Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απέτυχε το 7ετές ομόλογο παρά την πολιτική αναβάθμιση από S&P – Ορατές οι 850 μον. υπό όρους 800 μον. στο χρηματιστήριο

Απέτυχε το 7ετές ομόλογο παρά την πολιτική αναβάθμιση από S&P – Ορατές οι 850 μον. υπό όρους 800 μον. στο χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο αξίζει 850 μονάδες και υπό όρους οι 800 μονάδες όπου θα θεωρείται όμως υποτιμημένη αγορά
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα εν μέσω διεθνούς κρίσης ομολογουμένως αλλά με ένα μεγάλο πρόβλημα άλυτο το μη βιώσιμο χρέος προχώρησε στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,51%...
Η έκδοση ήταν από πλευράς ποιοτικών στοιχείων μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.
Σε προσφορές 4,8 δισεκ, σε εκδήλωση ενδιαφέροντος ευτυχώς που συμμετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες, σε επιτόκιο ένα ομόλογο 7ετές που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε 5ετές δεν μπορεί να έχει επιτόκιο 2,51% όταν… πριν ένα χρόνο στα 5 χρόνια η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκια κάτω του 0,10%.
Η Ελλάδα βιώνει την νέα κανονικότητα ή κατά το ορθότερο την πραγματικότητα καθώς επιτόκια π.χ. στο 10ετές ομόλογο στο 0,54% ήταν ακραία στρεβλωμένα.
Η Ελλάδα δεν δικαιολογούσε τόσο χαμηλά επιτόκια ήταν μια ακραία στρέβλωση λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης και των 35-36 δισεκ ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.
Εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ το ελληνικό δημόσιο στα 10ετή ομόλογα θα εμφάνιζε επιτόκια 3,5% με 4%... όπως εδώ και μήνες υποστηρίζει το bankingnews.

H έκδοση του 7ετούς ομολόγου ήταν αποτυχημένη και παρά την πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s

Πάλι έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ως bankingnews ότι η Standard and Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές στις 22 Απριλίου μετά από πολιτική παρέμβαση.
Χωρίς αυτή την πολιτική αναβάθμιση η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επανεκδώσει το 7ετές ομόλογο η δημοπρασία του οποίου ήταν αποτυχημένη…

Είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει

Έχει καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική οικονομία είναι κραταιά, έχει βιώσιμο χρέος και όσο η ΕΚΤ αγοράζει ή στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το ερώτημα είναι το εξής.
Εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ θα μπορούσαν να σταθούν μόνα τους τα ελληνικά ομόλογα;
Η απάντηση είναι όχι, σε καμία περίπτωση.
Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι παραπαίουσα οικονομία, συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος που με τρικ και ωραιοποιήσεις στις παραδοχές των εκθέσεων βιωσιμότητας… παρουσιάζεται ως βιώσιμο.
Η Ελλάδα λοιπόν δεν άξιζε την αναβάθμιση σε ΒΒ+ και όσο κατασκευάζεται ένα πλασματικό περιβάλλον βιωσιμότητας της οικονομίας λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο θα ναρκοθετείται η πορεία της Ελλάδος…

Το ελληνικό χρηματιστήριο αξίζει 850 μονάδες και υπό όρους οι 800 μονάδες όπου θα θεωρείται όμως υποτιμημένη αγορά

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας.
Η οικονομία έχει τα μαύρα της χάλια.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν εξυγιανθεί δεν κινδυνεύουν από χρεοκοπία ή κεφαλαιακή ανεπάρκεια αλλά η οικονομία που είναι η μεγάλη εικόνα συνεχίζει… να είναι προβληματική.
Εάν οι επενδυτές διερωτώνται γιατί δεν ανακάμπτει το χρηματιστήριο καιρός είναι να δουν την μεγάλη εικόνα της Ελλάδος, της οικονομίας της.
Όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος, όσο τα επιτόκια αυξάνονται από τις κεντρικές τράπεζες και όσο ο πληθωρισμός ναρκοθετεί την ανάπτυξη και υποχρεώσει ή διασύρει την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών… τόσο θα αποκαλύπτεται η γύμνια της ελληνικής οικονομίας.
Οι επενδυτές μπορεί να εστιάζουν σε διάφορα γεγονότα π.χ. 12 Μαίου στον δείκτη MSCI αλλά στην πράξη… το fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι 850 μονάδες που σημαίνει discount 918 μονάδες τρέχουσα τιμή – 850 μονάδες δίκαιη τιμή = έκπτωση ή discount -7,5% περίπου.
Σε ένα σενάριο όπου η κατάσταση διεθνώς επιδεινωθεί… δεν θα αποκλείαμε ξανά να δούμε τις 800 μονάδες που σημαίνει πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου -13%...

Οι 850 μονάδες εμπεριέχουν λιγότερο ρίσκο για τους επενδυτές, οπότε οι 850 μονάδες αναδεικνύουν πιο δίκαια το ρίσκο χώρας όχι με όρους CDS δηλαδή του ασφαλίστρου στα ομόλογα έναντι του ρίσκου χώρας αλλά το πώς αποτιμάει η χρηματιστηριακή αγορά την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης