Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία – Διχασμός στη Δύση: Η Βρετανία στέλνει «βαρύ οπλισμό» ενώ η Γερμανία φοβάται κλιμάκωση με πυρηνικά και οικονομική κρίση

Ουκρανία – Διχασμός στη Δύση: Η Βρετανία στέλνει «βαρύ οπλισμό» ενώ η Γερμανία φοβάται κλιμάκωση με πυρηνικά και οικονομική κρίση
Η άρνηση των μελών το ΝΑΤΟ να εξοπλίσουν την Ουκρανία και οι δύο διαφορετικές οπτικές 
Σχετικά Άρθρα

Κατά τα φαινόμενα ρωγμές εμφανίζει το μέτωπο της Δύσης έναντι της Ρωσίας στη Γηραιά Ήπειρο καθώς Βρετανία και Γερμανία κατά τα φαινόμενα υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές.
Η μεν Γηραιά Αλβιώνα στοχεύει να εξοπλίσει περαιτέρω την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο Ανατολικό Μέτωπο ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία κρατάει πιο συντηριτική στάση για προφανείς οικονομικούς λόγους αλλά για διατυπώνοντας και φόβους για κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης ακόμη και με τη χρήση όπως μαζικής καταστροφής.

Νέα στρατιωτικη΄βοήθεια

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει επιπλέον οπλισμό για να στηρίξει την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής.
«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία παρέχει επιπλέον αμυντική στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ άλλων τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιαρματικά όπλα», αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, το περιεχόμενο της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Johnson.

Η έκκληση και η άρνηση των μελών του ΝΑΤΟ

Η Βρετανία έχει ήδη στείλει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία.
Όμως τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να απορρίπτουν τις εκκλήσεις της ουκρανίας για τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Ben Wallace δήλωσε το βράδυ στο Sky News (22/4): «Θα υπάρξει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία όσον αφορά τη δύναμη πυρός.
Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς και αυτό οφείλεται σε αυτό που κάνει ο ρωσικός στρατός, ο οποίος τώρα σφυροκοπά αυτές τις πόλεις με πυροβολικό.
«Το καλύτερο αντιδοτο σε αυτό είναι πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, επομένως [η Ουκρανία] θα αναζητήσει και θα αποκτήσει περισσότερο πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, και κυρίως πυρομαχικά.

Σε κλουβί ο Putin

«Ζητούν επίσης για τεθωρακισμένα οχήματα ορισμένων τύπων — όχι απαραίτητα τανκς, αλλά σίγουρα προστατευτικά οχήματα και περισσότερα αντιαεροπορικά [όπλα]. Όλα αυτά θα προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης».
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εισήλθε στην 37η ημέρα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έφερε πλέον τη «ισχύ» που συνήθιζε.
Σε συνέντευξή του στο Sky News, είπε:
«Ο Πρόεδρος Putin δεν είναι η δύναμη που ήταν.
Τώρα βρίσκεται σε ένα κλουβί που έφτιαξε ο ίδιος.

Οχι σε.. βιαστικη΄ειρηνη 

«Ο στρατός του έχει εξαντληθεί, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.
Η φήμη του μεγάλου στρατού της Ρωσίας έχει τρεθεί.
«Δεν πρέπει μόνο να ζήσει με τις συνέπειες αυτού που κάνει στην Ουκρανία, αλλά πρέπει επίσης να ζήσει με τις συνέπειες όσων έχει κάνει στον δικό του στρατό.
«Το έχουμε ξαναδεί.
Πάντα χειροτερεύει.
Πραγματοποιεί περισσότερες επιθέσεις πολιτών, περισσότερες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων ».
Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τον πρόεδρο Zelensky να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, εν μέσω φόβων ότι οι άλλοι συμμαχικοί ηγέτες θα μπορούσαν να τον ωθήσουν να συμφωνήσει μια βιαστική ειρηνευτική συμφωνία προς όφελος του Putin.

Η αντίθεση της Γερμανίας και τα 100 άρματα μάχης

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, από την άλλη πλευρά, δέχεται συνεχείς πιέσεις να «κάνει περισσότερα» για τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα στον τομέα της αποστολής βαρύτερων όπλων στο Κίεβο, με το Bloomberg να αναφέρει στο τέλος αυτής της εβδομάδας ότι «Γερμανός κατασκευαστής όπλων ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκρίνει την εξαγωγή 100 αρμάτων μάχης Marder στην Ουκρανία, αναφέρει η Welt am Sonntag
Η εταιρεία αναφέρειι ότι τα τανκ είναι «σύντομα διαθέσιμα» και ότι η παράδοση του πρώτου κύματος θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ουκρανία «μέσα σε λίγες εβδομάδες» - εν αναμονή της έγκρισης εκ μέρους της κυβέρνησης Scholz.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να στείλουν και να δεσμευτούν για άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, ο Scholz δεν θέλει να κλιμακώσει την αντιμπαράθση με τη Μόσχα.
Αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας κατασκευής όπλων.

Τρίτος παγκόσμιος Πόλεμος

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», φέρεται να είπε ο καγκελάριος Scholz σε μια νέα συνέντευξη στο Der Spiegel όταν ρωτήθηκε γιατί η Γερμανία δεν έχει στείλει βαριά όπλα.
Ορκίστηκε να μην «εισακούσει τις υπερβολικές εκκλήσεις» για να λάβει δυνητικά απερίσκεπτη δράση, σύμφωνα με περισσότερα από τη συνέντευξη:
Ερωτηθείς σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 γιατί πίστευε ότι η παράδοση των τανκς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα βιβλίο κανόνων που να αναφέρει πότε η Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί μετέχον μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξετάζουμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να συντονιστούμε στενά μεταξύ μας (σ.σ. στο ΝΑΤΟ)», σημείωσε.
«Η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ είναι κορυφαία προτεραιότητα για μένα.
Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», επισήμανε.

Εξάντληση αποθεμάτων

Προηγουμένως, φαινόταν να επικεντρώνει το επιχείρημά του κατά της αποστολής βαρέων όπλων στο γεγονός ότι ο ίδιος ο στρατός της Γερμανίας έχει εξαντλήσει τα αποθέματα και έτσι απλά είναι ανίκανος να στείλει τα όπλα του στην Ουκρανία.
Τώρα όμως το επιχείρημά του επικεντρώνεται ξεκάθαρα στην αποφυγή της άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Απάντησε επίσης στις εκκλήσεις για embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο:
«Δεν βλέπω καθόλου πώς ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα τερμάτιζε τον πόλεμο. Εάν Putin ήταν ανοιχτός σε οικονομικά επιχειρήματα, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αυτόν τον τρελό πόλεμο", είπε ο Scholz. .
"Δεύτερον, συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται απλώς για χρήματα.
Πρόκειται εντούτοις για την αποφυγή μιας δραματικής οικονομικής κρίσης και της απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εργοστασίων που δεν θα άνοιγαν ποτέ ξανά τις πόρτες τους», κατάληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης