Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Προς ολοκλήρωση η αναδιάρθρωση της Μπήτρος – Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη συνέχεια

Προς ολοκλήρωση η αναδιάρθρωση της Μπήτρος – Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη συνέχεια
Η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης ανοίγει το δρόμο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του στις αγορές του χάλυβα, της παραγωγής ενέργειας και του real estate
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και δύο περίπου χρόνια ο όμιλος Μπήτρος, με την υποστήριξη των πιστωτριών Τραπεζών, υλοποιεί ένα απαιτητικό σχέδιο οργανωτικής, λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης.
Τμήμα του σχεδίου αυτού συνιστούσε η συναλλαγή της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ με τη ΣΙΔΜΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2020 και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική διαφοροποίηση του προφίλ και των μεγεθών του Ομίλου, αναφέρει η εταιρεία στον ετήσιο ισολογισμό.
Το επόμενο μεγάλο βήμα στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου είναι η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ.
Η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ είναι ήδη συμβατικά συμφωνημένη με τις πιστώτριες Τράπεζες και, βάσει της συμφωνίας, θα ακολουθούσε χρονικά τη συναλλαγή με τη ΣΙΔΜΑ.
Καθυστέρησε για διαδικαστικούς λόγους, που αφορούσαν στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνοντο και τα δάνειά τους προς τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ, αλλά βρίσκεται επί θύραις.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δανείων της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ.
Η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δύο βασικών εταιρειών του Ομίλου ανοίγει το δρόμο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του στις αγορές του χάλυβα, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και του real estate υπό εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις και με αναπτυξιακή στρατηγική.
Σύμφωνα με την εταιρεία, «βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις μας υποχρεώνουν να εστιάσουμε την προσοχή μας στα στοιχεία που διαμορφώνουν το οικονομικό περιβάλλον, μιας και επανεπιβεβαιώνουν ότι το απροσδόκητο είναι η νέα κανονικότητα».
Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επακόλουθων οικονομικών κυρώσεων, αυξάνουν σημαντικά το βαθμό αβεβαιότητας των εξελίξεων στην εγχώρια οικονομία κατά τη διάρκεια του 2022.
Βάσει των σημερινών δεδομένων, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ υποδιπλάσιο του προ της εισβολής προβλεπομένου, ήτοι της τάξης του 2,5%.
Η επαλήθευση στην πράξη του σεναρίου αυτού θα σημάνει ότι η χώρα μας θα αποφύγει το στασιμοπληθωρισμό και, υπό την προϋπόθεση της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, θα διατηρήσει ανοικτή την προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης με τη σταδιακή επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας στην ομαλότητα.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, οι εκτιμήσεις της διοίκησης ως προς την εξέλιξη των συνθηκών στις επί μέρους αγορές αναφοράς των δραστηριοτήτων του Ομίλου, έχουν συνοπτικά ως ακολούθως: Στην αγορά σιδήρου και χάλυβα, κατ’ αρχάς, αναφύονται σημαντικές προκλήσεις στην πλευρά της προσφοράς και των διεθνών τιμών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί προμηθευτές ενδιάμεσων και τελικών χαλυβουργικών προϊόντων καθώς και πρώτων υλών για την παραγωγή χάλυβα.
Εκ παραλλήλου, το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικός παράγοντας του συνολικού κόστους παραγωγής των χαλυβουργιών.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών δεδομένων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ελλείψεις διαθεσιμότητας, μακρείς και αβέβαιους χρόνους παράδοσης και υψηλές τιμές στα χαλυβουργικά προϊόντα μέχρι να αναδιαταχθούν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να ομαλοποιηθεί το κόστος της ενέργειας.
Από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης, ο βασικός ενδεχόμενος ανασταλτικός παράγοντας της αυξητικής τάσης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση των τιμών -όχι μόνον των χαλυβουργικών αλλά και πολλών άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα δομικά έργα και στα έργα πολιτικού μηχανικού- σε επίπεδα που δεν θα μπορούν να απορροφηθούν από τους προϋπολογισμούς των έργων. Άλλος παράγοντας με την ίδια επίδραση θα μπορούσε να είναι η μείωση της δραστηριότητας χαλυβοκαταναλωτικών μεταποιητικών μονάδων εξ αιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας και των τιμών ορισμένων πρώτων υλών.
Το βασικό σενάριο, πάντως, είναι ότι η εγχώρια ζήτηση χαλυβουργικών θα παραμείνει και το 2022 έντονη, ενισχυμένη και από τις αναμενόμενες εντός του έτους πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ε.Σ.Π.Α.
Στην αγορά της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι εξελίξεις αναμένονται σταθερές και χωρίς εκπλήξεις. Το συγκριτικά χαμηλό κόστος της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αντισταθμίζει σήμερα τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, συνεπώς το σύστημα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να διατηρήσει την ομαλότητα στην πληρωμή των παραγωγών από Α.Π.Ε.
Η αγορά των ακινήτων για χρήσεις που εντάσσονται στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics real estate) εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υπερθέρμανση, δεδομένης της έντονα αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης διαθεσιμότητας χώρων.
Όσον αφορά, τέλος, στην αγορά κατοικιών, η ζήτηση αναμένεται παροδικά να καμφθεί λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών πώλησης των νεόδμητων ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους δόμησης.
Βάσει των παραπάνω εκτιμήσεων, το 2022 αναμένεται να είναι μια ακόμη καλή χρονιά για τη ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ, με αυξημένους τζίρους (λόγω και της αύξησης των τιμών) και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.
Η ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ θα έχει ευκαιρίες να εξετάσει σχέδια βέλτιστης εκμετάλλευσης των ακινήτων της σε Ασπρόπυργο και Σίνδο, ενώ η ΜΠΗΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ δεν θα δυσκολευθεί να ρευστοποιήσει το υπόλοιπο των αποθεμάτων της στα επιδιωκόμενα επίπεδα τιμών.
Τέλος, τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθήσουν να εισρέουν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις στα ταμεία και των τριών θυγατρικών.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης