Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση
Αν περάσει 21 αμερικανικές Πολιτείες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τους θα απαγορεύσουν άμεσα την άμβλωση
Σχετικά Άρθρα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της ιστορικής απόφασης του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε το Politico.
Το προσχέδιο δείχνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αποφασισμένο να αλλάξει ριζικά την ισχύουσα νομοθεσία περί αμβλώσεων της ΗΠΑ, που εγγυώνταν τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος των γυναικών να προσφεύγουν σε άμβλωση σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της κύησης και υπό αυστηρούς όρους στο δεύτερο τρίμηνο. 
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, ο δικαστής Samuel Alito που ετοίμασε τη γνωμοδότηση, γράφει στο έγγραφο ότι η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, είναι «κατάφωρα λάθος».
Η απόφαση ήταν «τρομερά λάθος από την αρχή», αναφέρει το προσχέδιο.
«Είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», αναφέρεται επίσης.
Ο δικαστής Alito γράφει επίσης ότι το σκεπτικό της υπόθεσης ήταν «εξαιρετικά αδύναμο» και είχε «βλαπτικές συνέπειες».
«Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και τις παραδόσεις του έθνους», φέρεται να υποστηρίζει ο δικαστής.

Το σκεπτικό

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή οι οποίοι υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής έχει εμποδιστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η πλειοψηφία του Δικαστηρίου φαίνεται ότι πρόκειται να κρίνει νόμιμη τη νομοθεσία του Μισισιπή και ότι θα υπάρξουν πέντε ψήφοι για την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade.
Η επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το τέλος Ιουνίου.

Το έγγραφο αποτελεί πρώτο προσχέδιο

Η απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές σε αυτό, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.
Έτσι, τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Alito στις μεταξύ τους συζητήσεις, αναφέρει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο που διέρρευσε χαρακτηρίζεται ως  πρώτο προσχέδιο και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο.
Είναι γνωστό ότι οι ψήφοι των δικαστών αλλάζουν κατά τη διαδικασία σύνταξης.
Μετά την παρουσίαση προφορικών επιχειρημάτων και αφού διεξαχθεί ψηφοφορία, μέλος της ομάδας που πλειοψήφησε αναλαμβάνει να συντάξει το προσχέδιο της γνωμοδότησης.
Κατόπιν, το έγγραφο διανέμεται στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται τελεσίδικη μόνο αφού δημοσιοποιηθεί.
Ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε ο Λευκός Οίκος θέλησαν να σχολιάσουν τη διαρροή, τις πρώτες ώρες.

Αν περάσει 21 αμερικανικές Πολιτείες θα απαγορεύσουν άμεσα την άμβλωση

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται για την υπόθεση.
Το 1992, ο δικαστής Antony Kennedy άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, αρνούμενος να δώσει τη βασική πέμπτη ψήφο και να συμμετάσχει στην πλειοψηφία για να ανατρέψει την ιστορική απόφαση.
Εάν εκδοθεί ως απόφαση της πλειοψηφίας, η γνωμοδότηση του δικαστή Alito θα ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ. 
Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η καθε μία από τις αμερικανικές Πολιτείες να εφαρμόσει τη δική της νομοθεσία, και είτε να απαγορεύσει εντελώς τη διαδικασία είτε να θέσει περιορισμούς.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τους πάντως τουλάχιστον  21 αμερικανικές Πολιτείες θα απαγορεύουν άμεσα την άμβλωση

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί, η απόφαση «θα στερήσει το μισό έθνος από ένα θεμελιώδες, συνταγματικό δικαίωμα που απολαμβάνουν εκατομμύρια γυναίκες για περισσότερα από 50 χρόνια».

Διαδηλώσεις και οι πρώτες αντιδράσεις των Δημοκρατικών

Μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, διαδηλώτριες και διαδηλωτές υπέρ και κατά της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τους  διαδηλωτές κατά της νομιμότητας της άμβλωσης να φωνάζουν «η Roe v. Wade πρέπει να φύγει», ενώ υπέρμαχοι του δικαιώματος αυτού των γυναικών απαντούσαν «η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη».
«Κάντε κάτι, Δημοκρατικοί», ήταν επίσης ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλώτριες για το δικαίωμα στην άμβλωση, με αποτέλεσμα να υπάρξει, με αρκετές ώρες καθυστέρηση, η πρώτη πολιτική αντίδραση από την πλευρά των Δημοκρατικών στην είδηση, από την πλευρά των Δημοκρατικών που πήρε τη μορφή μιας κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και τη Γερουσία Chuck Schumer.
«Εάν το έγγραφο είναι ακριβές, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να επιβάλει τον μεγαλύτερο περιορισμό δικαιωμάτων τα τελευταία πενήντα χρόνια – όχι μόνο στις γυναίκες αλλά σε όλους τους Αμερικανούς», ανέφεραν οι δύο βουλευτές, και συνέχισαν: «Οι ψήφοι των δικαστών που διορίστηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους για την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade θα θεωρηθούν ως βδέλυγμα, μια από τις χειρότερες και πιο επιζήμιες αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης