Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε Στρασβούργο και Βερολίνο ο Macron – Συνάντηση με Scholz για την… άμυνα της Ευρώπης

Σε Στρασβούργο και Βερολίνο ο Macron – Συνάντηση με Scholz για την… άμυνα της Ευρώπης
Στο επίκεντρο της συνάντησης Macron – Scholz το ζήτημα της ευρωπαϊκής κοινής άμυνας
Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη σε Στρασβούργο και Βερολίνο θα πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος μετά την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Ο Macron και με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια σειρά από ευρωπαϊκά ζητήματα ενώ θα κλείσει τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μια διαβούλευση αιρετών, πολιτών και κοινωνικών εκπροσώπων που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.
Η τελική έκθεση αυτής της διαβούλευσης με τους πολίτες παραδίδεται επίσημα σήμερα στους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Κατόπιν θα μεταβεί στο Βερολίνο σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Scholz, όπου και σύμφωνα με τον Γαλλικό Τύπο θα κυριαρχήσει το ζήτημα της κοινής άμυνας της Ευρώπης.

Γαλλογερμανικός διάλογος

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την επανέναρξη ενός εις βάθος γαλλογερμανικού διαλόγου.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι προτίθεται να δαπανήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον επανεξοπλισμό της, ο Macron θα ήθελε να συνδέσει τη Γερμανία με ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των δαπανών και των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας.
Μάλιστα, αναλυτές αναφέρουν πως ο ευρωπαϊκός επανεξοπλισμός είναι μια μεγάλη πρόκληση, επισημαίνοντας πως πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κοινού και να μην είναι μια προσθήκη εθνικών επενδύσεων, αν και επισημαίνεται η επιφυλακτικότητα του Βερολίνου.

Τρομερές προκλήσεις

Δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι «η σύγκρουση που ξεκίνησε από τη Ρωσία αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει τρομερές προκλήσεις», ενώ διεθνολόγοι και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε τις τρέχουσες αδυναμίες μιας Ευρώπης, που απέχει πολύ από το να έχει οικοδομήσει τη «συλλογική ασφάλεια» που επιθυμεί ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης