Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού τρομάζει τις αγορές - O DAX -2,2%, ράλι 20% στο φυσικό αέριο

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού τρομάζει τις αγορές - O DAX -2,2%, ράλι 20% στο φυσικό αέριο
Οι φόβοι για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve κλιμακώνονται
Σχετικά Άρθρα
Ο εφιάλτης του πληθωρισμού τρομάζει τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο.
Οι φόβοι για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve κλιμακώνονται, ενώ την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν ράλι, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2,2% στις 13.542 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,4% στις 7.174 μονάδες.
Στις 6.120 μονάδες με απώλειες 2,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με πτώση 1,8% στις 23.302 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 1,6% στις 8.179 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,6%.
Ο δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία - Ειρηνικό, εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε 2,3% σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8%.
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται 20% στα 112,875 ευρώ.
TTF_6.JPG

Στον αντίποδα, πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 2,2% στα 105,19 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να σημειώνει πτώση 2,5% στα 103,12 δολ. το βαρέλι.

Βελτίωση στα ομόλογα

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 12/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ανάκαμψη αλλά και ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,35%, το 10ετές ιταλικό 2,73% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,82%
Τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών repo εξετάζει η Eυρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχύσει το πρόγραμμα χρέους της για τη μετά - covid εποχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Έχει ήδη πουλήσει κοινά ευρωομόλογα αξίας 111 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGeneration EU και τώρα ετοιμάζεται να ανεβάσει ταχύτητα, αφού η συνολική προσπάθεια έχει σχεδιαστεί να φτάσει στα 800 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας .
Η Ένωση, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα κράτη -μέλη δεν έχει στη διάθεσή της futures και παράγωγα, τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμισμα ή για την τόνωση της ρευστότητας.
Ο  διευθυντής στο γραφείο προϋπολογισμού της Κομισιόν, Niall Bohan τόνισε στο Bloomberg ότι «Εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε μία δευτερογενή αγορά με ρευστότητα στα ομόλογα της ΕΕ».

ΗΠΑ: Φόβοι για επιθετική αύξηση επιτοκίων, ο πληθωρισμός στο 8,3%


Στο 8,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2022, σε ετήσια βάση, από το 8,5% του Μαρτίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη, στο 8,1%, σύμφωνα με τον Dow Jones.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ανήλθε στο +0,3%, έναντι εκτίμησης για +0,2%.
Επίσης, ο δομικός CPI, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν υψηλότερος των εκτιμήσεων, στο 6,2%.
Τα στοιχεία προέκυψαν παρά τη μείωση στις τιμές της ενέργειας κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 6,1% στις τιμές της βενζίνης.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έφτασε το 3,04%.

Σε υψηλά 20ετίας το δολάριο

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ωθεί ανοδικά το δολάριο και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είχαν εκτιναχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ισχυρής νομισματικής στήριξης και χαμηλότοκου δανεισμού.
Ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,5% σήμερα και καταγράφει απώλειες πάνω από 30% φέτος.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD να διογκώνει την αναταραχή καθώς και τις πωλήσεις του bitcoin και του ether που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Απογοήτευσε το ΑΕΠ της Βρετανίας

Επιβράδυνση παρουσίασε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το α' τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,8% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS, από το 1,3% του δ' τριμήνου του 2021.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η οικονομία θα παρουσίαζε ρυθμό ανάπτυξης 1%.
Ωστόσο, για τον μήνα Μάρτιο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι του Φεβρουαρίου.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στο β' τρίμηνο, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος ύφεσης καθώς και οι υψηλότερες τιμές και τα υψηλότερα επιτόκια, επηρεάζουν τη δραστηριότητα και συμπιέζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης