Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Γιατί η αγορά χρέους δεν φοβάται πλέον το σενάριο εκλογής της Le Pen στην προεδρία – Τα σενάρια και οι αποδόσεις των ομολόγων

Γαλλία: Γιατί η αγορά χρέους δεν φοβάται πλέον το σενάριο εκλογής της Le Pen στην προεδρία –  Τα σενάρια και οι αποδόσεις των ομολόγων
Σε υψηλό επτά ετών βρέθηκε το κόστος δανεισμού της χώρας την εβδομάδα που πέρασε - Τα εκλογικά σενάρια και οι αποδόσεις των ομολόγων 
Σχετικά Άρθρα

Η προοπτική της κατάκτησης της γαλλικής προεδρίας από τη Marine Le Pen τρομάζει πλέον λιγότερο τους επενδυτές στη γαλλική αγορά χρέους, καθώς η ακροδεξιά υποψήφια πλησιάζει επικίνδυνα τον εν ενεργεία πρόεδρο Emmanuel Macron στο νήμα των εκλογών της Κυριακής 10 Απριλίου 2022, σύμφωνα με το Bloomberg Σάββατο 4 Απριλίου 2022.

Σε ανοδική τροχιά

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα προχώρησαν σε πωλήσεις ωθώντας το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων σε υψηλό επτά ετών.
Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων βρίσκονται σε ανοδική πορεία για την πέμπτη μηνιαία άνοδό τους, ένα ανοδικό σερί που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δείχνοντας την ανησυχία της αγοράς για τη διαφαινόμενη έξοδο από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

«Ντέρμπι» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Macron είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τη Le Pen σε μια επαναληπτική ψηφοφορία δύο εβδομάδες αργότερα (στις 14 Απριλίου 2023) - η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά αβέβαιη.
Η υποψήφια της αντιπολίτευσης περιόρισε το προβάδισμα του Macron τις τελευταίες εβδομάδες αφού απομακρύνθηκε από τη ρητορική κατά του ευρώ και προσέγγισε τους ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων με υποσχέσεις για μείωση των τιμών της βενζίνης και φορολόγηση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Αυτό προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά του γαλλικού χρέους, στην οποία η πρόσληψη του κινδύνου όσον αφορά το γαλλικό κρατικό χρέος - μετρούμενη με βάση το spread των ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών - αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Πιο εύπεπτη»

Η Le Pen «είναι πιο εύπεπτη για τις αγορές αυτή τη φορά, καθώς η έξοδος από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στην προεκλογική ατζέντα της», δήλωσε ο Jordan Rochester, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International. "Εκεί τελειώνουν τα καλά νέα".
Μια νίκη της θα πιέσει περαιτέρω το ευρώ και θα διευρύνει τα spreads των ομολόγων, δήλωσε ο Jordan Rochester.
Ο Macron θα κέρδιζε με 51% έναντι 49% σε έναν δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για την πρόθεση ψήφου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 πριν από τις εκλογές.

Το δίχτυ ασφαλείας της ΕΚΤ

Πέρα από τις εκλογές της Κυριακής, μια αλλαγή πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η ΕΚΤ αφαίρεσε το δίχτυ ασφαλείας των αγορών ομολόγων τον περασμένο μήνα.
Το πρόγραμμα ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2 τρισ. δολάρια), το PEPP το οποίο εισήχθη ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020, διατήρησε χαμηλά το κόστος δανεισμού της περιοχής του ενιαίου νομίσματος και ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Αύξηση των επιτοκίων

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του περασμένου μήνα έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να ορίσουν ημερομηνία λήξης για ένα μικρότερο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο τρέχει από το 2015.
Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ που είναι ήδη σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2%.

Το backstop

Βάσει των ανωτέρων, η ΕΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα backstop που θα είναι διαθέσιμο στο Διοικητικό Συμβούλιο για να το χρησιμοποιήσει κατά της πίεσης στην αγορά χρέους που προκαλείται από αναταράξεις εκτός του ελέγχου των επιμέρους κυβερνήσεων, δήλωσαν ανώνυμα αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδια.

Τα στοιχήματα των αγορών για τα επιτόκια 

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg βλέπουν την ΕΚΤ να πραγματοποιεί την πρώτη αύξηση επιτοκίων της εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία τον Δεκέμβριο.

Eυρωσκεπτικισμός

Η Le Pen έχει αυτοχαρακτηριστεί ως η υποψήφια των απλών ανθρώπων, τους οποίους αποκαλεί «μικρούς», και έχει στρέψει την προσοχή της στην αντιμετώπιση της κρίσης με επίκεντρο την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης.
Αλλά τα ευρωσκεπτικιστικά σχόλια του παρελθόντος της εξακολουθούν να ρίχνουν μια μακρά σκιά στους επενδυτές.
«Αν δεν βγει να ορκιστεί πίστη στο ευρώ, ο κίνδυνος είναι η νίκη της να δημιουργήσει αντιευρωπαϊκό κλίμα και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας», δήλωσε ο Rishi Mishra, αναλυτής της Futures First.

Το ιταλικό χρέος, πρώτο θύμα

Αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ανησυχία για το ιταλικό χρέος ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους στη χώρα αυτή και να αναβιώσει τις μνήμες της ψηφοφορίας του 2018, η οποία έδωσε τη θέση της σε έναν λαϊκιστικό συνασπισμό που συχνά συγκρούστηκε με την ΕΕ για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Τότε, τα ασφάλιστρα απόδοσης της Ιταλίας - ένα βασικό μέτρο του πιστωτικού κινδύνου στην περιοχή - ωθήθηκαν σε υψηλό πενταετίας, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε. Ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής στη Γαλλία, τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων.
«Τα ιταλικά ομόλογα μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε περίπτωση που όντως κερδίσει», δήλωσε ο Mishra.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης