Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Βαριές οι συνέπειες του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία – Πόσο πιθανός είναι ο στασιμοπληθωρισμός

Lagarde (ΕΚΤ): Βαριές οι συνέπειες του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία – Πόσο πιθανός είναι ο στασιμοπληθωρισμός
Σοβαρές οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης, παραδέχθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το πιο πιθανό οικονομικό σενάριο για την Ευρωζώνη, ακόμη και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην επιβράδυνση και εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
«Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το βασικό μας σενάριο επί του παρόντος», δήλωσε η Lagarde στη σλοβενική εφημερίδα Delo σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (7/5/2022) τμήματα της οποίας αναδημοσίευσε το Bloomberg.
«Ενώ η εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συνοδευόμενη από υψηλό πληθωρισμό, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της δεκαετίας του 1970», σημείωσε.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, με πολλούς να αντιδρούν στην πιθανότητα μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Την Παρασκευή (6/5), ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να περιμένουν πολύ για να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, ενώ ο Francois Villeroy de Galhau, τόνισε ότι τα επιτόκια - επί του παρόντος στο -0,5% - ενδέχεται να έχουν θετικό πρόσημο το 2022.
H Lagarde επανέλαβε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι καθαρές αγορές ομολόγων αναμένεται να τελειώσουν «στις αρχές του τρίτου τριμήνου» του 2022.
Ερωτηθείσα για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και τα επόμενα βήματα θα γίνουν σταδιακά.

Olie Rehn: Να αρχίσει η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τάχθηκε στις 6/5 και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Olie Rehn, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αρχίσει τον Ιούλιο να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.
«Έχουμε μια σύγκρουση πιέσεων στη νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Olie Rehn, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στη Silvia Amaro του CNBC.
«Από τη μια πλευρά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Από την άλλη, πρέπει να αποτρέψουμε τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν και να αντικατοπτρίζονται στην αγορά εργασίας», είπε ο Rehn.
«Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφύγουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Επομένως, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να κινηθούμε σχετικά γρήγορα ανεβάζοντας τα επιτόκια στο μηδέν και να συνεχίσουμε τη σταδιακή μας διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής όπως κάναμε», συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011 και έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων, στο -0,5%, σε αρνητικό έδαφος για σχεδόν μια δεκαετία.
Ερωτώμενος αν πιστεύει ότι τα «γεράκια» στο ΔΣ της ΕΚΤ μπρούν να πείσουν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να εγκρίνουν την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ο Rehn απάντησε:
«Κάνουμε πάντα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με βάση τα στοιχεία και στη συνέχεια αναλύουμε ποιος είναι το ο καλύτερος τρόπος δράσης».
«Αυτές οι συζητήσεις συνήθως οδηγούν σε συναινετικές αποφάσεις και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καταλήξουμε σε μια τέτοια καθολική συναινετική απόφαση τον Ιούνιο, τον Ιούλιο — ή και αργότερα», είπε ο Olie Rehn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης