Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μέτωπο συσπείρωσης κατά των τραπεζών από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Μέτωπο συσπείρωσης κατά των τραπεζών από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
Στο στόχαστρο και πάλι το bancassurance, το οποίο έχει αυξήσει τα μερίδια του το τελευταίο διάστημα…
Σχετικά Άρθρα

Κοινό μέτωπο κατά των ασφαλιστικών πρακτικών που προκαλούν προβλήματα δημιουργεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με φορείς της Ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας για την απαλοιφή των καταχρηστικών συμπεριφορών και παραβίαση ανταγωνισμού.
Στο στόχαστρο και πάλι το bancassurance, το οποίο έχει αυξήσει τα μερίδια του το τελευταίο διάστημα.

Λεφτά από την τσέπη και νέο δάνειο

Οι υπάλληλοι των τραπεζών υποστηρίζουν ότι ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους και έχουν περάσει από εκπαίδευση, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του ΒΝ πολλοί ασφαλισμένοι –δανειολήπτες, έχουν βρεθεί ανασφάλιστοι ή υπασφαλισμένοι σε περιπτώσεις έλευσης ασφαλιστικού συμβάντος.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αφενός τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζουν ασφυκτικά τους δανειολήπτες να ασφαλιστούν στις ασφαλιστικές που διατηρούν συμβάσεις, και αφ’ ετέρου φροντίζουν να καλύψουν τα δικά τους νώτα μόνο για να κυλήσει ομαλά η αποπληρωμή του δανείου.
Αν συμβεί ζημιά σε περιουσιακό στοιχείο επιχείρησης, οι ιδιοκτήτες τις περισσότερες φορές καλύπτουν τις ζημιές από την τσέπη τους ή χρειάζονται εκ νέου να τους χορηγηθεί νέο δάνειο για να τρέξουν την επιχείρηση τους».

Διαχείριση του ρίσκου της ασφάλισης

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΑΠΕ τονίζει ότι ο ρόλος των διαμεσολαβητών είναι σημαντικός στην αναγνώριση των πραγματικών κινδύνων, αφού εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ασφαλιστικής δραστηριότητας, από την πρώτη επικοινωνία και την ανάλυση των αναγκών, μέχρι τη σύναψη του συμβολαίου, τη συμβολή του, μετά την έλευση του κινδύνου, στην άμεση αποζημίωση και γενικά συνίσταται στο να προσανατολίσει τον ασφαλισμένο στην βέλτιστη λύση κάλυψής του και τη διαχείριση του κινδύνου όταν αυτός επέλθει, υποστηρίζοντας ότι το bancassurance δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές εξηγώντας ότι οι διαμεσολαβητές ασκούν το επάγγελμά τους έχοντας πάρει την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από αυστηρές και απαιτητικές εξετάσεις, επαναλαμβανόμενες, σε τακτά διαστήματα για την επαναπιστοποίηση των γνώσεων τους, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο για την διατήρηση της άδειάς και με αυστηρό Νομοθετικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός τους αλλά και συνεχή εποπτεία από Κρατικές Εποπτικές Αρχές.

Δώρα και κουπόνια στο στόχαστρο

Ένα άλλο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορεί εύκολα να καταπολεμηθεί καθώς εντάσσεται στους τρόπους προώθησης των προϊόντων από τις ασφαλιστικές είναι σύμφωνα με την ΕΕΑΕ οι παροχές σε είδος, ήτοι: δώρα, κουπόνια και εκπτώσεις.
Το θέμα χωλαίνει μήνες και επανέρχεται στο προσκήνιο με τους ασφαλιστές να ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως τα τεκμήρια της ΔΕΙΑ δεν πείθουν.
Υπό συζήτηση, τέλος βρίσκεται ο σχεδιασμός πλατφόρμας που θα δέχεται επώνυμε ή ανώνυμε καταγγελίες πολιτών που πέφτουν θύματα εξαπάτησης.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης