Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

UNWTO: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά

UNWTO: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά
Μετά την επιτυχία του πιλοτικού έργου το 2021, ο UNWTO ανακοίνωσε την επιστροφή των Καλύτερων Τουριστικών Χωριών για το 2022

Ο θεσμός Best Tourism Villages (BTV), ξεκίνησε το 2021 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) με στόχο να προωθήσει και να ενισχύσει τον ρόλο του τουρισμού στη διαφύλαξη των αγροτικών χωριών, των τοπίων, της φυσικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, τις τοπικές αξίες και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομίας.
Η πρωτοβουλία προωθεί επίσης μετασχηματιστικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αγροτικούς προορισμούς που συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
Το Best Tourism Villages θα επιστρέψει για δεύτερη χρονιά καθώς καθιερώνεται ως το κορυφαίο δίκτυο στον κόσμο που επικεντρώνεται στον τουρισμό για την αγροτική ανάπτυξη.

Τα κράτη μέλη καλούνται να παρουσιάσουν υποψηφίους

Μετά την επιτυχία του πιλοτικού έργου το 2021, ο UNWTO ανακοίνωσε την επιστροφή των Καλύτερων Τουριστικών Χωριών για το 2022.
Το 2021 περισσότερα από 40 χωριά από περισσότερες από 30 χώρες σε πέντε περιοχές του κόσμου (από περισσότερες από 170 αιτήσεις) αναγνωρίστηκαν ως τα καλύτερα τουριστικά χωριά και άλλα 20 χωριά επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης.
Τώρα, τα κράτη μέλη του UNWTO καλούνται για άλλη μια φορά να παρουσιάσουν υποψηφιότητες μέσω των Εθνικών Διοικήσεων Τουρισμού (NTAs).
Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές έως τις 28 Ιουνίου 2022 και τα επιλεγμένα χωριά θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους.

Οι τρεις συνιστώσες της πρωτοβουλίας

  • Το «Best Tourism Villages by UNWTO» αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με αναγνωρισμένα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν σαφή δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της -οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική.
  • Η αναγνώριση βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους σε εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης.
  • Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης «Best Tourism Villages by UNWTO» βοηθά έναν επιλεγμένο αριθμό χωριών μεταξύ εκείνων που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον UNWTO και τους εταίρους για τη βελτίωση στοιχείων των περιοχών που εντοπίστηκαν ως κενά στη διαδικασία αξιολόγησης.
  • Το δίκτυο «Best Tourism Villages by UNWTO» παρέχει χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους των χωριών που αναγνωρίζονται ως «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό από τον UNWTO» καθώς και εκείνων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης και θα επωφεληθεί από τις συνεισφορές ειδικών, εταίρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη.
  • Το Δίκτυο συμβάλλει επίσης στο έργο του UNWTO για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής, καθώς και γνώσεων και γνώσεων.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από ένα εξωτερικό ανεξάρτητο συμβουλευτικό συμβούλιο αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες στους διάφορους τομείς με βάση τους εννέα τομείς αξιολόγησης που καλύπτουν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους καθώς και τις πρωτοβουλίες στους τρεις πυλώνες της αειφορίας – οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

Τουρισμός για την αγροτική ανάπτυξη

Ανακοινώνοντας την έναρξη της δεύτερης έκδοσης με την ευκαιρία της 48ης συνεδρίασης της Επιτροπής για τη Μέση Ανατολή στο Κάιρο , ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε ότι «ο τουρισμός φέρνει τεράστιες ευκαιρίες στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, να προωθήσουν και να προστατεύσουν τον πολιτισμό τους.
Ανυπομονώ να δω παραδείγματα χωριών που εργάζονται για να αξιοποιήσουν τις μοναδικές δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της βιωσιμότητας και τη δημιουργία ευκαιριών για όλους».
Παράλληλα με την ανακοίνωση, η εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου BTV θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 30 Μαρτίου 2022 με περισσότερα από 60 σημερινά μέλη να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ταυτότητας, των στόχων και της προσέγγισής του.
Το ημερολόγιο δραστηριοτήτων εντός του Δικτύου (εκπαίδευση, διαδικτυακά σεμινάρια, masterclasses, κ.λπ.) θα επεκταθεί επίσης από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Το Δίκτυο θα διευρυνθεί με νέα μέλη του Best Tourism Villages 2022 και τις επόμενες εκδόσεις με στόχο να γίνει το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο με επίκεντρο τον τουρισμό για την αγροτική ανάπτυξη.
Η φόρμα υποβολής είναι διαθέσιμη εδώ.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης