Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ προκαλεί την Ρωσία – Σχεδιάζει την πλήρη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα Ανατ. σύνορα – Patriot στην Σλοβακία

Το ΝΑΤΟ προκαλεί την Ρωσία – Σχεδιάζει την πλήρη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα Ανατ. σύνορα – Patriot στην Σλοβακία
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι τυχόν επέκταση του ΝΑΤΟ στα Ανατολικά Σύνορα θα θεωρηθεί casus belli δηλαδή αιτία πολέμου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg (Γενς Στόλτενμπεργκ) σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα The Sunday Telegraph αποκάλυψε ότι «το ΝΑΤΟ εκπονεί σχέδια για πλήρη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά του σύνορα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας».

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022

Σύμφωνα με τον Stoltenberg, το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο δρόμο ενός «θεμελιώδους μετασχηματισμού» που συντελείται ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Stoltenberg επεσήμανε ότι περίπου 40.000 στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, που είναι περίπου δέκα φορές περισσότεροι από ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί.
Η τελική απόφαση για το πώς θα μοιάζει η ομάδα του ΝΑΤΟ στην περιοχή σχεδιάζεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού στη Μαδρίτη την πρωτεύουσα της Ισπανίας, τον Ιούνιο του 2022.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια νέα πραγματικότητα, ένα νέο φυσιολογικό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς μας διοικητές να παράσχουν επιλογές για μια επαναφορά, μια μακροπρόθεσμη προσαρμογή του ΝΑΤΟ στη νέα πραγματικότητα.
Περιμένω από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να λάβουν αποφάσεις για αυτό το θέμα στη σύνοδο κορυφής στη Ισπανία τον Ιούνιο», είπε ο Stoltenberg.

Στις 24 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ως απάντηση στα γεγονότα στην Ουκρανία, η συμμαχία θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική πλευρά της σε μόνιμη βάση στη θάλασσα, στο έδαφος και στον αέρα, καθώς και να ενισχύσει την αεράμυνα, τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα και συστήματα άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Επιπλέον, τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης θα δημιουργηθούν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Σλοβακία σύστημα αεράμυνας Patriot

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στη Σλοβακία ένα σύστημα αεράμυνας Patriot αφού η Σλοβακία έχει αναφέρει ότι θα μεταφέρει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.
«Θέλω να ευχαριστήσω τη σλοβακική κυβέρνηση για την παροχή ενός συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος Biden.
«Για να καταστεί δυνατή αυτή η μεταφορά και να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια της Σλοβακίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανατοποθετήσουν ένα αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot στη Σλοβακία».
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία προμηθεύει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του συστήματος Patriot είναι προσωρινή και οι δύο χώρες εξακολουθούν να εργάζονται ώστε τα συστήματα αεράμυνας να καταστούν μόνιμα.

«Πρόκειται για μια προσωρινή ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Patriot καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Σλοβακία για το ποιες μακροπρόθεσμες λύσεις» ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν παρόμοιες κινήσεις και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
«Συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες με συμμάχους και εταίρους που διαθέτουν τέτοιου είδους συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σκληρές μάχες

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι μάχες στο Donbass - το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας - θα είναι σκληρές και βίαιες.
Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είχε αναφέρει ότι είναι απίθανο να πάρει πίσω τον διάδρομο Κριμαίας - Donbass με στρατιωτικά μέσα.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χάσουν χιλιάδες στρατιώτες εάν δοθεί εντολή να δώσουν μάχες για να πάρουν πίσω την Κριμαία και το Donbass.
«Το κράτος μας χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό.
Και αν θέλουμε να χάσουμε τους πιο ισχυρούς, τους πιο έμπειρους ανθρώπους επειδή «το θέλω τώρα», πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα επιστρέψουν σε εμάς, και όχι σε δύο ή τρία χρόνια, αλλά τον ίδιο μήνα.
Όλοι οι στρατιωτικοί το γνωρίζουν και το σκέφτονται», διευκρίνισε. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία».
Εν των μεταξύ ο Zelensky ανέφερε ότι θα ακολουθήσει μια προσέγγιση «παράλληλου διαλόγου».
«Η Ουκρανία έλεγε πάντα ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και θα αναζητήσει οποιουσδήποτε τρόπους για να τερματίσει τον πόλεμο».
«Μέχρι στιγμής μιλάμε και για παράλληλο διάλογο» κατέληξε ο Zelensky.

Η εξέλιξη των μαχών στην Ουκρανία

Μ1.png

Μ2.png

Μ3_1.png

Μ4.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης