Τελευταία Νέα
Speculator

Η ψηφιακή έναρξη της ατομικής επιχείρησης χάθηκε στη… σκόνη των συνεχών εξαγγελιών - Ποιοι ευθύνονται;

Η ψηφιακή έναρξη της ατομικής επιχείρησης χάθηκε στη… σκόνη των συνεχών εξαγγελιών - Ποιοι ευθύνονται;
Οι ευθύνες της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων
Σχετικά Άρθρα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Κυριάκος Πιερακάκης είχε ανακοινώσει προ δύο ετών την έναρξη της ατομικής επιχείρησης με ψηφιακό τρόπο.
Ανακοινώσεις κατέκλυσαν τον τύπο και σχετικές ιστοσελίδες και όλοι περιμέναμε την έναρξη της ατομικής επιχείρησης με ένα κλικ.
Πολλές φωτογραφίες αγκαλιά με τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Γεωργιάδη και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κο Σταμπουλίδη να μας ανακοινώνουν το επόμενο ψηφιακό βήμα της Κυβέρνησης.

Σε επόμενες εκδηλώσεις ενημερωθήκαμε ότι η έναρξη της ατομικής με ένα κλικ θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2021 και αργότερα ενημερωθήκαμε ότι θα εκκινήσει τον Μάϊο του 2021.
Φαίνεται όμως ότι ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κ. Σωτήρης Αναναγνωστόπουλος που είναι υπέθυνος για τη διαλειτουργικότητα έχει βάλει σκοπό να εκθέσει τον κ. Πιερακάκη καθώς ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
Έτσι το μόνο που γίνεται ηλεκτρονικά σήμερα είναι η αίτηση για έναρξη ατομικής επιχείρησης η οποία αν γίνει δεκτή θα πρέπει κάποιος να κλείσει ραντεβού στην εφορία (καμία εικοσαριά μέρες μετά) και να πάει ένα πάκο χαρτιά και δικαιολογητικά και αν … φτάνουν να του βάλουν τη σφραγίδα της έναρξης.

Κι όμως αυτά τα χαρτιά υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ΑΑΔΕ μόνο που η δεν υπάρχει η διαλειτουργικότητα που διαφημίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Βέβαια προκαλεί απορία το γεγονός ότι η έναρξη ατομικής επιχείρησης πραγματοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει στην κατοχή του το ΓΕΜΗ και μάλιστα με επιτυχία έχει προβεί ήδη στην ηλεκτρονική έναρξη ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ & ΟΕ/ΕΕ και το οποίο ομολογουμένως ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που αναγνωρίσθηκε και από την Παγκόσμια Τράπεζα. Πολλώ δε μάλλον που με τον νέο νόμο του ΓΕΜΗ που πρόσφατα ψηφίσθηκε (νόμος 4919/7-4-2022) προστίθενται και άλλες νομικές μορφές στην ηλεκτρονική έναρξη επιχείρησης, πεδίο το οποίο οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης από ότι φαίνεται ξέρουν να κάνουν καλά. Ωστόσο στον νόμο αυτό δεν είδαμε σύσταση ατομικής αλλά άλλες νομικές μορφές.

Και το ερώτημα είναι αν τελικά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλαβε ένα εγχείρημα για το οποίο προφανέστατα δεν είχε την τεχνογνωσία να το ολοκληρώσει και το έχει καθυστερήσει πάρα μα πάρα πολύ. Και όταν μάλιστα ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και μάλιστα της μικρής, ναι ή όχι;
Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται εκ νέου από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ενημερώσει για την νέα ημερομηνία παράδοσης της υπηρεσίας η οποία να είναι και η τελική όταν μάλιστα αφορά κυρίως νέους ανθρώπους οι οποίοι προτιμούν τις ατομικές επιχειρήσεις για λόγους αποφυγής νομικής και φορολογικής ταλαιπωρίας. Σημειώνεται ότι στους υπόχρεους να έχουν ατομική επιχείρησης είναι και οι χιλιάδες συμβασιούχοι του δημοσίου που απασχολούνται με μπλοκάκι.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης