Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ξαφνικά επιδεινώθηκαν ραγδαία οι σχέσεις Κίνας – Ισραήλ, ο ρόλος των ΗΠΑ

Γιατί ξαφνικά επιδεινώθηκαν ραγδαία οι σχέσεις Κίνας – Ισραήλ, ο ρόλος των ΗΠΑ
Οι κυβερνήσεις Biden και Trump άσκησαν σφοδρή πίεση στην Ιερουσαλήμ να αρνηθεί προσφορές κινεζικών εταιρειών για την κατασκευή κρίσιμων έργων υποδομής

Μία κοινοπραξία ισραηλινών και κινεζικών εταιρειών μήνυσε την ισραηλινή κυβέρνηση στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ επειδή αρνήθηκε την προσφορά τους για το γιγάντιο έργο του σιδηροδρόμου στην πόλη υποστηρίζοντας πως βασίστηκε σε παράνομη πίεση των ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο 2022, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε παραχωρήσει τον διαγωνισμό στη γαλλική εταιρεία Alstom και πως οι ισραηλινές Dan και Electra κέρδισαν τον διαγωνισμό Green Line, ενώ η ισραηλινή Shafir και η ισπανική εταιρεία CAF πρόκειται να κατασκευάσουν τη Purple Line.
Η ανακοίνωση της NTA Metropolitan Mass Transit System Ltd., της χρηματοδοτούμενης από την κυβέρνηση εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του τραμ του Τελ Αβίβ, ήταν μια σημαντική νίκη για την Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνου σε μια πολυετή μάχη για την επιρροή στις ισραηλινές υποδομές.

Πιέσεις από ΗΠΑ

Οι κυβερνήσεις Biden και Trump άσκησαν σφοδρή πίεση στην Ιερουσαλήμ να αρνηθεί προσφορές κινεζικών εταιρειών για την κατασκευή κρίσιμων έργων υποδομής, ειδικά στους τομείς των επικοινωνιών και της τεχνολογίας.
Ένας συνεχιζόμενος εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων έχει οδηγήσει σε αυξημένες ανησυχίες των ΗΠΑ ότι οι Κινέζοι θα χρησιμοποιούσαν έργα υποδομής στο Ισραήλ ως πίσω πόρτα για να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως γράφει η Jerusalem Post.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης