Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατατέθηκε στη Boυλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Προβλέπεται αύξηση δαπανών κατά 2,6 δισ. ευρώ

Κατατέθηκε στη Boυλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Προβλέπεται αύξηση δαπανών κατά 2,6 δισ. ευρώ
Αυξημένες κατά 2,6 δισ. ευρώ οι δαπάνες στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό
Σχετικά Άρθρα
Με μεγαλύτερες δαπάνες, που φτάνουν στα 2,6 δισεκ. ευρώ, κατατέθηκε πριν από λίγο ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του BN ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε δεύτερη αύξηση πιστώσεων μέσα στον Μάιο. 
Ειδικότερα, το ποσό της αύξησης επιμερίζεται σε δαπάνες προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ και αύξηση κατά επιπλέον 600 εκατ ευρώ για τις δαπάνες του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ. 
Έτσι, με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και τις ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω των κυμάτων της ακρίβειας να διογκώνονται στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να «τραβήξουν» άλλο 2,6 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων για το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Μάιο και βρίσκεται στα σκαριά.

Πριν καλά ακόμα προλάβει να κατατεθεί στη βουλή η τροπολογία με τις συμπληρωματικές πιστώσεις των 2 δισ. ευρώ και από τις οποίες θα υπάρξει απόθεμα 500 εκατ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο κινούνται σε τροχιά νέας αύξησης των δαπανών με στόχο τη δημιουργία μίας «προληπτικής δεξαμενής» για νέες παρεμβάσεις.

Το νέο πακέτο

Το νέο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει :
• Την επέκταση και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν ακόμα και την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
• Την διατήρηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο.
• Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α
• Την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής όπως δημητριακά και σπορέλαιο ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους που υπολογίζεται από 140-300 εκατ. ευρώ και της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας το μέτρο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το οικονομικό επιτελείο αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του μήνα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα περιθώρια του προϋπολογισμού.
• Την παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ με στόχο την στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου
• Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και των επιστροφών ΦΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Τα νέα μέτρα είναι για την κυβέρνηση μονόδρομος καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται ταυτόχρονα και από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα και αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 9% για τον μήνα Μάρτιο, από 7,2% που έτρεχε τον Φεβρουάριο, ανοίγοντας βαθιές τρύπες στα νοικοκυριά και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για την Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε στο 8% από 6,3%.
Η νέα πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό το 2022 θα είναι στο 6% από το 1% που ήταν η αρχική.

ΜΧ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης