Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σενάριο φωτιά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - Επιβεβαίωση Bankingnews

Σενάριο φωτιά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - Επιβεβαίωση Bankingnews

Η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δυσμενές σενάριο

Σχετικά Άρθρα

Σενάριο φωτιά για πληθωρισμό 7,6% και επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,1% για το 2022 ενσωματώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στη Κομισιόν με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης στα 4,4 δισ. ευρώ με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δυσμενές σενάριο για παράταση του υψηλού πληθωρισμού και φρενάρισμα της ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα λόγω της συγκράτησης της καταναλωτικής δαπάνης από τα νοικοκυριά.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται μία πιο απότομη και μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εμπορεύματα εντός του 2022 θα εκτόξευε το πληθωρισμό στο 7,6% από 5,6% που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα προσγείωνε την ανάπτυξη στο 2,1% από 3,1%. Κι αυτό γιατί ο μεγαλύτερος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες πληθωρισμός θα προκαλούσε απώλεια άλλης μίας μονάδας στην ανάπτυξη.

Επίσης ισχυρά χτυπήματα θα δέχονταν η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,3 μονάδες οι εξαγωγές κατά 1,7 μονάδες και οι επενδύσεις κατά 2,2 μονάδες.
Στο Πρόγραμμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία» και σημειώνεται πώς «είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Ωστόσο υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για χαμηλότερο κατά μία μονάδα πληθωρισμό σε σχέση με τη βασική πρόβλεψη που θα οδηγούσε σε υψηλότερη κατά μισή μονάδα ανάπτυξη με την ιδιωτική κατανάλωση να ενισχύεται κατά 0,6 μονάδες τις επενδύσεις κατά 1,1 και τις εξαγωγές κατά 0,8 μονάδες.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει ακόμα επιπλέον μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021 για την επούλωση των πληγών από το κύμα ανατιμήσεων με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι για φέτος να αυξάνεται στα 4,336 δισ. ευρώ έναντι 991 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος 3,614 δισ. ευρώ να κατευθύνονται στις επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέρχονται στα 324 εκατ. ευρώ, στα 130 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα και στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιδότηση θέρμανσης.
Τονίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο του 2022 ψηφίστηκαν για τον τακτικό προϋπολογισμό συμπληρωματικές χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
Μέρος αυτού του προϋπολογισμού διατέθηκε σε κάποια μέτρα και τα υπόλοιπα προορίζονται να καλύψουν δαπάνες καθώς και πιθανά πρόσθετα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους.

Περίπου 1 δισ ευρώ υπολογίζεται το ποσό που έχει απομείνει από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.
Έως 2 δις ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από τα έσοδα ρύπων και ΕΛΑΠΕ από τον Μάιο και μετά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό το ποσό θα προκύψει από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, δηλαδή του λογαριασμού που αποπληρώνει τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και συστήθηκε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με κονδύλια που έχουν προκύψει από τα έσοδα των Δημοπρασιών των Ρύπων, αλλά και από τα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν διατεθεί συνολικά 2,5 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Μάριος Χριστοδούλου

Τι ανέφερε το «bankingnews» από τις 28 Μαρτίου 2022

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5%, υψηλότερο έλλειμμα λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα στήριξης και του κύματος των «κόκκινων» οφειλών από φόρους και μέσο πληθωρισμό άνω του 6% προβλέπουν οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2022.Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα σταλεί τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώνει τους δανειστές ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά επιβράδυνσης με τον πήχη της ανάπτυξης να τοποθετείται στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%.

Πέρα από το βασικό στο ελληνικό κείμενο περιλαμβάνεται και δυσμενές σενάριο που ρίχνει ακόμη πιο χαμηλά στο 2,5% το ρυθμό της ανάκαμψης εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες ραγδαίες ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.
Σε αυτή την περίπτωση τα πλήγματα στον ρυθμό μεγέθυνσης θα γίνει ισχυρότερα ενώ ο λογαριασμός της ζημιάς στην πραγματική οικονομία θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Πέραν της επιβράδυνσης στο ΑΕΠ, το πιο ανησυχητικό για τους θεσμούς είναι η «ρευστότητα» του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα που, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, βαίνει συνεχώς κινούμενος λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια που αυξάνει τη δυναμική των μέτρων, ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επειδή τα χρήματα από το ειδικό ενεργειακό ταμείο έχουν αρχίσει να τελειώνουν, πολύ σύντομα θα απαιτηθούν κονδύλια από το κεντρικό ταμείο του προϋπολογισμού, κάτι που θα κάνει δυσκολότερη τη δημοσιονομική διαχείριση. Μετά τα νέα μέτρα των 450 εκατ. ευρώ έναντι της ακρίβειας ο στόχος για συγκράτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,2% του ΑΕΠ έχει βγει από τον χάρτη και κινείται προς το 1,5% - 1,6% του ΑΕΠ με σοβαρό το ενδεχόμενο να ξεπεράσει ακόμη και το 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο εφόσον υπάρξει νέα δέσμη παρεμβάσεων που είναι το πιο πιθανό.
Το μεγάλο χτύπημα στη πραγματική οικονομία προέρχεται από την άνευ προηγούμενη εκτίναξη των τιμών το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα και από τη διασπορά της ακρίβειας σε πρώτες ύλες και είδη διατροφής που σύμφωνα με τους υπολογισμούς διεθνών οργανισμών και αναλυτών θα ανεβάσουν τη ταχύτητα του πληθωρισμού κατά 1,5-2 μονάδες.
Τα στοιχεία από τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ σηματοδοτούν νέο άλμα του πληθωρισμού το Μάρτιο στα επίπεδα του 8% από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο ενώ το συνεχιζόμενο χωρίς φρένα ράλι των τιμών προοιωνίζεται υψηλές πτήσεις και τους επόμενους μήνες τουλάχιστον έως τον ερχόμενο χειμώνα.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο όχι μόνο για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και για επιμήκυνση της διάρκειας της κρίσης που θα πλήξει με σφοδρότητα τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν σε πάνω από 6% την πρόβλεψη για το μέσο ετήσιο πληθωρισμό το 2022 όταν η αρχική εκτίμηση ήταν για 1%.
Την ίδια στιγμή μεγάλα αβεβαιότητα υπάρχει και με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, τα οποία αντί να μειώνονται με τα προγράμματα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θεσπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτά εξακολουθούν να φουσκώνουν επικίνδυνα. Η δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών ξεχείλισε τον Ιανουάριο φτάνοντας μια ανάσα από τα 113 δισ. ευρώ μετά τα χρέη των 803 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν από τις απλήρωτες υποχρεώσεις, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που νιώθει την κόκκινη καταιγίδα των φόρων να απειλεί ευθέως τις προοπτικές της οικονομίας.
Ο φόβος του υπουργείου Οικονομικών πηγάζει από το ενδεχόμενο να ενταθεί η «στάση πληρωμών» στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός δοκιμάζεται από τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών με την αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης