Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ δεν παίρνει στα σοβαρά τις... πυρηνικές απειλές - Πότε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ δεν παίρνει στα σοβαρά τις... πυρηνικές απειλές - Πότε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;
Ενώ διευρύνονται τα σενάρια ότι ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα μετατρεπόταν γρήγορα σε έναν πυρηνικό, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να συνυπολογίζεται στη δυτική προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ προέβη σε μια... μυστήρια δήλωση για το ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τις απειλές ενός πυρηνικού πολέμου .
«Η τρέχουσα γενιά πολιτικών του ΝΑΤΟ σαφώς δεν παίρνει στα σοβαρά την πυρηνική απειλή», είπε ο πρεσβευτής Antonov στο Newsweek . 
Ενώ διευρύνονται τα σενάρια ότι ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα μετατρεπόταν γρήγορα σε έναν πυρηνικό, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να συνυπολογίζεται στη δυτική προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δίνουν όπλα στη χώρα και μοιράζονται ανοιχτά πληροφορίες με τους Ουκρανούς που χρησιμοποιούνται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.
Εκτός από την ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία, 
οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εγκαταλείψει τη διπλωματία με τη Μόσχα .

Η δυτική στάση κινδυνεύει σαφώς να πυροδοτήσει έναν άμεσο πόλεμο με τη Μόσχα, ωθώντας τους Ρώσους αξιωματούχους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. 
Ωστόσο, οι ΗΠΑ 
κατήγγειλαν τις ρωσικές προειδοποιήσεις ως άστοχες απειλές και συνεχίζουν να κλιμακώνουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο. 
Ο Αντόνοφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας στα πιθανά σενάρια όπου θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. 
Είπε ότι 
«μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση στη χρήση ΟΜΚ κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της ή σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας μας όταν τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν περίπου το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων, αλλά σήμερα, υπάρχει μόνο μία σημαντική συνθήκη ελέγχου των όπλων μεταξύ των δύο εθνών, η συνθήκη START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυραύλων, βομβαρδιστικών και πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να έχει κάθε δύναμη. 
Στις αρχές της προεδρίας του Biden, 
αυτός και ο Ρώσος Πρόεδρος Putin συμφώνησαν  να παρατείνουν το New START για πέντε χρόνια, αλλά έκτοτε η πρόοδος στον έλεγχο των εξοπλισμών έχει σταματήσει.

Σε μια σύνοδο κορυφής στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο, ο Biden και ο Putin συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων, αλλά ο Αντόνοφ είπε ότι ο διάλογος έχει «παγώσει» από την Ουάσιγκτον. 
«Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον έχει «παγώσει» μονομερώς τον διμερή διάλογο στρατηγικής σταθερότητας που ξεκίνησε στη σύνοδο της Γενεύης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις προοπτικές διατήρησης της βάσης του ελέγχου των εξοπλισμών», είπε. 
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαβουλεύσεις μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης