Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Προς απογείωση τον Μάιο ο ελληνικός τουρισμός - Πάνω από 2,1 εκατ. οι αεροπορικές θέσεις

Προς απογείωση τον Μάιο ο ελληνικός τουρισμός - Πάνω από 2,1 εκατ. οι αεροπορικές θέσεις
της Εύας Οικονομάκη
Με τη φόρα του Απριλίου, κατά τον οποίο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατέγραψε το πρώτο θετικό πρόσημο ως προς τον αριθμό πτήσεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ξεκίνησε ο Μάιος για τον ελληνικό τουρισμό.
Μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία του Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), έχουν προγραμματιστεί πάνω από 2,1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου είχαν προγραμματιστεί πάνω από 492 χιλιάδες θέσεις, για την εβδομάδα που διανύουμε (από 9 έως 15/5) έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 500 χιλιάδες και για το διάστημα από 16/5 έως 22/5 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 531 χιλιάδες.
Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ο ελληνικός τουρισμός… σπιντάρει ακόμα περισσότερο, με πάνω από 608 χιλιάδες θέσεις να έχουν ήδη προγραμματιστεί, καταγράφοντας άνοδο 14,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κορυφαίες αγορές

Μία πρώτη γεύση από τη δυναμική του Μαΐου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έδωσε προ ημερών η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης διατηρεί τη δυναμική και τα νούμερα του Απριλίου, με την επιβατική κίνηση για τις πρώτες 8 ημέρες να διαμορφώνεται στο μείον 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και τον αριθμό πτήσεων να βρίσκεται στο μείον 9% σε σχέση με το 2019.
Η βρετανική αγορά εξακολουθεί να επιδεικνύει τη δυναμική της, καθώς είναι η πρώτη πηγή εισερχόμενων τουριστών για τον Μάιο, με τη Γερμανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμπληρώνουν την πεντάδα, ενώ στο top 10 των πιο δυναμικών αγορών του Μαΐου περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Ελβετία, το Βέλγιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Τουρκία. Με μικρή διαφορά ακολουθεί στην 11η θέση το Ισραήλ. Η πλειονότητα των θέσεων έχει προγραμματιστεί για την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα.

Δυναμική επανεκκίνηση τον Απρίλιο

Τη σταδιακή επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα σηματοδότησε για τον ελληνικό τουρισμό και τα αεροδρόμια ο Απρίλιος, με τα περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται στους top ελληνικούς προορισμούς να καταγράφουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά μέσο όρο άνοδο 5% ως προς τις αφίξεις των ταξιδιωτών.
Η περίοδος του Πάσχα έδωσε σημαντική ώθηση στην κίνηση εσωτερικού τον Απρίλιο. Εκτός από τον Αθήνα, μία θέση στους κορυφαίους προορισμούς του Απριλίου κατέλαβαν δημοφιλή νησιά τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως, η Σκιάθος και το Ηράκλειο στην Κρήτη, που κατέγραψαν επιδόσεις καλύτερες από εκείνες του «χρυσού» 2019. Κοντά στα επίπεδα του 2019 με μικρές μονοψήφιες αποκλίσεις διαμορφώθηκαν οι αφίξεις σε νησιά επίσης πρώτης γραμμής, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κεφαλονιά, που, ωστόσο, ανεβάζουν περαιτέρω ρυθμούς από τα τέλη Μαΐου.

Νέα δρομολόγια

Τη διαφαινόμενη αυτή δυναμική των ελληνικών προορισμών για το φετινό καλοκαίρι έσπευσαν να αξιοποιήσουν εγκαίρως οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μόνο τον Απρίλιο εγκαινίασαν πάνω από 10 νέα δρομολόγια. Η Aegean, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, ξεκίνησε τρεις καινούργιες πτήσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Ζυρίχη προς τη Θεσσαλονίκη και η χαμηλού κόστους ιρλανδική αεροπορική εταιρεία εγκαινίασε πέντε νέα δρομολόγια, Ρώμη – Ακτιο, Νιουκάστλ – Χανιά, Μπρατισλάβα – Χανιά, Βουκουρέστι – Θεσσαλονίκη και Νιουκάστλ – Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή, η ολλανδική Transavia ξεκίνησε πτήσεις συνδέοντας για πρώτη φορά το Παρίσι με την Κεφαλονιά και τη Σκιάθο, ενώ η επίσης χαμηλού κόστους ουγγρική Wizz Air άρχισε τα δρομολόγια Λονδίνο – Χανιά.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης