Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Η δ’ δόση εμβολίου Pfizer προστατεύει έναντι λοίμωξης τους άνω των 60, αλλά για λίγο

Covid: Η δ’ δόση εμβολίου Pfizer προστατεύει έναντι λοίμωξης τους άνω των 60, αλλά για λίγο
Οι πρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Omicron αναφέρουν οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα ότι η δ’ δόση εμβολίου κατά της covid ενισχύει την προστασία στους άνω των 60 ετών αλλά για λίγο καταλήγει νέα επιστημονική έρευνα από το Ισραήλ σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Omicron.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», αναφέρουν ότι η δεύτερη ενισχυτική, δηλαδή η τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνει περαιτέρω - σε σχέση με την τρίτη δόση - την πιθανότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και να αρρωστήσουν λόγω Covid-19.

Στις 8 εβδομάδες η προστασία έναντι λοίμωξης… εξαφανίζεται

Όμως η προστασία έναντι τουλάχιστον της πιθανότητας λοίμωξης φαίνεται βραχύβια, ενώ φαίνεται να διαρκεί περισσότερο - άγνωστο πόσο - η αυξημένη προστασία έναντι της βαριάς νόσου.
Όπως επισημαίνουν, η προστασία της τέταρτης δόσης έναντι της λοίμωξης φάνηκε να κορυφώνεται την τέταρτη εβδομάδα, μετά να μειώνεται και να έχει σχεδόν εξαφανιστεί έως την όγδοη.

Σοβαρή νόσηση

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.
Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη.
Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19, καθώς θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

Αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Omicron και ότι η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης μειώνεται ταχύτερα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από ό,τι έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.
Μια προηγούμενη ισραηλινή έρευνα τον Μάρτιο έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν τέταρτη δόση Pfizer/BioNTech, είχαν 78% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις.
Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών από τις 2 Ιανουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης