Ορισμένες δυτικές εταιρείες, που είχαν ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αντιμετωπίζουν απίστετες δυσκολίες και υπερβολικό κόστος στην ολοκλήρωση της διακοπής των δραστηριοτήτων στη χώρα, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εταιρείες από διάφορους οικονομικούς κλάδους -από το πετρέλαιο μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία- δεν έχουν καμία πιθανότητα να φύγουν ανώδυνα από τη ρωσική αγορά.
Τα εμπόδια
Οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι: λίγοι πιθανοί αγοραστές για τις επιχειρήσεις τους, δαπανηρές επιλογές εξόδου και αβέβαιες προοπτικές για οποιαδήποτε μελλοντική απόδοση.
Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες είναι απρόθυμες να πουλήσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις τους στην κυβέρνηση ή σε τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορεί να μπουν στη μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.
Η παγίδα
Πολλές δυτικές εταιρείες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έχουν βρεθεί παγιδευμένες μεταξύ της προοπτικής απαλλοτρίωσης από τη Ρωσία, της πώλησης σε ντόπιους που έχουν πιαστεί από κυρώσεις ή προσπαθούν να αναζητήσουν επενδύσεις από Κινέζους ή αγοραστές της Μέσης Ανατολής που μπορεί να είναι πιο ελεύθεροι να κάνουν συμφωνίες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δείξει μικρή όρεξη.
Η SocGen είναι ένας από τους λίγους δυτικούς ομίλους που συμφώνησαν με επιτυχία να πουλήσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις της.
Η Rosbank, στην οποία έλαβε για πρώτη φορά μειοψηφικό μερίδιο το 2006, ήταν εδώ και καιρό η πηγή εσωτερικών εντάσεων εν μέσω κρίσιμων ερωτημάτων από τους επενδυτές για τη συνολική πορεία της επενδυσεις.
Παρά το γεγονός ότι τελικά έγινε κερδοφόρα το 2016, οι τραπεζίτες επαίνεσαν την πώληση — την οποία η τράπεζα διαπραγματεύτηκε μόνη της — ως έναν καθαρό και αποτελεσματικό τρόπο εξόδου.
«Είναι αδύνατο να συνεχιστεί η δραστηριότητα στη Ρωσία και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον οποίο μπορείς να πουλήσεις.
Όλοι οι άλλοι είναι σε καθεστώς κυρώσεων.
Δεν μπορείτε πραγματικά να πολήσει κάποιος σε έναν Κινέζο αγοραστή εάν του ζητηθεί να παραμείνει ουδέτερος.
Η [SocGen] διαπραγματεύτηκε πολύ καλά», σημείωσε άτομο από βιομηχανική εταιρεία που προσπαθεί να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά.
Πολύπλοκη διαδικασία
Για όσους αποχωρούν, το κόστος και η πολυπλοκότητα είναι υψηλά.
Η καπνοβιομηχανία Imperial Brands δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μεταβιβάζει τις ρωσικές της δραστηριότητες σε επενδυτές που εδρεύουν στη χώρα και εκτίμησε μια καθαρή διαγραφή αξίας περίπου 225 εκατ. στερλίνες.
Η British American Tobacco θα ολοκληρώσει σύντομα τη μεταφορά των δταστηριοτήτων της στην SNS στη Μόσχα, δήλωσε η ρωσική εταιρεία, χωρίς να γίνει γνωστο το τίμημα..
Η αγορά των μετάλλων
Τον περασμένο μήνα, η καναδική Kinross Gold σύναψε συμφωνία για να εκχωρήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην Highland Gold, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον μεγιστάνα εξόρυξης Vladislav Sviblov, έναντι 680 εκατομμυρίων δολαρίων σε κλιμακωτές πληρωμές σε μετρητά.
Ανέλαβε τον έλεγχο στη Highland το 2020, αφού αγόρασε το 40% των μετοχών από τον ολιγάρχη Roman Abramovich που είχε υποστεί κυρώσεις και άλλους επενδυτές.
Πριν από τον πόλεμο, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει τη αξία για τα ρωσικά ορυχεία Kinross έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια,
Παράκαμψη των κυρώσεων
Ορισμένες εταιρείες αναζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τις συμφωνίες με εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ο γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος CMA CGM αγόρασε πρόσφατα τον όμιλο logistics Gefco από τους Russian Railways με μια συναλλαγή σε δύο στάδια.
Η Gefco απαναγόρασε τις μετοχές της, επιτρέποντας στην CMA CGM να μην χρειαστεί να παραδώσει τα κεφάλαια απευθείας στο ρωσικό όμιλο.
Άλλες που πέτυχαν να πουλήσουν σε εγχώριους παίκτες είναι η Schneider Electric, η Publicis και η Inchcape, η οποία έχει εκχωρήσει τις μεταφορές και τις πωλήσεις της για BMW, Toyota και Jaguar Land Rover στη Ρωσία για 63 εκατομμύρια στερλίνες.
Ο Duncan Tait, διευθύνων σύμβουλος της Inchcape, δήλωσε: «Η γενική άποψη [από τους μετόχους] ήταν ότι δεν θα λάβετε τίποτα από την επιχείρηση και υπήρχε η ανησυχία ότι θα κοστίσει πραγματικά χρήματα εάν διατηρήσετε την επιχείρηση και την καταστρέψετε».
Πολλές επιχειρήσεις ανησυχούν για τις συναλλαγές τους με οποιονδήποτε επίσημο ρωσικό αντισυμβαλλόμενο ή άλλα άτομα ή ομάδες που ενδέχεται να υπόκεινται ακόμη σε κυρώσεις. «Είναι σαν να κλείνουν οι τοίχοι». . ;
Ακυρώνω τη συμφωνία ή τιμωρείται ο αγοραστής;» δήλωσε σύμβουλος.επχειρήσεων στη Ρωσία.
Δεν δηλώσαμε ποτέ ότι θα μείνουμε στη Ρωσία.
Απλώς δεν έχουμε δηλώσει ότι θα φύγουμε από τη Ρωσία, κάτι που είναι λίγο διαφορετικό", σημειωσε
Προσωπική εμπλοκή
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι πολλά στελέχη της Δύσης έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε συζητήσεις γύρω από τις πωλήσεις που θα μπορούσαν να τους εκθέσουν προσωπικά σε παραβιάσεις των κυρώσεων.
Η εναλλακτική επιλογή για την αποεπένδυση είναι η εύρεση διεθνών πλειοδοτών.
Αλλά ο εμπειρογνώμονας αναδιάρθρωσης είπε ότι ήταν λιγότερα από όσα περίμεναν.
«Όλοι θα ήθελαν να λυθεί αυτό από τους Κινέζους, τους Ινδούς και τους Τούρκους γιατί είναι καθαρό και εύκολο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι [οι αγοραστές] είναι κυρίως Ρώσοι».
Η περιπέτεια και η συμφωνία - εφιάλτης της Shell
Η Shell βρίσκεται σε «πρώιμες διαπραγματεύσεις» με την Cnooc, την CNPC και τη Sinopec σχετικά με την πώληση του μεριδίου της 27,5% στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2, αλλά ένας βετεράνος του κλάδου την χαρακτήρισε «μια διαπραγμάτευση εφιάλτη» επειδή οποιαδήποτε κινεζική συμφωνία πιθανότατα θα γίνει με ιδιαίτερα μειωμένο τίμημα και απαιτε΄ίται διμερή πολιτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Ένας Τούρκος σύμβουλος ενέργειας πρότεινε η ιταλική Saipem να μεταβιβάσει τις μετοχές της σε μια εταιρεία που βοηθά στην κατασκευή του Arctic LNG 2, ενός έργου φυσικού αερίου, στον Τούρκο εταίρο της Ronesans.
Η βελγική ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του μερίδιού της στη ρωσική και ουκρανική κοινοπραξία με την Anadolu Efes.
Ωστόσο, οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές προς το παρόν, εκφράζοντας ανησυχίες για επιπλοκές με τη χρηματοδότηση εξαγορών, η οποία προέρχεται κυρίως από δυτικές τράπεζες.
Να.. μείνουν στη θέση τους
Η τελική επιλογή για τις πολυεθνικές εταιρείες είναι να μείνουν στη θέση τους.
Ένας σύμβουλος προειδοποίησε σχετικά με την πολυπλοκότητα της συνέχισης της δραστηριότητας στη Ρωσία.
«Οι προμήθειες ενέχεται να γίνονται εκτός Ρωσίας, οι οικονομικές συναλλαγές και η αδειοδότηση εμπορικών σημάτων, περιουσιακών στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας όμως όχι — πώς το χειρίζεστε αυτό;» σημείωσε.
Τα εναλλακτικά σχέδια
Πολλές ξένες εταιρείες έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει πίσω από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση αποχώρησης — έστω και μόνο ενώ αναζητούν την λιγότερο επώδυνη επιλογή.
Ο καθηγητής Jeffrey Sonnenfeld στο Yale School of Management εντοπίζει σχεδόν 200 από μια λίστα 750 που κατηγοριοποιεί ως αρνητές εξόδου ή μείωσης της δραστηριότητας στη Ρωσία.
Η TotalEnergies, η οποία κατέχει συμμετοχή 19,4% στην εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek PJSC και μετοχές σε μεγάλα έργα LNG, δήλωσε ότι σταματά τις νέες επενδύσεις ως την έναρξη της αποχώρησής της, αν και σταμάτησε να προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιό της σε έργα εξαιτίας των κυρώσεων.
Είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που έχει εκφράσει ανοιχτά αμφιβολίες για την αποχώρηση από τη Ρωσία ή τουλάχιστον την πώλησή της σε ολιγάρχες.
«Ποτέ δεν δηλώσαμε ότι θα μείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε ο CEO Patrick Pouyanné.
«Απλώς δεν έχουμε δηλώσει ότι θα φύγουμε από τη Ρωσία, η οποία είναι λίγο διαφορετική προσέγγιση», αφού προηγουμένως τονίσαμε ότι η αποχώρηση θα επέστρεφε πολύτιμους πόρους «δωρεάν στον κ. Putin».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών