Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσω Καζακστάν θα πωλούν οι εταιρείες τα προϊόντα τους στη Ρωσία

Μέσω Καζακστάν θα πωλούν οι εταιρείες τα προϊόντα τους στη Ρωσία
Εκπρόσωπος της χώρας υποστηρίζει ότι έχουν λάβει και τις… «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Οι εταιρείες που θέλουν να συνεχίσουν να πωλούν αγαθά στη Ρωσία, αλλά πρέπει παράλληλα να αποφύγουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, έχουν έναν νέο φίλο που προσφέρεται να βοηθήσει: το Καζακστάν.
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Timur Suleimenov, στενός συνεργάτης του προέδρου του Καζακστάν, είπε ότι οι εταιρείες που βρίσκονται υπό πίεση για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από τη Μόσχα «θέλουν να είναι κάπου στη γειτονιά και θα θέλαμε να είμαστε αυτός ο γείτονας».
Το Καζακστάν έχει προνομιακή πρόσβαση στη ρωσική αγορά μέσω της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και ο Suleimenov ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έδωσε την ευλογία της», μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής εμπορίου της Ε.Ε., Valdis Dombrovskis, στις Βρυξέλλες.
Ο Suleimenov τόνισε ότι το Καζακστάν δεν προσφέρει έναν τρόπο αντιμετώπισης των διεθνών κυρώσεων, αλλά ότι απλά υποστηρίζει τις εταιρείες να πωλούν νόμιμα αγαθά, όπως αθλητικά παπούτσια και μπλουζάκια στους Ρώσους.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία είτε λόγω κυρώσεων, είτε λόγω πιέσεων από το κοινό, από μετόχους ή και για ηθικούς λόγους», είπε. «Θέλουν να είναι κάπου στη γειτονιά και εμείς θα θέλαμε να είμαστε αυτός ο γείτονας», είπε.
"Το εμπόριο είναι εμπόριο και αυτές οι εταιρείες θα ήθελαν να μοιραστούν τη ρωσική καταναλωτική αγορά."
Η προσφορά από το Καζακστάν -και ο ισχυρισμός ότι υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διευθετήσουν τα ηθικά ζητήματα της λειτουργίας στη Ρωσία του Putin.
Οι εταιρείες σταθμίζουν τους κινδύνους να κρατήσουν ανοιχτές τις ρωσικές δραστηριότητές τους, ενάντια στις αυξανόμενες εκκλήσεις από τους ακτιβιστές να μποϊκοτάρουν τη χώρα.
Στη συνέντευξη, ο Suleimenov είπε επίσης ότι ήθελε να ελέγξει με την Επιτροπή ότι δεν είχε αντίρρηση για τις «ευκαιρίες» που δημιουργεί στο Καζακστάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκειμένου να προσελκύσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
«Μόλις το συζητήσαμε με την Επιτροπή… λάβαμε την τέλεια απάντηση ότι εφόσον τηρείται το καθεστώς των κυρώσεων -και φυσικά, το Καζακστάν σέβεται όλες τις άλλες υποχρεώσεις, τον ΠΟΕ, τις συνθήκες διπλής φορολογίας και όλα- είναι περισσότερο από χαρούμενοι που οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται στο Καζακστάν.
Και εμείς θέλαμε να είναι στο Καζακστάν, επομένως θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες για να τους πάρουμε από το χέρι και να τους φέρουμε στο Καζακστάν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης