Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι συνέβη; - Η FED ανακοίνωσε +0,50% αύξηση επιτοκίων και η Wall σημείωσε ράλι... επειδή απέφυγε το 0,75%

tags :
Τι συνέβη; - Η FED ανακοίνωσε +0,50% αύξηση επιτοκίων και η Wall σημείωσε ράλι... επειδή απέφυγε το 0,75%
Οι μετοχές εκτινάχθηκαν αφού ο πρόεδρος της Fed ανέφερε: «Μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή»
Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση της FED της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στις 4 Μαίου 2022 να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% την μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 22 χρόνια διαμορφώνοντας τα παρεμβατικά επιτόκια στο 0,75% με 1% δεν αποτέλεσε έκπληξη ήταν αναμενόμενη.
Μάλιστα και στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου αναμένεται και νέα αύξηση επιτοκίων 0,50%.

Η αύξηση των επιτοκίων πυροδότησε ράλι στην Wall Street με τον δείκτη βαρόμετρο S&P να αυξάνεται 3% στις 4.300 μονάδες και το ερώτημα είναι τι συνέβη;

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα;

Η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.

Ωστόσο η FED ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στο τραπέζι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι μετοχές εκτινάχθηκαν αφού ο πρόεδρος της Fed ανέφερε: «Μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή».
Οι επενδυτές πίσω από αυτή την αναφορά αξιολόγησαν ότι η FED θα μπορούσε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό χωρίς να σημειωθεί ύφεση στην οικονομία…

Ελάχιστοι υποστήριζαν αυξήσεις 0,75%

Και όμως, η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά ελάχιστοι ανέμεναν, αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75%, οπότε η απόφαση της FED να βγάλει από το τραπέζι την προοπτική για αυξήσεις επιτοκίων 0,75% ήταν το έναυσμα για να πυροδοτήσει ένα ράλι στην Wall Street που θα είναι μόνο πρόσκαιρο.

Η Standard Chartered ρωτά ρητορικά «γιατί τόση αισιοδοξία στην αγοράς;

Με βάση την Standard Chartered οι επενδυτές ανέμεναν εάν η FED θα υποστήριζε ρητά ή σιωπηρά την πιθανότητα αυξήσεων επιτοκίων κατά 0,75% ή εάν θα προχωρήσει σε επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Η βίαιη ανοδική αντίδραση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της μεγάλης απαισιοδοξίας που είχε κυριαρχήσει στην αγορά
Ο Πρόεδρος της Fed εστίασε ότι οι αυξήσεις 0,50% θα είναι ο κανόνας, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη θα εξελιχθούν όπως έχει προβλεφθεί, αλλά δεν ενέκρινε αυξήσεις 0,75%.
Η FED ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού στα μηνιαία στοιχεία (ενώ έδειξε ότι η Fed ήθελε να δει συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται).
Συνολικά, ο τόνος ήταν πολύ πιο ισορροπημένος από ότι στις συνεδριάσεις της FED τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο 2022.

Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί

Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί καθώς εξελίσσεται το 2022, ωστόσο κάποια στιγμή η Fed θα μπορούσε να αλλάξει την στρατηγική της και να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων.
Για την ώρα δικαιώνεται η Goldman Sachs που είχε προβλέψει ότι ο Μάιος θα είναι θετικός μήνας για την Wall Street.
Yπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια: σύμφωνα με το SpotGamma, οι 4.300 μονάδες εξακολουθούν να είναι σημείο αντίστασης στον S&P, αλλά μπορεί η άνοδος να συνεχιστεί λίγο ακόμη.

Οι απαισιόδοξοι

Ορισμένοι προειδοποιούν ότι όχι μόνο υπάρχει στο τραπέζι… αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% αλλά ακόμη και 1% σε μια συνεδρίαση… και ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια bear market αγορά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης