Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Όλα μοιάζουν καλοκαίρι»… σε επιλεγμένους προορισμούς, όπου ανεβάζει στροφές ο τουρισμός

«Όλα μοιάζουν καλοκαίρι»… σε επιλεγμένους προορισμούς, όπου ανεβάζει στροφές ο τουρισμός
«Ποδαρικό» με 1 εκατ. αεροπορικές θέσεις κάνει ο Μάιος – Προβληματισμός σε περιοχές με χαμηλή πληρότητα
Σχετικά Άρθρα

Ένας Μάιος με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά και… γκάζια σε δημοφιλείς προορισμούς είναι ο μήνας που διανύουμε για την Ελλάδα, στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν που όλη η αγορά (και το οικονομικό επιτελείο) αναμένει με αγωνία.
Η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα είναι από τους προορισμούς που προβλέπεται να υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών έως τα μισά του μήνα και ακολουθούν η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος.
Οι κρατήσεις για τη σεζόν δεν εξελίσσονται όμως με τους ίδιους ρυθμούς σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός. Είναι ενδεικτικό ότι στα ηπειρωτικά και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι η Χαλκιδική, η Πιερία, αλλά και σε άλλες της Πελοποννήσου, όπως η Λακωνία, αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις διστάζουν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ανεβάζουν ρυθμούς τα αεροδρόμια

«Όπου υπάρχουν πτήσεις, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα αυτή την εποχή», εξηγεί επιχειρηματίας από την Πελοπόννησο για να τονίσει ότι η Καλαμάτα θα μπορούσε να δεχθεί αφίξεις από το εξωτερικό, σε αντίθεση με άλλους προορισμούς της Περιφέρειάς του που περιμένουν τις κρατήσεις ή καλύτερα, τις θετικές εκπλήξεις «της τελευταίας στιγμής».
Μάλιστα τονίζει ότι η «δίψα» του κόσμου για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια «εγκλεισμού» λόγω πανδημίας έχει «φουντώσει τελευταία, μετά και την άρση των μέτρων και είναι εμφανής σε όλο το διαδίκτυο, όπου η ζήτηση για την Ελλάδα αυξάνεται. Αυτό που κέρδισε η χώρα μας μέσα στα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, με την υποδειγματική διαχείριση και την εμπέδωση της ασφάλειας για τους τουρίστες, το εξαργυρώνει τώρα» σημειώνει και διαπιστώνει ροές από όλες τις βασικές αγορές – πλην της ρωσικής και ουκρανικής.
Προσθέτει όμως και μια πολύ σημαντική, κατά τον ίδιο, παράμετρο:
«Με ανοιχτά μόνο τα 3 στα 10 ξενοδοχεία πανελλαδικά, δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Επιπλέον η ακρίβεια έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε να έχουμε μια γεμάτη σεζόν (με κόσμο) και τα ταμεία άδεια», ισχυρίζεται.
Σύμφωνα δε, με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ έχουν κλειστεί 1 εκατομμύριο θέσεις (και περισσότερες) από το εξωτερικό έως τις 15 Μαΐου, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών προέλευσης και ακολουθεί η Γερμανία, με το γνωστό δίδυμο να είναι εξίσου το δυνατό και αυτής της χρονιάς, εκτός απροόπτου.
Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Κύπρος ακολουθούν και έπονται Ελβετία, Βέλγιο και ΗΠΑ. Ειδικά για την αμερικανική αγορά, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας είχε στις αρχές της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις με ανώτερα στελέχη των Delta Airlines, American Airlines και United Airlines, όπου διαπιστώθηκε ότι το ξεκίνημα έχει δυναμική και αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι πτήσεις με περισσότερες θέσεις, μεγαλύτερα αεροσκάφη και νέους προορισμούς. Έμφαση θα δοθεί με τις απευθείας πτήσεις και στον συνεδριακό τουρισμό από τις ΗΠΑ, όπως και στις χριστουγεννιάτικες και χειμερινές διακοπές Αμερικανών στην Ελλάδα.

Οι εισπράξεις και ο ποσοτικός στόχος

Το 2019 οι αφίξεις έφτασαν τα 31,3 εκατομμύρια και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 18, 2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 12,8% σε σχέση με το 2018. ΟΙ άνθρωποι του τουρισμού δεν αποκλείουν τα φετινά έσοδα να προσεγγίσουν εκείνα του 2019, ενώ θεωρούν ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί πετυχημένα, εάν επιτευχθεί έστω το 80% αυτών. Φέτος τον Ιανουάριο, οι εισπράξεις άγγιξαν τα 140 εκατ. ευρώ έναντι 230 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2019 και τον Φεβρουάριο τα 133 εκατ. έναντι 198 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2019.
«Όλα αυτά πάντοτε με την προϋπόθεση ότι ο παράγοντας της αβεβαιότητας που παραμένει ισχυρός δεν θα ανατρέψει τις καταστάσεις. Και μπορεί η ταξιδιωτική κίνηση να κάνει πρεμιέρα με το «δεξί» στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πως θα επηρεάσουν τελικά τον καταναλωτή οι ανατιμήσεις στα καύσιμα των αεροπλάνων από τον άλλο μήνα, εφόσον οι εταιρείες μετακυλήσουν τις αυξήσεις στην τσέπη του», σημειώνει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Κρήτη.
«Η τάση δείχνει ότι ο Ευρωπαίος είναι πολύ πιεσμένος και παρά τα «σύννεφα» του πολέμου στην Ουκρανία, δεν μοιάζει διατεθειμένος να αναβάλει τα σχέδιά του για διακοπές φέτος, όσο και αν του κοστίσουν ακριβότερα», εκτιμά ξενοδόχος που διατηρεί μονάδα στο Ιόνιο.
Διαπιστώνει παράλληλα ότι παρόλο που όλη η Ελλάδα δεν εμφανίζει την ίδια εικόνα σε πληρότητα, η αισιοδοξία παραμένει - αν και αυτές οι διακυμάνσεις όπως λέει, είναι ενδεικτικές ότι το καλοκαίρι θα αργήσει να φανεί στο σύνολο της χώρας. «Σε σχέση με τον Μάιο του 2019, εκτιμώ ότι αλλού είμαστε κοντά και αλλού υστερούμε σε ροές, δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Η πραγματικότητα δείχνει ότι εκτός απροόπτου θα έχουμε μια πολύ δυνατή υψηλή τουριστική περίοδο Ιούλιο και Αύγουστο και ίσως και Σεπτέμβριο, ενώ θα υπάρχουν και προορισμοί που θα πιάσουν και ίσως ξεπεράσουν τα νούμερα του 2019, αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί παντού με βάση τις σημερινές ενδείξεις», προσθέτει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης