β' Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

To plan B της Ελλάδας

Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία και δευτερευόντως στη Βουλγαρία για την εξασφάλιση ασφάλειας εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα.
Πρόκειται για δύο χώρες που λόγω της διασύνδεσης με τον αγωγό Τap (Ιταλία) και Turkstream (Βουλγαρία) περιλαμβάνονται στα βασικά σενάρια διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού που εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την κάνουλα.
Πιο αναλυτικά, ο ΔΕΣΦΑ -σε πρώτη φάση- εξετάζει το σενάριο της αποθήκευσης 0,5 δισ. κ.μ. αερίου, ποσότητα που θα αποδεσμεύσει η Ιταλία από τον Τap (προμηθεύεται σήμερα 8 δισ. κ.μ.) και θα μπει στο ελληνικό σύστημα από το σημείο εισόδου Νέας Μεσημβρίας, μέσω του οποίου μπαίνουν ήδη ποσότητες 1 δισ. ετησίως αζερικού αερίου. Δευτερευόντως, εξετάζεται σενάριο με δέσμευση αποθηκευτικού χώρου στη Βουλγαρία.
Παράλληλα με τις δύο αυτές εναλλακτικές και συμπληρωματικά σχεδιάζει την προσθήκη τέταρτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα. Το σχέδιο προβλέπει την αγκυροβόληση μόνιμα στον προβλήτα του νησιού ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου, προσθέτοντας χωρητικότητα 100.000 κυβικών μέτρων αερίου στην υφιστάμενη των 225.000 κυβικών μέτρων των τριών δεξαμενών σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, η αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας θα αυξηθεί από τις 19-21 ημέρες σήμερα στον ενάμιση μήνα. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται ο ΔΕΣΦΑ, για την πλήρη υποκατάσταση του ρωσικού αερίου θα πρέπει η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας να δουλεύει στο φουλ, αεριοποιώντας ένα φορτίο ανά τρεις ημέρες.

Ρωσία: Δεν θα ζητήσουμε άμεσα πληρωμές σε ρούβλια

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

«Εάν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια»

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει σε Υπουργικό Συμβούλιο, Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας και Gazprom, προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου για τη θέσπιση του σχεδίου ώστε «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος της Δούμας, Vyacheslav Volodin, προειδοποίησε σήμερα (30/3/2022) την ΕΕ ότι, εάν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Volodin. «Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.
Στον αντίποδα, οι G7 έχουν απορρίψει το εν λόγω αίτημα, τονίζοντας ότι παραβιάζονται οι συναφθείσες συμφωνίες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δήλωσε στον Ρώσο ομόλογο του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Macron: Ξεχάστε τις πληρωμές σε ρούβλια

Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν οι Δυτικοί τούς λογαριασμούς φυσικού αερίου σε ρούβλια, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin σε τηλεφωνική συνομιλία τους με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters.
«Η Γαλλία αντιτίθεται στην πληρωμή σε ρούβλια», τόνισε.
Ο Macron επανέλαβε την ετοιμότητά του να πραγματοποιήσει ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο βήμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, είπε ότι θα το σκεφτεί, πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Ωστόσο, σύμφωνα με αντίστοιχη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Putin ξεκαθάρισε: «Για να βρεθεί λύση στη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη και να βοηθηθουν οι άμαχοι, θα πρέπει οι Ουκρανοί εθνικιστές να καταθέσουν τα όπλα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης