Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν όπλα του ΝΑΤΟ στην Οδησσό, προέλαση σε Izyum έως Zaporizhia – Έφοδος στο Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν όπλα του ΝΑΤΟ στην Οδησσό, προέλαση σε Izyum έως Zaporizhia – Έφοδος στο Azovstal
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin θα επισκεφθούν την Ουκρανία στις 24 Απριλίου 2022

(upd7) Την στιγμή που ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Blinken και ο υπουργός εθνικής άμυνας Austin επισκέπτονται την Ουκρανία στις 24 Απριλίου 2022… οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ στην Οδησσό και συνέχισαν την προέλαση τους από το Izyum βόρεια κοντά στο Kharkiv έως νότια στην Zaporizhia κοντά στην Kherson.
Και ενώ  συνεχίζουν ασταμάτητα να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη, το Κίεβο ζητά από τη Ρωσία «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη, τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και έναν ειδικό γύρο συνομιλιών για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.
Παράλληλα,  σε μήνυμα του για το Πάσχα ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δεσμεύεται ότι δεν θα καταστρέψει καμία ορδή ή κακία τη χώρα του.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν εκ νέου το εργοστάσιο Azovstal, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατώτες της Μαριούπολης.

Νέα επίθεση στο Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Oleksiy Arestovich.
Ο Arestovich έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Azovstal και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Η Ουκρανία ζητεί ειδικές διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία πρότεινε να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του χαλυβουργείου Azovstal της Μαριούπολης, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Arestovich.
Πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.


Το Κίεβο ζητά εκεχειρία

Ασταμάτητα οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη, όπως δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Mykhailo Podolyak, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.
«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», σημείωσε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak.
Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία «να αναλογιστεί τα απομεινάρια της φήμης της» και ζήτησε «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη» και την άμεση δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και έναν ειδικό γύρο συνομιλιών για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.

Zelensky: Eξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νίκη της Ουκρανίας - Δεν θα μας καταστρέψει καμία κακία

Στη δέσμευση ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του προέβη στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, ο οποίος μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό τόνισε ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.
«Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μας καταστρέψει καμία ορδή ή κακία», ανέφερε ο Zelensky και πρόσθεσε πως «θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ -όπως και οι περισσότεροι από εμάς-δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα».
«Δώσε σε κάθε αγόρι και σε κάθε κορίτσι μια χαρούμενη παιδική ηλικία, νεότητα και γηρατειά ώστε τουλάχιστον να σβήσουν οι αναμνήσεις της φρικτής παιδικής τους ηλικίας στη διάρκεια του πολέμου», προσευχήθηκε ο Zelensky.
«Φρόντισε τις μητέρες μας, δώσε υπομονή σε αυτές που περιμένουν έναν γιο ή μια κόρη να επιστρέψουν από τον πόλεμο», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «δώσε υπομονή σε αυτούς που, δυστυχώς, δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν από το μέτωπο».
«Μην ξεχνάς τη Μαριούπολη και τους ηρωικούς της υπερασπιστές. Μπορεί να καταστραφούν οι τοίχοι, αλλά δεν μπορούν να καταστραφούν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται το πνεύμα των μαχητών μας, το πνεύμα όλης της χώρας», κατέληξε.

Μεγάλο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν ένα τερματικό σταθμό υλικοτεχνικής υποστήριξης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό, όπου ήταν αποθηκευμένη μια παρτίδα ξένων όπλων.
Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων κατέστρεψαν οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ήταν αποθηκευμένα κοντά στην Οδησσό στην Νότια Ουκρανία…

Σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις, τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν 22 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με αερομεταφερόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων στις 23 Απριλίου, σκοτώνοντας έως και 200 ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας 30 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα.

Στις περιοχές Ilyichevka και Kramatorsk καταστράφηκαν τρεις αποθήκες όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Επίσης, ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 79 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων τρία συγκροτήματα Buk-M1 και ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Tor. Επίσης επλήγησαν έξι θέσεις διοίκησης, 52 περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και 16 αποθήκες πυραύλων και πυροβολικού. όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα.

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν επίσης τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στις περιοχές των οικισμών Izyum και Kherson, συμπεριλαμβανομένου ενός Bayraktar TB-2 πάνω από τον οικισμό Lozovaya, στην περιοχή Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις με πυραύλους και πυροβολικό έπληξαν 102 στόχους AFU, συμπεριλαμβανομένων έξι θέσεων διοίκησης και 10 θέσεων πυροβολικού.

Τι έχει καταφέρει ο ρωσικός στρατός;

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει τις εξής δυνάμεις και οπλικά συστήματα των Ουκρανών

141 αεροσκάφη
110 ελικόπτερα
541 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα
264 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα
1.479 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
278 εγκαταστάσεις πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων
1.081 πυροβόλα έχουν καταστραφεί, πυροβολικό πεδίου και όλμους, καθώς και
2.321 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin θα επισκεφθούν την Ουκρανία.
Θα είναι οι πρώτοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που θα επισκεφθούν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
«Θα συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών Blinken και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ που έρχονται σε εμάς» ανέφερε ο Volodymyr Zelensky.

Ο Biden αποφάσισε να στείλει δύο κορυφαίους υπουργούς του στην Ουκρανία μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού στο Κίεβο.
Ο Zelensky θα ζητήσει περισσότερα όπλα από τους αμερικανούς ώστε να αντιμετωπίσει η Ουκρανία τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο Zelensky αναφερόταν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που μόλις ενέκρινε ο Λευκός Οίκος και υπάρχουν αναφορές για ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021 και 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία έχουν χορηγηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Επικρίσεις για τον Biden

Υπήρξαν πιέσεις ώστε ο αμερικανός Πρόεδρος Biden να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά υπήρχαν θέματα ασφαλείας στην προετοιμασία.
Ο Zelensky τόνισε ότι θα περιμένουμε την ώρα που η κατάσταση ασφαλείας θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να έρθει και να μας μιλήσει.
Σύμφωνα με την The Hill , ούτε το Πεντάγωνο ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασαν άμεσα την αποκάλυψη του Zelensky ότι ο αρχηγός του Πενταγώνου και ο υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει στην Ουκρανία, πιθανότατα λόγω του κινδύνου ασφαλείας…

Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων από Izyum έως Zaporizhia

Η Ρωσία συνέχισε να διεξάγει χερσαίες επιθέσεις μικρής κλίμακας σε πολλά σημεία κατά μήκος του μετώπου από το Izyum μέχρι την περιφέρεια Zaporizhia
Οι στόχοι των ρωσικών επιθέσεων γύρω από την πόλη Izyum-Donetsk αποσαφηνίζονται.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να επιδιώξουν να φτάσουν στον δρόμο Izyum-Debaltseve κατά μήκος δύο ή περισσότερων αξόνων για να περικυκλώσουν μια μεγάλη συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στις 23 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Rubizhne και την Popasna ενδέχεται να επιδιώξουν να περικυκλώσουν την περιοχή Severodonetsk - Lysychansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις σε Rubizhne, Popasna και Marinka στις 23 Απριλίου, σημειώνοντας μικρά εδαφικά κέρδη.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην προετοιμασία να επιτεθούν στο Severodonetsk.
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξένοι δημοσιογράφοι εντόπισαν ρωσικές δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα του Rubizhne, όπου οι οδομαχίες συνεχίστηκαν.
Οι ρωσικές δυνάμεις διέκοψαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην Avdiivka, ακριβώς βόρεια της πόλης του Donetsk, αφού στόχευαν σταθερά τον οικισμό όλη την εβδομάδα.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν μια περιορισμένη επίθεση στην περιφέρεια Zaporizhia, αλλά σταμάτησαν τις χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις στη βόρεια περιφέρεια Kherson στις 23 Απριλίου.
O βασικός στόχος είναι να σταματήσουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιοχή ή να εξασφαλίσει τον αυτοκινητόδρομο N15.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι ένα ρωσικό BTG από την 19η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων του 58ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Zaporizhia.
Αυτή η μονάδα ήταν πιθανώς μία από τις τρεις που στάλθηκαν στη Μελιτόπολη στις αρχές Μαρτίου και δεν είναι πιθανότατα νέα μονάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούν ξεχωριστές μονάδες της 8ης και 49ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, του 22ου Σώματος Στρατού, των παράκτιων στρατευμάτων της Μαύρης Θάλασσας και των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων για να διατηρήσουν τα κατεχόμενα σύνορα στη νότια Ουκρανία.

Επλήγησαν 423 ουκρανικές θέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις με πυραυλικές επιθέσεις και πυρά πυροβολικού έπληξαν 423 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε την Κυριακή (24/4/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Igor Konashenkov.
«Τα στρατεύματα έπληξαν 423 ουκρανικές θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο Konashenkov, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα χτυπήθηκαν 26 θέσεις διοίκησης, 367 σημεία συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και 25 θέσεις πυροβόλων όπλων

Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα διοικητήριο του 49ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων σε μια απροσδιόριστη θέση πρώτης γραμμής στη νότια Ουκρανία στις 22 Απριλίου.
Το Ουκρανικό Κέντρο Αντίστασης ανέφερε επίσης ότι ένα οργανωμένο κίνημα αντίστασης σκότωσε 100 Ρώσους από την έναρξη του πολέμου…

Θύματα στο Luhansk

Ένας αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός αμάχων έχασε την Κυριακή (24/4/2022) τη ζωή του από το ρωσικό σφυροκόπημα της περιοχής του Luhansk, στην Ουκρανία, έγινε γνωστό από τον τοπικό κυβερνήτη Sergei Gidai.
Σε ένα βίντεο με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα, ο Sergei Gidai είπε «σήμερα, για μία ακόμη φορά, σκοτώθηκαν άμαχοι.
Οι συμπατριώτες μας.
Οι Ρώσοι δεν θεωρούν τίποτα ιερό».
Ζ1.png

Ζ2.png

Ζ3.png

Ζ4.png
Ζ5.png

Luhansk: Στους 8 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς - Ένας νεκρός στο Dnipropetrovsk

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Serhiy Gaidai,
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Dnipropetrovsk δήλωσε ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύκτα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

ΟΗΕ: Εκεχειρία στη Μαριούπολη

O OHE απηύθυνε την Κυριακή (24/4/2022) έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.
«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές.
Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται.
Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Amin Awad.
Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Azov και κυρίως το χαλυβουργείο Azovstal, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης