Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία - προεδρικές εκλογές: Στις κάλπες 48,7 εκατ. ψηφοφόροι για τον πρώτο γύρο - Αποχή και αναποφάσιστοι κρίνουν την αμφίρροπη αναμέτρηση

Γαλλία - προεδρικές εκλογές: Στις κάλπες 48,7 εκατ. ψηφοφόροι για τον πρώτο γύρο -  Αποχή και αναποφάσιστοι κρίνουν την αμφίρροπη αναμέτρηση
Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι νοσούν με κορωνοϊό

Στις κάλπες προσέρχονται 48,7 εκατ. ψηφοφόροι στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα να αναμένονται απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.
Ήδη, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) στην μητροπολιτική Γαλλία, ενώ λόγω της διαφοράς της ώρας σε ορισμένα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα είχαν ανοίξει από το Σάββατο 9/4.
Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψήφιους - με τον Ε. Macron και την Marin Le Pen να είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δημοφιλέστεροι και να δίνουν «μάχη» ψήφο με ψήφο - δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα, θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι νοσούν με  κορωνοϊό, ενώ επιτρέπεται και η ψήφος με εξουσιοδότηση.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολίτες που δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν και συγκεκριμένα, 4.500 Γάλλοι που κατοικούν στην Σαγκάη της Κίνας, όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της αναζωπύρωσης του κορωνοϊού.
Στο πρώτο γύρο των εκλογών, οι δύο από τους συνολικά 12 υποψήφιους που θα αναδειχθούν πρώτοι, θα περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.
Η αποχή, σε συνδυασμό τους αναποφάσιστους, θα είναι κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που έχουν εκφράσει φόβους ότι η αποχή-ρεκόρ της 21ης Απριλίου του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 22,2% που είχε σημειωθεί το 2017.
Σημειώνεται ότι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη αποχή και εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ε. Macron θα έρθει πρώτος, ακολουθούμενος από την Marin Le Pen, όπως έγινε στις προεδρικές εκλογές του 2017, ενώ τρίτος θα αναδειχθεί ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean Luc Melenchon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης